Χανιά: Για πρώτη φορά πιστοποιημένο υλικό για φυτώρια από το Ινστιτούτο Ελιάς – Οι εξελίξεις στις καλλιέργειες ελιάς, αβοκάντο και εσπεριδοειδών (φωτο – βίντεο)

Οι εξελίξεις στο φυτωριακό υλικό βρέθηκαν στο επίκεντρο ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποίησε στις εγκαταστάσεις του, το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου το μεσημέρι της Τρίτης.

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που είχε θέμα «πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό-Εξελίξεις και προοπτικές» συζητήθηκαν τα οφέλη αλλά και η σημασία της επιλογής πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού από τους καλλιεργητές στα φυτώρια τους.

Ταυτόχρονα παρουσιάστηκαν και οι εξέλιξης στους κλάδους της καλλιέργειας της ελιάς, του αβοκάντο και των εσπεριδοειδών.

Στην

ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ένωσης Φυτωριούχων Ελλάδας, της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς, Φυτωριούχοι και Ειδικοί επιστήμονες.

Η ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης 2 «Υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου (project) των επιχειρησιακών ομάδων της ΕΣΚ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας», του Υπομέτρου 16.1 – 16.2 «Ίδρυση και λειτουργία Επιχειρησιακών Ομάδων της ΕΣΚ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ 2014-2020)» εθνικής και διακρατικής εμβέλειας και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020, (κωδικός έργου: Μ16ΣΥΝ2-00156).

Στις δηλώσεις του ο κ. Γιώργος Κουμπούρης υπεύθυνος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου ανέφερε ότι «στην σημερινή εκδήλωση θέλουμε να παρουσιάσουμε τις εξελίξεις στο φυτωριακό υλικό για την ελιά, τα εσπεριδοειδή και το αβοκάντο, να ενημερώσουμε τους αγρότες και τους πολίτες για το πόσο μεγάλη σημασία έχει κάθε αγρότη η καλλιέργεια να ξεκινήσει με υγιή φυτά. Ότι πρόβλημα έχει ένα φυτό θα τους ακολουθεί ενώ ένα υγιές φυτό θα δώσει καλύτερη παραγωγή και καλύτερα αποτελέσματα. Με τη στήριξη του υπουργείου και της Περιφέρειας Κρήτης το ΕΛΓΟ Δήμητρα έχει παράξει πιστοποιημένο υλικό για πρώτη φορά στην Ελλάδα και το διαθέτει δωρεάν στους παραγωγούς στην Κρήτη. Το γενικό πλαίσιο σε όλες αυτές τις καλλιέργειες είναι η εφαρμογή νέων τεχνολογιών για μείωση του κόστους παραγωγής και υπάρχει η πληροφορία να μειώσουμε το κόστος παραγωγής. Είναι πολύ σημαντικό η Κρήτη να εφαρμόσει ένα οικολογικό σύστημα χαμηλού κόστους και να αναδείξει τα οικολογικά προϊόντα. Μας πήρε περίπου 10 χρόνια για να φτιάξουμε αυτά τα φυτώρια με πάρα πολλές δυσκολίες γιατί ήταν η πρώτη φορά που έγινε στην Ελλάδα. Έχουμε ήδη πιστοποιήσει 12 ποικιλίες ελιάς σε συνεργασία με την ένωση φυτωριούχων Ελλάδος ώστε να δούμε πραγματικά τι ζητάει ο αγροτικός κόσμος διαλέξαμε τις 10 πιο σημαντικές ποικιλίες και δυο ξένες ποικιλίες που ζητάνε οι παραγωγοί. Συνεχώς εμπλουτίζουμε την συλλογή αυτή με ξένες ποικιλίες για να έχει πιο πολλές επιλογές ο αγρότης».

Στην συνέχεια ο κ. Σωτήριος Σαλής πρόεδρος της ένωσης φυτωριούχων Ελλάδας τόνισε ότι « καταρχήν η ένωση δημιουργήθηκε με σκοπό να προωθήσει το πιστοποιημένο υλικό στην ελιά στα εσπεριδοειδή και στον πυρινόκαρπο. Η ζήτηση στην αγορά θα αλλάξει. Δεν υπάρχουν πια παραγωγοί με την νοοτροπία που ζητούσαν μια ποικιλία να φυτέψουν αλλά εστιάζουν στον χρόνο. Το πρόγραμμα αυτό ξεκινάει από το μηδέν για να ξέρει κανείς τι παράγει και μετά τι πουλάει. Δεν υπάρχει πια άλλος δρόμος. Η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω όσο αφορά την πιστοποίηση των φυτών. Δεν υπάρχουν φυτά στην Ελλάδα και φυτείες που είναι πιστοποιημένες. Μέχρι πρόσφατα η μόνη πηγή προμήθειας υλικού για πιστοποιημένο υλικό ήταν από στέλεχος ινστιτούτου του εξωτερικού. Με την αλλαγή στις αγρονομικές υπηρεσίες αυτό σταμάτησε να γίνεται οπότε και δεν μπορούσε να παραχθεί πιστοποιημένο υλικό στην Ελλάδα. Αρκετά φυτώρια μας παράγουν πιστοποιημένο υλικό σε ελιά, σε αμπελοειδή και σε πυρινόκαρπα αλλά όχι ακόμα σε εσπεριδοειδή. Στα αβοκάντο είναι πολύ πίσω και έτσι δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε επιχειρηματίες στο εξωτερικό».

Με τη σειρά της η κα. Ελισάβετ Χατζηβασιλείου αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέφερε ότι «εμείς είμαστε ένας από τους φορείς που έχουμε τους ελέγχους για την παρουσία ιών. Οι έλεγχοι αυτή τη στιγμή έχουν ως στόχο να γίνει επιλογή υλικού. Αυτό σημαίνει ότι εμείς έχουμε ένα υλικό υποδομής το οποίο θα έπρεπε να ελέγξουμε και να επιλεγεί το υγιές. Ο ρόλος μας είναι να εφαρμόζουμε τις τεχνικές που επιλέγουμε το σωστό υλικό για να προχωρήσουν μετά οι φυτωριούχοι στην παραγωγή πιστοποιημένου. Ο στόχος πλέον είναι να έχουμε υγιή φυτά γιατί αν έχεις ένα φυτό που είναι ιωμένο σίγουρα δεν θα ανταπεξέλθει το ίδιο με ένα υγιές. Από εκεί και πέρα με την κλιματική αλλαγή, θέλουμε τα επόμενα χρόνια τις πλήρεις αντοχές των φυτών. Θέλουμε υγιή φυτά για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουν και σε άλλες συνθήκες».

Η κα. Κατερίνα Μουστακίδου από την εθνική διεπαγγελματική οργάνωση επιτραπέζιας ελιάς δήλωσε ότι «εκπροσωπούμε το 30% περίπου του πρωτογενούς τομέα και περίπου το 70% του δευτερογενούς τομέα και σχεδόν ολόκληρο τον εξαγωγικό τομέα (96%). Η επιτραπέζια ελιά είναι αποκλειστικά σχεδόν εξαγωγικό προϊόν, εξάγεται σε πάνω από 100 χώρες και επιφέρει πάνω από 650 εκατ. ευρώ σε εισόδημα το χρόνο. Η κλιματική αλλαγές έχει φέρει μεγάλες αλλαγές και στην παραγωγή του προϊόντος μας. Πέρυσι είχαμε ακαρπία, φέτος υπάρχουν πάλι θέματα».

Στη συνέχεια η κα. Τερέζα Τζατζάνη ερευνήτρια υποτροπικών φυτών του Ινστιτούτο ελιάς, υποτροπικών φυτών και αμπέλου Χανίων τόνισε ότι «μέσα από προγράμματα που χρηματοδοτούνται στον ΕΛΓΟ Δήμητρα έχουμε δράσεις που προσπαθούμε και εμείς με τη σειρά που ακολουθεί και η ελιά να δημιουργήσουμε πιστοποιημένα φυτά για να μπορέσει ο παραγωγός και οι φυτωριούχοι να έχουν το υλικό που χρειάζονται με τις προδιαγραφές τις συγκεκριμένες που θα δώσει λύση στην καλλιέργεια της περιοχής. Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια αβοκάντο στα Χανιά είναι η έλλειψη πολλαπλασιαστικού υλικού που να είναι πιστοποιημένο. Είτε έχουμε τυχαία σπορόφυτα που με πολύ κόπο δημιουργούν τα φυτώρια που έχουμε στην Κρήτη και σε κάποιες άλλες περιοχές της Ελλάδας ή φέρνουμε πολλαπλασιαστικό υλικό από το εξωτερικό με ότι κινδύνους αυτό περιλαμβάνει. Εμείς εργαζόμαστε ώστε να κάνουμε πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό σε ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης. Λύνοντας αυτό το πρόβλημα θα αντιμετωπίσουμε και κάποια άλλα όπως ότι δεν έχουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες συγκομιδής για τις ποικιλίες. Και αυτό το δουλεύουμε και μέσα στα επόμενα χρόνια θα έχουμε απάντηση και σε αυτό».

Τέλος ο κ. Μιχάλης Πλατής γεωπόνος μελετητής εκ μέρους της αγροτοαναπτυξιακής που είναι έτερος του προγράμματος δήλωσε ότι « το συγκεκριμένο πρόγραμμα υπάγεται στο Μέτρο 16 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο έχει ως στόχο να φέρει κοντά ερευνητικούς οργανισμούς και πανεπιστήμια με τους απλούς παραγωγούς ώστε να επιλύσει ουσιαστικά ζητήματα στον πρωτογενή τομέα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υπάγεται σε διακρατική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Το να είναι υγειονομικά καθαρό το προϊόν είναι μια απαίτηση της Ε.Ε. και ο παραγωγός από ένα σημείο και μετά θα πρέπει να απαιτεί από τα φυτώρια να είναι υγειονομικά καθαρό το υλικό του».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά, Ινστιτούτο Ελιάς,chania, institouto elias