Χανιά: «Κύπρος 50 χρόνια κατοχής. Το Κυπριακό σε κρίσιμους καιρούς» – Εκδήλωση μνήμης για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο (φωτό – βίντεο)

Με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την ημέρα της εισβολής των Τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο τμήμα της Κύπρου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο αμφιθέατρο της συνεταιριστικής τράπεζας Χανίων συζήτηση με θέμα «Το Κυπριακό σε κρίσιμους καιρούς».

Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – ‘Ιδρυμα Γεωργίου και Αρτεμισίας

Καψωμένου και την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου (ΕΠΟΦΕΚ) και είναι διήμερη με τη συνέχεια της να έχει προγραμματιστεί το απόγευμα του Σαββάτου στις 18:00 στο αμφιθέατρο της συνεταιριστικής τράπεζας Χανίων.

Προσκεκλημένοι στην εκδήλωση είναι προσωπικότητες από την Ελλάδα και την Κύπρο πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες, στρατιωτικοί, δημοσιογράφοι και ειδικοί ερευνητές.

Το απόγευμα της Παρασκευής η συζήτηση ξεκίνησε με ομιλητές τον πρέσβη επί τιμή Γεώργιος Αϊφαντής, τον καθηγητή σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργο Μαργαρίτη και τον καθηγητή θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και πρώην βουλευτή και Ευρωβουλευτή Ηρακλείου Νότη Μαριά.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε όσα συνέβησαν τα χρόνια που ακολούθησαν της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και στο πως το Κυπριακό ζήτημα επηρεάζει τις διεθνείς σχέσεις των κρατών και την κατάσταση στα νησιά της Ελλάδας. Παράλληλα συζητήθηκε το πως θα μπορούσε η διπλωματία να επηρεάσει το Κυπριακό ζήτημα.

Ο Γιώργος Μαργαρίτης καθηγητής σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μιλώντας στις δηλώσεις του για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ανέφερε ότι«τα 50 χρόνια αυτά είναι χρόνια εισβολής, χρόνια κατοχής της δημοκρατίας της Κύπρου και δυστυχώς αντί να προχωράμε προς κάποια επίλυση του ζητήματος, κάποια άρση της αδικίας και της βίας που εξασκείται στην Κυπριακή Δημοκρατία μπαίνουμε σε μια γενικευμένη αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή κάτι το οποίο ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους για την όποια επίλυση του κυπριακού. Από εδώ και πέρα τα συμφέροντα που παίζονται στην περιοχή και οι συγκρούσεις που γίνονται στην περιοχή είναι εξαιρετικά σημαντικές και φυσικά καταλαβαίνεται ότι η τύχη των κρατών που είναι διαιρεμένα, που υποφέρουν κινδυνεύει να αφεθεί στα κύματα των γενικότερων εξελίξεων. Σε βάρος των λαών φυσικά, της όποιας ελευθερίας, ανεξαρτησίας όλα αυτά. Τα πενήντα χρόνια δεν μας διδάξανε αλλά δεν βοηθήσουν να αποκατασταθούν λίγο τα πράγματα έτσι όπως ήταν. Το σύνθημα «δεν ξεχνώ» δεν ήταν ειρωνία. Φανταστείτε να γινόντουσαν όλα αυτά και να ξεχνούσαμε κιόλας. Αυτή η εκδήλωση έχει αυτόν τον χαρακτήρα και θέλει να θυμίσει ότι όλα αυτά που συμβαίνουν δεν είναι καθόλου φυσιολογικά».

Με τη σειρά του ο Γεώργιος Αϊφαντής πρέσβης επί τιμής στις δηλώσεις του τόνισε ότι «η σημερινή εκδήλωση είναι μια αναζήτησή για το πως μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, η διαίρεση και η κατοχή της Κύπρου προς μια κατεύθυνση που εμείς θα θέλαμε. Όχι να αλλάξουν τα πράγματα και να γίνουν χειρότερα αλλά με μια συναίσθηση ότι το φαινόμενο θα μπορούσε να μετακομίσει πολύ εύκολα στον νησιωτικό Ελλαδικό χώρο εάν δεν πράξουμε ότι είναι απαραίτητο για να κάνουνε μια συνειδητή παρέμβαση προς άρση της κατοχής και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Αν τα αφήσουμε τα πράγματα έτσι όπως είναι η φορά των πραγμάτων είναι ότι θα επεκταθεί και σε νησιωτικές δικές μας περιοχές. Μέσα από την διπλωματία θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση. Η διπλωματία είναι για να αλλάζει τις καταστάσεις όχι για τις επικυρώνει αλλά για να μπορέσει να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο πεδίο. Διπλωματία χωρίς ισχύ πολιτική, οικονομική, στρατιωτική επί του πεδίου δεν υπάρχει. Το αύριο εξαρτάται από εμάς, θα έρθει ούτως ή άλλως αλλά εξαρτάται από εμάς αν θα έχουμε σπρώξει τα πράγματα προς μια κατεύθυνση ή θα υποστούμε την μοίρα μας».

Τέλος ο καθηγητής θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και πρώην βουλευτής και Ευρωβουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς ανέφερε ότι «πέρασαν 50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο και θα πρέπει να υπάρξει ένα μήνυμα και το μήνυμα είναι ότι το Κυπριακό είναι ένα θέμα διεθνές και έχει άμεση σχέση με την παράνομη εισβολή τουρκικού στρατού και την παραμονή κατοχή. Τώρα που υπάρχουν ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τα προβλήματα και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι μια φάση λοιπόν που όπως οι ευρωπαίοι και G7 και οι υπόλοιποι ζητούν την απομάκρυνση των στρατευμάτων από την Ουκρανία είναι εξαιρετικά υποκριτικό ότι δεν λένε τίποτα για την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Από εκεί και πέρα θα έλεγα ότι η ηγεσία της Κύπρου και της Ελλάδας θα έπρεπε να σταματήσουν να ψηφίζουν σε επίπεδο υπορυγικού συμβουλίου τα κονδήλια για τον Ερντογάν. Υπάρχουν οι δυνατότητες να σταλούν τα μηνύματα αποφασιστικά και αυτή η εκδήλωση είναι προς αυτή την κατεύθυνση».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά, Κύπρος 50, Κυπριακό, – Εκδήλωση, Κύπρο,chania, kypros 50, kypriako, – ekdilosi, kypro