Χανιά: Με συγκίνηση οι εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την εισβολή των Τούρκων στη Κύπρο (φωτο)

Σε συγκινησιακό κλίμα πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 50 χρόνια από την εισβολή των Τούρκων στη Κύπρο.

Λίγο μετά τις 19:30 στο στο Μνημείο Πεσόντων Κρητών στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων.

Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από φορείς

των Χανίων.

Ο Καπασάκης Ιωσήφ γραμματέας του συνδέσμου πολεμιστών του 1974 βρισκόταν υπηρετούσε τότε στην Κύπρο και περιέγραψε όσα βίωσε εκείνο το πρωινό λέγοντας ότι «ήμουν στην ΕΛΔΥΚ έφτασα στις 19 Ιουλίου 1974 στην Αμμόχωστο με το αρματαγωγό Γλέζος μαζί με άλλους 450 συμπολεμιστές. Πήγαμε να αντικαταστήσουμε την σειρά απολύσεως. Την επόμενη το πρωί βομβάρδιζαν οι Τούρκοι μέσα στο στρατόπεδο. Είχαν την τιμή να ήμουν στη διμοιρία όλμων της ΕΛΔΥΚ. Η μεγάλη μάχη έγινε στον «Αττίλας 2» στις 14 με 16 Αυγούστου εκεί δεχτήκαμε ένα ανελέητο βομβαρδισμό».

Παράλληλα ο ίδιος στις του δηλώσεις του ανέφερε ότι «50 χρόνια με δεκάδες ψηφίσματα του ΟΗΕ και όλος κόσμος χαϊδεύει την Τουρκία. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ εναντίον των Τούρκων που τους πολεμήσαμε με όλες τις δυνάμεις μας, να τιμήσουμε τους πολεμιστές μας. Εμείς όσο θα είμαστε όρθιοί θα παλεύουμε για να δικαιωθεί η Κύπρος. Θα στείλω ένα μήνυμα στον Ερντογάν που και σήμερα προκαλούσε με τις δηλώσεις του ότι εδώ είμαστε και ας έρθει να τον κεράσουμε τσικουδιά.

Με τη σειρά του ο Γιάννης Χατζηιωάννου πρόεδρος Κυπρίων Χανίων τόνισε ότι «υπάρχει απογοήτευση καθώς προσβλέπαμε στην ΕΕ ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού αλλά δυστυχώς τα συμφέροντα που υπάρχουν δεν αφήνουν την επίλυση του Κυπριακού να προχωρήσει. Βέβαια ο βασικός παράγοντας είναι η Τουρκία. Θα πρέπει να εφαρμοστούν οι κανόνες για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Παράλληλα στον προθάλαμο του Πνευματικού Κέντρου Χανίων φιλοξενείται έκθεση φωτογραφιών και ντοκουμέντων εποχής ενώ το βράδυ πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση στην οποία μίλησε ο Τάσος Χατζηαναστασίου, ∆ιδάκτορα Νεότερης Ιστορίας Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης και προβλήθηκαν συνεντεύξεις από Κρήτες Πολεµιστές στην Κύπρο.

Ακόμη οι καλλιτέχνες Νίκος Σωτηρόπουλος και Κυριάκος Κλεάνθους τραγούδησαν τραγούδια σχετικά µε τα γεγονότα και τους αγώνες των Κυπρίων και αναγνώστηκαν ποιήματα από τους Αχιλλέα Γεωργίου και Μάριο Μαλακούνα.

Στις δηλώσεις του ο Τάσος Χατζηαναστασίου, ∆ιδάκτορα Νεότερης Ιστορίας Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι «στην πραγματικότητα αυτό που διακυβεύεται τώρα είναι επιβίωση του Ελληνοκυπριακού Ελληνισμού ως κομμάτι του ευρύτερου ελληνισμού. Η Άγκυρα έχει δείξει τις επιδιώξεις της για αποκατάσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Έτσι οι εκδηλώσεις αυτές που αφορούν την τιμή και την μνήμη από τα 50 χρόνια από την εισβολή στη Κύπρο είναι ακριβώς κρίσιμες και απαραίτητες γιατί συντηρούν την ιστορική μνήμη που είναι απαραίτητα να χαράξουμε την πορεία μας στη συνέχεια. Η Κύπρος έχει νιώσει στο «πετσί» της τι θα πει τουρκικό επεκτατισμός δεν είναι δυνατόν να διατηρούμε αυταπάτες ότι αυτοί που μιλούν για γαλάζιες πατρίδες να έχουν μια άλλη στάση ειρηνική όπως θα θέλαμε στα ζητήματα που μας απασχολούν».

Τέλος η Βίκυ Κόλλια φιλόλογος «τη στιγμή που οι πληγές των Κυπρίων είναι ακόμα ανοιχτές, μισό αιώνα μετά, τη στιγμή που οι κύπριοι συνεχίζουν να διεκδικούν ελευθερία για την κατεχόμενο Βόρεια Κύπρο, οι Τούρκοι πανηγυρίζουν για το επιτεύγματα τους και διεκδικούν και το επόμενο μισό του νησιού. Όλα δείχνουν ότι το Κυπριακό δύσκολα θα λυθεί αλλά η δικαίωση του Κυπριακού λαού είναι ένα κοινό αίτημα όλου του ελληνισμού. Οι Κύπριοι είναι αδέλφια μας και οφείλουμε ως λαός να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα μέχρι τη δικαίωση».

Keywords
Τυχαία Θέματα