Χανιά: Μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να έχουν υπογραφτεί οι συμβάσεις για τα 8 νέα σχολεία μέσω ΣΔΙΤ

Μέσα στο καλοκαίρι του 2025, το αργότερο το φθινόπορο αναμένεται να έχουν πέσει οι υπογραφές ανάμεσα στο δήμο Χανίων και την ανάδοχη εταιρία που θα αναλάβει το έργο κατασκευής των 8 νέων σχολείων μέσω ΣΔΙΤ όπως έχει ήδη δημοσιεύσει το Flashnews.gr και ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημαδηράκης κατά τη διάκρεια της συνεδρίασης

του δημοτικού συμβουλίου. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο συνολικού προϋπολογισμού 42 εκατ ευρώ και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη και που εκτελείται από δήμο όπως σημείωσε ο κ. δήμαρχος.

Παράλληλα ο κ. Σημανδηράκης ανέφερε για τις σχετικές διαδικασίες ότι «μετά από όλες τις διαδικασίες και την ολοκλήρωση του ανταγωνιστικού διαλόγου την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η κατάθεση των προσφορών από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι έγινε μια προσφορά από μια εταιρία που έχει ήδη κατασκευάσει τα σχολεία ΣΔΙΤ στον δήμο Αθηναίων και αναλάβει και τον αντίστοιχο διαγωνισμό στην Θεσσαλονίκη. Σημαίνει λοιπόν ότι υπάρχει η εμπειρία και αξιοπιστία από την συγκεκριμένη εταιρία κάτι που μας κάνει αισιόδοξους για την ομαλή έκβαση αυτού του έργου.

Επίσης είναι σημαντικό ότι διαδικαστικά είναι ένας μόνο ο ενδιαφερόμενος μας απαλλάσσει από τον κίνδυνο ενστάσεων που θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργήσει την όποια καθυστέρηση. Το σημαντικό αυτί έργο των 42 εκατ ευρώ, το μεγαλύτερο έργο που θα εκτελείται στην Κρήτη από δήμο τα επόμενα χρόνια. Φαίνεται ότι μπαίνει σε τελική ευθεία. Για να βάλουμε το χρονικό πλαίσιο πρέπει να γνωρίζουμε ότι μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών. Η εταιρία έχει και προθεσμία κάποιων μηνών μέχρι να μπορέσει να συνάψει την δανειακή σύμβαση για να έχουμε περίπου το καλοκαίρι ενδεχομένως μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου την υπογραφή της σύμβασης και την έναρξη των εργασιών.

Από εκεί και πέρα αποσαφηνίζουμε ότι οι διαδικασίες μέσω ΣΔΙΤ εκτελούνται με τέτοιον τρόπο ώστε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης που είναι τα δύο έτη όχι μόνο είναι απολύτως δεσμευτικό είναι και το χρονοδιάγραμμα στο οποίο οι ανάδοχοι έχουν κάθε λόγο να το τηρήσουν καθώς η εκταμίευση των δόσεων γίνεται μετά την παράδοση του έργου. Πλέον μπορούμε να ξέρουμε σε τρία χρόνια από σήμερα θα έχουμε 8 νέα σχολεία και την ανακατασκευή του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας καθώς και την συντήρηση για 25 χρόνια την συντήρηση των σχολείων και του πάρκου. Είναι φανερό ότι πλέον μιλάμε για μια τεράστια αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής των σχολείων και είμαστε απόλυτα υπερήφανοι».

Με την σειρά του για τη κατασκευή των 8 νέων σχολείων ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Χαράλαμπος Λουτσέτης ανέφερε ότι «το θέμα με το ΣΔΙΤ πολλές φορές είτε πει ότι είναι ο μόνος τρόπος για να κατασκευάζονται δημόσια σχολεία. Δεν είναι όμως έτσι. Και η παράδοση του πιο σοβαρού πράγματος που έχει ο δήμος που είναι η εκπαίδευση σε ιδιωτικά συμφέροντα θα έπρεπε να έρχεται ο δήμαρχος να το ανακοινώνει με μισή καρδιά. Η παράδοση των σχολείων σε ιδιωτικά συμφέροντα για εμάς είναι απαράδεκτη και θα αντισταθούμε σε κάθε εφαρμογή ιδιωτικών – οικονομικών μέτρων στην λειτουργία τους»

Ο δήμαρχος απαντώντας ανέφερε ότι «ο κ. Λουτσέτης λέει ότι δεν θα έπρεπε να έρχομαι με υπερηφάνεια να παρουσιάζω μια προσπάθεια 8 χρόνων. Θα ήθελα να αντιστρέψω το ερώτημα και να πω ποιος δήμαρχος θα ήταν υπερήφανος αν μια χρηματοδότηση 42 εκατ ευρώ την επέστρεφε και δεν την αξιοποιούσε. Έγινε μια τεράστια προσπάθεια για να αξιοποιούσε αυτό το μεγάλο ποσό για να παραδώσουμε 8 νέα σχολεία με την συντήρηση τους για τα επόμενα 25 χρόνια

Επειδή ακούγεται πολύ εύκολα ότι μιλάμε για ιδιωτικοποίηση της παιδείας θα πρέπει να είναι σαφές ότι όταν μιλάμε για ΣΔΙΤ μιλάμε για ένα τρόπο χρηματοδότησης ενός έργου. Ο ανάδοχος παίρνει ένα δάνειο εκτελεί το συγκεκριμένο έργο και κάθε χρόνο για τα επόμενα 25 χρόνια παίρνει ένα πόσο από το κράτος το οποίο του καλύπτει τα έξοδα συν το όποιο όφελος προκύψει μέσα από την διαγωνιστική διαδικασία. Εδώ προκύπτει μια σύγκριση στα υπόλοιπα σχολεία που γίνονται από δημόσια δαπάνη από τον οποιοδήποτε ανάδοχο δεν έχουν εργολαβικό όφελος; Προσπαθούμε να παρουσιάσουμε ως διαδικασία ιδιωτικοποίησης μια συγκεκριμένη διαδικασία χρηματοδότηση για 8 νέα σχολεία»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά, Μέχρι, ΣΔΙΤ,chania, mechri, sdit