Χανιά: Νέα πνοή για τη βίλα Σβαρτς – Υπεγράφη η μελέτη για την αποκατάστασή της (φωτο, βιντεο)

Τον δρόμο της αποκατάστασης και επανάχρησης παίρνει η βίλα Σβαρτς, στη Χαλέπα Χανίων, με την υπογραφή της μελέτης για την ανακατασκευή της να πραγματοποιείται το πρωί της Τρίτης, στο δημαρχείο Χανίων.

Πρόκειται για μελέτη η οποία αναμένεται να διαρκέσει 12 μήνες, με τα έργα να ξεκινούν αμέσως μετά, προς το τέλος του 2025. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Χανίων, το κόστος των μελετών, ύψους 500.000€, καθώς και το κόστος ανακατασκευής, έχει ήδη εξασφαλιστεί.

Αναλυτικά ο δήμαρχος Χανίων ανέφερε:

«Πολύ σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση και την ανάδειξη σημαντικού μνημείου της πόλης,

της Βίλας Σβαρτς, ένα κτίριο το οποίο για δεκαετίες παρέμενε εγκαταλελειμμένο, πλέον παίρνει τον δρόμο της αποκατάστασης και της επανάχρησης με την υπογραφή της μελέτης που κάνουμε σήμερα και που σε 12 μήνες θα έχουμε τα αποτελέσματα. το σημαντικό για τον δήμο Χανίων είναι ότι εκτός από το κόστος των μελετών έχει εξασφαλιστεί όσο και το κόστος της ανακατασκευής αξιοποιώντας τα χρήματα από το ΕΣΠΑ της περιφέρειας Κρήτης, μία πολύ καλή συνεργασία η οποία υπάρχει μεταξύ της τεχνικής υπηρεσίας και των υπηρεσιών της περιφέρειας προχωράμε για την ανάδειξη του σημαντικού αυτού μνημείου. Σκοπός είναι ο χώρος αυτός να μπορέσει να λειτουργήσει ως χώρος πολιτισμού που θα φιλοξενεί δραστηριότητες αλλά και πρωτοβουλίες συλλόγων της πόλης για να αναδείξουμε περαιτέρω της ιστορικότητα της Χαλέπας και να αναβαθμίσουμε όλη την πόλη. Μετά την βίλα Σβαρτς ακολουθεί η βίλα Πολογιώργη, πάλι με χρηματοδότηση από την περιφέρεια Κρήτης και το ΕΣΠΑ της επόμενης περιόδου, με εξασφαλισμένη και τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης».

«Νομίζω ότι δίνουμε για πρώτη φορά συνολικές και ουσιαστικές απαντήσεις σε θέματα τα οποία εκκρεμούν για πολλά χρόνια. Σημαντικό είναι ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα βγουν και οι προσκλήσεις και είμαστε απόλυτα έτοιμοι να υποβάλουμε και άλλα σημαντικά έργα όπως π.χ. το ανατολικό ανάχωμα, μεταξύ Μίνωος και Ανατολικής Τάφρου, την Πύλη της Άμμου που έχουμε και εκεί ολοκληρωμένες μελέτες και θα περάσουμε στη φάση της αποκατάστασης καθώς και τον επιπρομαχώνα του Αγίου Δημητρίου στην περιοχή του σχολείου της Βασίλισσας», ανέφερε στη συνέχεια ο δήμαρχος Χανίων.

Την αισιοδοξία του για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος, εξέφρασε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, Μ. Καλογριδάκης, λέγοντας πως «θα τελειώσουμε στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ξεκινώντας τα έργα προς το τέλος του 2025, μαζί με τα Νεώρια, όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Χανίων. Μέσα από τις μελέτες θα προκύψει τι χρήσεις θα μπορεί να έχει η βίλα, κάνοντας παράλληλα και τη Χαλέπα μία περιοχή με πολλά σημεία αναφοράς πολιτιστικής κληρονομιάς τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους Χανιώτες».

Για ένα κτίριο “ποτισμένο” με πλούσιες εμπειρίες της τοπικής αλλά και πανευρωπαϊκής ιστορίας, έκανε λόγο ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Γ. Γιαννακάκης, αναφέροντας:

Η διαδικασία για την αξιοποίηση της βίλας Σβαρτς αποτέλεσε ευκαιρία να αναδείξουμε ένα κτίριο στο οποίο η «Μέλανα» -όπως την έλεγαν- Βαρόνη Σβαρτς είχε ζήσει μεγάλο μέρος της ζωής της και είναι ποτισμένο με εμπειρίες πλούσιες τόσο της τοπικής όσο και της Ευρωπαϊκής ιστορίας. Ο χώρος έχει χαρακτηριστικά τέτοια, που επιτρέπει να αποτελέσει έναν νέο χώρο φιλοξενίας συλλογών του δήμου Χανίων. Η μελέτη αφενός θα ικανοποιήσει το αίτημα να δούμε πάλι τη βίλα ζωντανή και ο περιβάλλοντας χώρος να αποτελέσει ευρύτερο πεδίο συγκέντρωσης όχι μόνο των κατοίκων της γειτονιάς αλλά και όλης της πόλης. Η διαμόρφωση του χώρου είναι διαφορετική από τη βίλα Πολογιώργη που έχει μικρά δωμάτια. Η βίλα Σβαρτς έχει μία διαφορετική διαρρύθμιση με περισσότερες ανοιχτές επιφάνειες καθώς και τον 1ο όροφο, κατάλληλες για τη φιλοξενία συλλογών της Πινακοθήκης».

Τέλος, ο Π. Ταβανιώτης, Αρχιτέκτονας και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας που έχει αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης, μίλησε για έργο- πρόκληση, καθώς εκτός από το απαιτητικό χρονοδιάγραμμα, το μνημείο είναι σε πολύ κακή κατάσταση:

«Το μνημείο είναι σε πολύ κακή κατάσταση, θα μαζέψουμε ό,τι υπάρχει από πλευράς φωτογραφικής τεκμηρίωσης, θα βασιστούμε σε μία παλαιότερη μελέτη η οποία είχε εκπονηθεί προ 30ετίας και από εκεί και πέρα, μέσα από τη γνώση μας για την αρχιτεκτονική της περιόδου και την εμπειρία των συνεργατών μας ώστε να στηρίξουμε εκεί το έργο μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά, Σβαρτς – Υπεγράφη,chania, svarts – ypegrafi