Χανιά: Ο «λογιστής», ο «γιατρός», ο «αστυνομικός» και ο «εφοριακός»- Πώς δελεάζουν οι απατεώνες τα θύματα τους

«Καλημέρα σας καλώ για ένα επίδομα που δικαιούστε» με αυτή την φράση ξεκινούν δεκάδες τηλεφωνήματα αλλά και ο εφιάλτης για αρκετούς Χανιώτες το τελευταίο χρονικό διάστημα οι οποίοι μπλέχτηκαν στα δίχτυα απατεώνων.

Φυσικά δεν είναι η μόνη μέθοδος που χρησιμοποιείται καθώς οι επιτήδειοι βρίσκουν συνεχώς καινούργιους και όλο πιο ευφάνταστους τρόπους για να εξαπατήσουν τα υποψήφια θύματα τους. Συστήνονται ως γιατροί, λογιστές, υπάλληλοι σε δημόσιες υπηρεσίες, εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ακόμα και ως δικηγόροι και με

διάφορα τεχνάσματα προσπαθούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του συνομιλητή τους.

Οι τηλεφωνικές απάτες έχουν πλέον εξελιχθεί σε καθημερινό φαινόμενο με νέες καταγγελίες να φτάνουν συνεχώς στις αστυνομικές αρχές.

Η πλειοψηφία των πολιτών έχουν να αφηγηθούν μια ιστορία γύρω από μια τέτοια απάτη με κάποιες να έχουν καλή έκβαση και ο απατεώνας να γίνεται αντιληπτός ενώ κάποιες άλλες ιστορίες έχουν κακό τέλος με το θύμα να βλέπει να κάνουν «φτερά» από τον τραπεζικό του λογαριασμό χρηματικά ποσά.

Για του λόγου του αληθές μόνο τους δυο τελευταίους μήνες στα Χανιά έχουν καταγγελθεί
από πολίτες στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων τρεις περιπτώσεις τηλεφωνικών απατών με διάφορα προσχήματα, οι οποίες παραμένουν υπό διερεύνηση.

Μάλιστα η πιο πρόσφατη καταγγέλθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες με θύμα μια 77χρονη η οποία έχασε χιλιάδες ευρώ και κοσμήματα μετά από ένα τέτοιο τηλεφώνημα στο οποίο ο επιτήδειος ισχυρίστηκε ότι είναι γιατρός στο νοσοκομείο Χανίων και η κόρη της είχε ένα σοβαρό ατύχημα.

Φυσικά σε όλες τις περιπτώσεις, οι δράστες, ακολουθώντας τη σύγχρονη εποχή, τροποποιούν τις μεθόδους τους προκειμένου να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος με ψηφιακό τρόπο, εκμεταλλευόμενοι τα συνεχώς εμπλουτιζόμενα τεχνολογικά εργαλεία και την ανωνυμία το διαδικτύου.

Έτσι λοιπόν εξαπατούν τους πολίτες στοχεύοντας στην αδυναμία τους να κατανοήσουν και να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία του διαδικτύου με επαρκή και ασφαλή τρόπο.

Τα χαρακτηριστικά των περιπτώσεων τηλεφωνικών απατών

Τα χαρακτηριστικά των περιπτώσεων τηλεφωνικών απατών που συνήθως καταγγέλλονται στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων είναι τα εξής:

– Οι δράστες επικοινωνούν από αριθμούς κινητής τηλεφωνίας, εσωτερικού ή εξωτερικού, η ταυτοποίηση των οποίων καθίσταται ουσιαστικά αδύνατη, καθώς κατά πάγια εγκληματική τακτική, αυτές είναι καταχωρημένες στα αρχεία των εταιρειών/παρόχων υπηρεσιών τηλεφωνίας και διαδικτύου, σε στοιχεία αλλοδαπών ατόμων που δεν είναι δυνατό να εντοπισθούν “ghost phones“.

– Τα θύματα που τελικά επιλέγονται, είναι συνήθως άτομα μεγάλης/τρίτης ηλικίας ή εναλλακτικά άτομα μειωμένων πνευματικών δυνατοτήτων.

– Στο αρχικό στάδιο της επικοινωνίας τους, οι δράστες, προκειμένου να κάμψουν τις όποιες πιθανές αντιδράσεις των υποψήφιων θυμάτων τους, είτε “σοκάρουν” αυτά με το πρόσχημα π.χ ενός τροχαίο συγγενικού τους προσώπου ή μιας άμεσης ανάγκης για καταβολή φόρου, είτε τα δελεάζουν με το
πρόσχημα ότι δικαιούνται επιστροφή φόρου, ή έχουν επιλεγεί για να επωφεληθούν από κάποιο επίδομα. Το θύμα επομένως πρέπει να προβεί σε άμεσες κι επιτακτικές ενέργειες που δε του επιτρέπουν να σκεφθεί λογικά και ήρεμα τα όσα του παρουσιάζονται.

– Οι δράστες ακολούθως φροντίζουν να καλλιεργήσουν ένα κλίμα εμπιστοσύνης, καθώς προσποιούνται ότι είναι κάποιο πρόσωπο του ευρύτερου περιβάλλοντός τους, δηλαδή κάποιος συγγενής ή κάποιος λογιστής/δικηγόρος με τον οποίο οι ίδιοι ή κάποιος κοντινός συγγενής τους συνδιαλέγονται, ή εκπρόσωπος κάποιας Αρχής π.χ Αστυνομία/Εφορία. Οι δράστες δεν γνωρίζουν
το θύμα, όμως ομιλώντας παραπλανητικά κατορθώνουν και εκμαιεύουν τις απαραίτητες πληροφορίες και ακολούθως κατορθώνουν και το κάνουν να πιστέψει πως είναι πράγματι αυτοί που ισχυρίζονται.

– Στο τελικό στάδιο της επικοινωνίας τους, οι δράστες παρασύρουν το θύμα προκειμένου να τους δώσει χρήματα. Μη διακόπτοντας ποτέ την επικοινωνία τους, καθοδηγούν το θύμα βήμα-βήμα. Εάν διαθέτει e-banking το παρασύρουν να προβεί σε εμβάσματα προς λογαριασμούς τρίτων, κάτι το οποίο δεν γίνεται αντιληπτό, καθώς με τον τρόπο που το παρουσιάζουν φαίνεται σαν να ολοκληρώνουν κάποια υποτιθέμενη διαδικασία για να λάβουν χρήματα, ενώ συμβαίνει το αντίθετο. Εάν το θύμα δεν διαθέτει e-banking τότε το καθοδηγούν να μεταβεί σε ένα ATM της επιλογής τους, προκειμένου να
πραγματοποιήσει ανάληψη χρημάτων, τα οποία εν συνεχεία θα τα τοποθετήσει σε κάποιο προκαθορισμένο σημείο για να τα συλλέξουν αυτοί όταν το θύμα αποχωρήσει.

Ενημερωτικές καμπάνιες και συμβουλές από την Ελληνική αστυνομία

Η ελληνική αστυνομία με συνεχείς καμπάνιες ενημέρωσης προσπαθεί να ενημερώσει και να αφυπνίσει τους πολίτες ώστε να είναι προσεκτικοί σε όλες τις συνδιαλλαγές τους ενώ αρκετά συχνά δημοσιοποιεί χρήσιμες συμβολές.

Οδηγίες που πρέπει να έχουν κατά νου οι πολίτες είναι ότι:

– ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να εμπιστεύονται άτομα τα οποία δεν γνωρίζουν στο φυσικό κόσμο. Δεν γνωρίζουμε ποιος πραγματικά μπορεί είναι αυτός που μας ομιλεί στην άλλη πλευρά της τηλεφωνικής μας γραμμής.

– ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να πέφτουν στην παγίδα να δώσουν στο δράστη πληροφορίες για τους ίδιους, δεν πρέπει να απαντούν σε ερωτήσεις του.
– ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να αποδέχονται ως θέσφατα τα όσα ακούν από το δράστη. Η επικοινωνία θα πρέπει να διακόπτεται προκειμένου να μπορέσει το θύμα να συγκροτήσει τη σκέψη του, να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που έλαβε και να έλθει σε επικοινωνία απευθείας με τα απαραίτητα άτομα προκειμένου να διασταυρώσει τα όσα άκουσε στην επικοινωνία του με το δράστη.

– ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να αποδέχονται το να καταβάλλουν χρήματα για οποιοδήποτε λόγο ή εναλλακτικά να παραχωρήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους στις πλατφόρμες e-banking. Κανένας εκπρόσωπος Δημόσιας Αρχής ή Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος δεν καλεί πολίτες προκειμένου να τους
ζητήσει να του γνωστοποιήσουν τηλεφωνικά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα ή να τους ζητήσει να καταβάλουν χρήματα άμεσα.
– Εάν ο πολίτης αισθανθεί κίνδυνο εξαπάτησης ΠΡΕΠΕΙ να διακόψει άμεσα την επικοινωνία του και να καλέσει είτε τον Αξιωματικό Υπηρεσίας της Ασφάλειας στο 28210 30760-1 είτε τον σύντομο κωδικό 100 προκειμένου να λάβει οδηγίες.

Για περαιτέρω συμβουλές μπορείτε να επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο της ΕΛ.ΑΣ στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://www.astynomia.gr/odigos-tou-politi/chrisimes-symvoules/eidikes-symvoules-gia-apofygi-exapatisis-politon/

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά, - Πώς,chania, - pos