Χανιά: Ψεκασμοί για καταπολέμηση κάμπιας που καταστρέφει τα πουρνάρια

Το καλοκαίρι του 2023 το Flashnews.gr είχε παρουσιάσει τις αποκαρδιωτικές εικόνες με μεγάλες εκτάσεις αποξηραμένων και γυμνών από φύλλα πρίνων στο οροπέδιο του Ασκύφου αλλά και σε άλλες περιοχές στα ορεινά Καλλικράτη – Αση Γωνιάς.

Όπως είναι αναφέρει ο προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Χανίων Πολύμνια Σκλαβάκη, η καταστροφή των πρίνων οφείλεται ένα έντομο που ονομάζεται Lymantria dispar L το οποίο μοιάζει με την κάμπια των πεύκων.

Η

Lymantria dispar L. είναι ένα πολυφάγο έντομο – με κύριο ξενιστή το πουρνάρι – που προσβάλλει διάφορα δασικά πλατύφυλλα και κωνοφόρα είδη, οπωροφόρα και θάμνους.

Φωτογραφία από Светлана από το Pixabay

Μέχρι τώρα το έντομο είχε μία γενεά ανά έτος και τα δέντρα επανέρχοντο και ξαναπρασίνιζαν. Όμως , υπάρχει η υποψία ότι τα τελευταία χρόνια το έντομο αυτό αντί για μια γενιά ανά έτος, αναπτύσσει δύο ή και περισσότερες – πιθανόν λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών – με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή των δέντρων και επιπλέον αφού τραφεί με τους πρίνους το έντομο στρέφεται σε αναζήτηση τροφής και σε καρποφόρα δέντρα.

Μετά από συνεννόηση με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, το Δασαρχείο Χανίων ξεκίνησε πρόγραμμα ψεκασμών των πρίνων με ένα βιολογικό σκεύασμα που δεν είναι άλλο από τον γνωστό βάκιλο thuringiensis που χρησιμοποιείται γενικώς για την καταπολέμηση των καμπιών.

Επειδή οι  προνύμφες του συγκεκριμένου εντόμου εκκολάπτονται την άνοιξη  και λόγω των καιρικών συνθηκών οι ψεκασμοί ξεκίνησαν νωρίς  από Ασκύφου και Ίμπρο και συνεχίζονται στην περιοχή της Αση Γωνιάς σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα.

Ναπολέων Σαραντίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα