Χανιά: Στο εσωτερικό του γαλλικού πολεμικού πλοίου Jacques Chevallier – Το δύσκολο έργο ανεφοδιασμού και η “παραδεισένια” Σούδα (φωτο)

Στο εσωτερικό του ολοκαίνουργιου σκάφους ανεφοδιασμού του Γαλλικού στόλου Jacques Chevallier (Α 725) ξενάγησαν ΜΜΕ μέλη του πληρώματος του. Το σκάφος είχε αράξει για μερικές ώρες στο Ναυτική βάση στο Μαράθι Ακρωτηρίου και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για άγνωστο προορισμό (ρωτήθηκαν ευγενικά καπετάνιος και πλήρωμα αλλά για ευνόητους δεν απαντήθηκε η ερώτηση), αφού παρέμεινε για τρεις ημέρες στον κόλπο της Σούδας.

Το γαλλικό πλοίο παραδόθηκε στο Γαλλικό Ναυτικό τον Ιούλιο

του 2023 ενώ μετά από περίοδο δοκιμών, τέθηκε σε ενεργό υπηρεσία τον Νοέμβριο του 2024.

Πρόκειται για “υποστηρικτικό” πλοίο πολεμικών πλοίων όπως το “Σαρλ ντε Γκολ” (τα ανεφοδιάζει με καύσιμα, πυρομαχικά και τρόφιμα) και άλλων πολεμικών ρόλων, με τον ρόλο του, όπως καταδεικνύεται να είναι πολύ σημαντικός.

Μάλιστα, το αεροπλανοφόρο “Σαρλ ντε Γκολ” βρέθηκε για μερικές ώρες αρόδου σήμερα, στον κόλπο της Σούδας, πιθανότατα για έναν γρήγορο ανεφοδιασμό του από το “Ζακ Σεβαλιέ”, το οποίο μέχρι χτες ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Σούδας και σήμερα το πρωί κινήθηκε και έκανε μερικές ώρες στάση στη ναυτική βάση στο Μαράθι.

To Charles de gaulle

Η ξενάγηση στο Jacques Chevallier και ο “παράδεισος” Σούδα

Την ξενάγηση πραγματοποίησαν δύο μέλη του πληρώματος, ο Paul και ο Simon, που έδωσαν την ευκαιρία σε ΜΜΕ να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι, τις δυνατότητες και τις παροχές του συγκεκριμένου πλοίου και, κατά κάποιον τρόπο, τον τρόπο που λειτουργεί το πλήρωμα.

Το πλοίο, συν τοις άλλοις, διαθέτει και ελικοδρόμιο, όπου μπορεί να φιλοξενήσει ένα στρατιωτικό ελικόπτερο κάθε φορά, είτε για ανεφοδιασμό του, είτε για επιδιόρθωση βλάβης.

Εικόνες από το ελικοδρόμιο:

Εικόνες από τη γέφυρα του πλοίου που γίνεται η διακυβέρνησή του:

Όπως τόνισε ο Καπετάνιος του πλοίου Christophe Gaumé:

“Παρέχουμε συν τοις άλλοις υλικοτεχνική υποστήριξη σε άλλα πολεμικά πλοία. Η κύρια μας δουλειά είναι να υποστηρίζουμε πλοία του γαλλικού στόλου, μεταξύ αυτών και του Σαρλ ντε Γκολ. Η υποστηρικτική αυτή αποστολή μας δεν είναι καθόλου εύκολη, διότι πρέπει δύο τεράστια πλοία, πολλών τόνων να μετακινηθούν με τέτοιον τρόπο ώστε το ένα να εφοδιάσει το άλλο, Αλλά και το πλήρωμα του ντε Γκολ είναι επαγγελματίες, όπως και εμείς, οπότε τα καταφέρνουμε και ό,τι γίνεται, γίνεται με ασφάλεια”.

Ο Γάλλος καπετάνιος αναφέρθηκε και στα προτερήματα του κόλπου της Σούδας:

“Η Σούδα είναι παράδεισος για εμάς. Είναι η καλύτερη ναυτική βάση για την υλικοτεχνική υποστήριξη πλοίων του στόλου μας, σε ό,τι αφορά τις διευκολύνσεις του εφοδιασμού και οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ ευγενικοί και υποστηρικτικοί. Η Σούδα είναι ένα πανέμορφο μέρος και η εργασία μας γίνεται πολύ εύκολη εδώ. Η διάρκεια ωστόσο που μένουμε σε κάθε ναυτική βάση που πηγαίνουμε, εξαρτάται από τις ανάγκες που υπάρχουν. Μπορεί να είναι λίγες ημέρες, όπως τώρα στη Σούδα, μπορεί 10 και 15 ημέρες, ίσως σε κάποιες περιπτώσεις, και παραπάνω”.

Ο καπετάνιος Christophe Gaumé

Το πλοίο ονομάστηκε προς τιμή του στρατιωτικού μηχανικού Jacques Chevallier ενώ έχει πλήρωμα 134 ατόμων, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αυτό 117 άτομα.

Έχει μήκος 194 μέτρα, βάρος 16.000 τόνους και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σκάφος του Γαλλικού στόλου μετά το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ. Μπορεί να μεταφέρει 3,4 εκατομμύρια γαλόνια καυσίμου, με βάρος εκτόπισης πλήρως φορτωμένο στους 31.000 τόνους.

Αναπτύσσει ταχύτητα 20 κόμβων και ως πλοίο υποστήριξης του Γαλλικού στόλου είναι εξοπλισμένο με το σύστημα πυροβολικού RAPIDFire των 40 χιλιοστών καθώς και με το σύστημα αεράμυνας μικρής εμβέλειας, ένα ελικόπτερο και ένα drone.

Εικόνες από διάφορα σημεία του γαλλικού πλοίου

Βασίλης Φουντουλάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά, Jacques Chevallier –, “παραδεισένια” Σούδα,chania, Jacques Chevallier –, “paradeisenia” souda