Χανιά: Σύσσωμο όχι φορέων στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία (βίντεο)

Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις φορέων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση εν όψει της λήξης της περιόδου διαβούλευσης και κατάθεσης στην Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την ψυχική υγεία.

Στα Χανιά, συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί της Τρίτης 16/7 στην αντιπεριφέρεια Χανίων και εν’ όψει της κινητοποίησης εκπρόσωποι των φορέων υγείας παρέθεσαν συνέντευξη Τύπου

στην διάρκεια της οποίας μεταξύ άλλων επεσήμαναν ότι «μέσα στο κατακαλόκαιρο, η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση το νόμο-έκτρωμα με τον οποίο θέλει να διαλύσει τις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.»

Όπως κατήγγειλαν σε ότι  αφορά την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, καταργεί ή συγχωνεύει τα θεραπευτικά προγράμματα (ΚΕΘΕΑ, 18-Άνω, ΟΚΑΝΑ, Ιανός, Διάπλους) και τα Κέντρα Πρόληψης, ενοποιώντας τα όλα, μαζί με κάθε λογής ιδιώτες και ΜΚΟ, στον «Ε.Ο.Π.Α.Ε», ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, που θα λειτουργεί με όρους «οικο-νομικής αυτοτέλειας», δηλαδή με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια…

Το νομοσχέδιο έχει ήδη απορριφθεί ως απαράδεκτο από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων στην πρόληψη και την απεξάρτηση, των μελών των θεραπευτικών προγραμμάτων και των οικογενειών τους, αλλά και από εκατοντάδες σωματεία και φορείς πανελλαδικά γιατί:

Διαλύει τη φιλοσοφία των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων, διαχέοντάς τα πλάι στα προγράμματα «μείωσης της βλάβης» και χορήγησης υποκαταστάτων, προκρίνοντας τα τελευταία.

Καταργεί τα δημόσια προγράμματα απεξάρτησης του Ε.Σ.Υ, με τη λειτουργία τους πλέον να καθορίζε¬ται βάσει μετρήσεων «κόστους/οφέλους», οδηγώντας έτσι σε εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών τους.

Νομιμοποιεί κάθε ιδιωτική επιχείρηση στους τομείς πρόληψης-θεραπείας-κοινωνικής επανένταξης, δίνοντας στους ιδιώτες προκλητικά προνόμια και κρατική χρηματοδότηση.

Αφήνει μετέωρο το μέλλον των 75 Κέντρων Πρόληψης, το πλαίσιο λειτουργίας τους και τη διασύνδεση τους με τις ανάγκες της κοινότητας.

Ιατρικοποιεί πλήρως το κοινωνικό πολυπαραγοντικό πρόβλημα της εξάρτησης, νομιμοποιώντας αντιεπιστημονικές αντιλήψεις περί «χρόνιας ασθένειας», «λειτουργικού χρήστη», «δικαιώματος στη χρήση».

Διασπά την Κοινωνική Επανένταξη των απεξαρτημένων ανθρώπων από το θεραπευτικό της πλαίσιο, διαμορφώνοντας έτσι «fast track θεραπεία» αντί για ολόπλευρη στήριξη του πρώην χρήστη έως την πλήρη επανακοινωνικοποίησή του.

Εδραιώνει απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις και συνεχή-διαλυτική κινητικότητα, επιδεινώνοντας δρα-ματικά τη θέση των εργαζομένων στην απεξάρτηση-επανένταξη, τη θεραπευτική σχέση τους με τους απεξαρτώμενους, άρα και το επιτελούμενο επιστημονικό έργο.

Δημιουργεί έναν υδροκέφαλο Οργανισμό (Ε.Ο.Π.Α.Ε.), με το διορισμένο από το Υπουργείο Διοικητικό Συμβούλιό του να αποκτά υπερσυγκεντρωτικές αρμοδιότητες, ώστε να υλοποιεί ανενόχλητο την κυρίαρχη πολιτική στον τομέα των εξαρτήσεων, παραβλέποντας τις τοπικές ανάγκες που έως σήμερα τα θεραπευτικά προγράμματα, με την αυτοτέλειά τους, επιχειρούσαν να ικανοποιήσουν.

Ναπολέων Σαραντίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά, Σύσσωμο,chania, syssomo