Χανιά: «Το σπίτι παραμένει το πιο επικίνδυνο μέρος για μια γυναίκα» (φωτο – βίντεο)

Οι νομοθετικές εξελίξεις σε ότι αφορά στην ενδοοικογενειακή βία και κυρίως το αν πρέπει η κυβέρνηση να νομοθετήσει για τον όρο «γυναικοκτονία» απασχόλησαν τους νομικούς και όχι μόνο που παρευρέθηκαν στο επιστημονική συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων.

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής 25/10 στον χώρο του Ιδρύματος Ελευθερίου Βενιζέλου στην Χαλέπα Χανίων με την πρώτη θεματική ενότητα που αφορά στην ενδοοικογενειακή βία.

Να

σημειωθεί πως το διήμερο συνέδριο το Σάββατο 26/10 θα ασχοληθεί με το μεταναστευτικό πρόβλημα και τον Κώδικα Μετανάστευσης (δείτε εδώ τι είπε η υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη).

Το σπίτι το πιο επικίνδυνο μέρος για τις γυναίκες

Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη ανέφερε πως «δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες, παρά τα όλα όσα κάνουμε ως κράτος, ως πολίτες, ως θεσμοί, η αστυνομία, η κοινωνία, η Δικαιοσύνη, παρά την αυστηριοποίηση των Νόμων, το σπίτι παραμένει το πιο επικίνδυνο μέρος για μια γυναίκα…..

…..Τον όρο γυναικοκτονία τον χρησιμοποιούμε ως κοινωνικοπολιτικό όρο για να μπορούμε να δείξουμε ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο έγκλημα. Όμως είναι ανθρωποκτονία και στην Ελλάδα η ανθρωποκτονία τιμωρείται με ισόβια. Άρα μια διάκριση θεωρώ ότι ποινικά δεν θα ήταν υπερ των γυναικών. Όμως ως κοινωνικός όρος πρέπει να χρησιμοποιείται. Όχι ως νομικός.»

Να διερευνηθούν τα αίτια και η διαδρομή

Από την πλευρά της η Εισαγγελέας Εφετών κα Άννα Καραμόσχογλου, σε ότι αφορά στον όρο «γυναικοκτονία» αφού επεσήμανε πως οι νομικοί στην πλειοψηφία τους δεν αποδέχονται τον όρο ως νομικό όρο, αλλά και πως το φαινόμενο είναι υπαρκτό τόνισε πως «το ζήτημα είναι να διερευνηθούν τα αίτια και η διαδρομή όλων των φαινομένων που καταλήγουν σε αυτό το αποτέλεσμα…… Προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε σε όποιο επίπεδο και σε όποιο βαθμό μπορούμε αυτό το φαινόμενο.

Επομένως χρειάζεται η συνδρομή πολλών επιστημών και ειδικών και όχι μόνο της νομικής με την αλλαγή ενός τέτοιου όρου γιατί το ζήτημα είναι πολύ πιο βαθύ, πιο ουσιώδες και τα αίτια είναι πολύ πιο βαθειά από μια απλή νομοθετική μεταβολή….»

Εύκολες οι ποινικές διατάξεις – Δύσκολη η λειτουργία θεσμών

«Κάθε ανθρωποκτονία τιμωρείται με τη μέγιστη ποινή, δηλαδή ισόβια κάθειρξη. Επομένως η προσθήκη μιας νέας διάταξης για την γυναικοκτονία δεν θα είχε να προσθέσει» ανέφερε η ομότιμη καθηγήτρια της Νομικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ελισάβετ Συμεωνίδου – Καστανίδου.

Όπως επεσήμανε «οι γυναίκες δεν ζητούν ούτε πρέπει να ζητούν μιαν ιδιαίτερη μεταχείριση αλλά μια ίση μεταχείριση…..Επομένως ένα νέο έγκλημα απλώς αποπροσανατολίζει την συζήτηση απο τα πολύ ουσιαστικά προβλήματα τα οποία υπάρχουν….»

Η κα Συμεωνίδου – Καστανίδου τόνισε ότι «είναι πολύ εύκολο για μια κυβέρνηση να λέει ότι αντιμετωπίζω το πρόβλημα της βίας στην οικογένεια κάνοντας μια ποινική διάταξη. Αυτό που είναι δύσκολο είναι να οργανώσεις θεσμούς οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν….την εκπαίδευση των παιδιών, τον θεσμό της διαμεσολάβησης ο οποίος δυστυχώς δεν λειτουργεί στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδος…»

Τι είπαν οι διοργανωτές του συνεδρίου

Από πλευράς των διοργανωτών, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέας Ζήσης αναφέρθηκε στην διοργάνωση και στα θέματα του συνεδρίου ενώ ερωτώμενος για το αν είναι επαρκές για τους Δικαστικούς το «νομικό οπλοστάσιο» απάντησε:

«Πάντα αρκετό είναι αλλά πολλές φορές η δικαστηριακή πρακτική και η κοινωνική πραγματικότητα μας αναγκάζει να κάνουμε προσαρμογές σε ορισμένα πράγματα, είτε σε ουσιαστικό, είτε σε δικονομικό επίπεδο».

Για ευτυχή συγκυρία κατά την οποία το συνέδριο με τα δύο πολύ σημαντικά θέματα γίνεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 140 χρόνων από την ίδρυση του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, μίλησε ο πρόεδρος του συλλόγου Χρήστος Πραματευτάκης.

Το απόγευμα της Παρασκευής παρουσιάστηκαν οι εξής εισηγήσεις

Κέλλυ Θεολογίτου, Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών – Αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας. Τελευταίες νομοθετικές εξελίξειςΌλγα Θεμελή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης – Να πιστέψει ή να μην πιστέψει κανείς ένα παιδί;. Αναζητώντας την αλήθεια στους ισχυρισμούς παιδιών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίαςΕυστρατία Μεγγέ, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου – Ο ανήλικος ως δράστης εγκλημάτων βίαςΑριστομένης Τζαννετής, Αν. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ – Δικονομικές διατάξεις N 3500/2006. Ποινική διαμεσολάβηση

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με Στρογγυλή Τράπεζα για τον όρο «Γυναικοκτονία» με την συμμετοχή των : Άννα Καραμόσχογλου, Εισαγγελέας Εφετών, Ελισάβετ Συμεωνίδου – Καστανίδου, Ομ. Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Κέλλυ Θεολογίτου, Αντεισαγγελέας Εφετών, Ευστρατία Μεγγέ, Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ελευθερία Κυριακουλάκη, Ψυχολόγος Υγείας Δήμου Χανίων

Το πρόγραμμα του Σαββάτου 26 Οκτωβρίου 2024,

Θέμα: Κώδικας Μετανάστευσης

Προεδρεύουσα: Αικατερίνη Ψύρη, Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου

10:00 -10:20 Γεώργιος Δημήτραινας, Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής Σχολής ΔΠΘ Παράνομη μετανάστευση: ειδικά ζητήματα στο πεδίο της ποινικής καταστολής

10:20 -10:40 Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου, Ομ. Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Πρόσφυγες – Μετανάστες – Άσυλο

10:40 -11:00 Αθανάσιος Γαλήνας, Αντεισαγγελέας Εφετών Κρήτης – Δικονομικές διατάξεις Ν 5038/2023

11:00 -11:40 Διάλειμμα

Β΄ Συνεδρίαση

Προεδρεύων: Ευάγγελος Μπακέλας, Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου

11:40 -12:00 Αργυρώ Ντουντουλάκη, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών – Νομική προστασία και διαχείριση ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών

12:00 -12:20 Κυριακή Τσαπαρίδου, Αντεισαγγελέας Εφετών Κρήτης – Οι τοπικές κοινωνίες και το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα

12:20 -13:30 Συζήτηση

Ναπολέων Σαραντίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα