Χειμωνιάτικες ιώσεις: Τέσσερις έξυπνες λύσεις που κάνουν ματ στα συμπτώματα και ανακουφίζουν

Με τον χειμώνα προ των πυλών – χωρίς βέβαια η θερμοκρασία να συμφωνεί με τον μήνα στο ημερολόγιο – οι πρώτες ιώσεις και τα κρυολογήματα έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Όταν πια η θερμοκρασία μειωθεί και άλλο και αυξηθεί ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους, η κυκλοφορία των ιών θα ενταθεί ακόμα περισσότερο.

Ποιες είναι όμως οι πιο αποτελεσματικές κινήσεις, που θα μας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης; Oι ειδικοί από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Southwestern

δίνουν πολύτιμες συμβουλές ανακούφισης.

Ζεστά ροφήματα και ζωμοί

Τσάι με μέλι και λεμόνι, αλλά και ένα πιάτο κοτόσουπα, δύο από τα πιο γνωστά γιατροσόφια κατά του κρυολογήματος ή της γρίπης, όντως μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι υδρατμοί διευκολύνουν την καταρροή και το «καθάρισμα» του παχύρρευστου ρινικού βλεννογόνου. Αντίστοιχα, τα ζεστά ροφήματα και οι σούπες αυξάνουν την ενυδάτωση του οργανισμού, ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες που οδηγούν στην ανάρρωση.

Βιταμίνη C

Αν και ένα συμπλήρωμα μοιάζει ως η πιο εύκολη λύση, είναι προτιμότερο να επιλέξτε κάποια φυσική πηγή βιταμίνης C, μειώνοντας έτσι τις μέρες της νόσησης. Σημαντικές πηγές είναι τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, οι κόκκινες πιπεριές, το μπρόκολο, οι φράουλες και τα βατόμουρα και οι ντομάτες. Εάν, ωστόσο, προτιμήσετε να λάβετε κάποιο συμπλήρωμα, μην υπερβείτε το ανώτατο όριο των 2.000 mg ημερησίως. Παρόλο που η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη και, επομένως, δεν αποθηκεύεται στο σώμα, η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης C σε μορφή συμπληρώματος μπορεί να προκαλέσει διάρροια, ναυτία και κράμπες στο στομάχι.

Ψευδάργυρος

Μαζί με τη βιταμίνη C, πολύτιμη είναι και η συμβολή του ψευδάργυρου, ενός λιγότερο γνωστού ιχνοστοιχείου, στη γρηγορότερη ανακούφιση των συμπτωμάτων. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν από τη λήψη ψευδαργύρου (περίπου 13 mg έως 23 mg), με συνολική ημερήσια ποσότητα 75 mg ή περισσότερο. Η ποσότητα αυτή υπερβαίνει το ανώτατο όριο για τον ψευδάργυρο, γι’ αυτό περιορίστε τη χρήση σε όχι περισσότερο από δύο εβδομάδες, αν αποφασίσετε να το δοκιμάσετε. Συμβουλευτείτε, ωστόσο, πρώτα το γιατρό σας σχετικά με τη λήψη του.

Τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες

Τα αντιοξειδωτικά δρουν ενάντια στις βλάβες των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες – παράγοντες στο περιβάλλον που μπορεί να βλάψουν τα κύτταρά και να μειώσουν την ανοσία. Αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να αποδείξουν τα οφέλη τους, οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής έχουν αποδείξει ότι τα αντιοξειδωτικά παίζουν ρόλο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης.

Στα τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά περιλαμβάνονται τα αμύγδαλα, οι ηλιόσποροι και το σπανάκι, που περιέχουν α-τοκοφερόλη (μια μορφή βιταμίνης Ε), οι γλυκοπατάτες, τα καρότα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, που περιέχουν καροτενοειδή (μια μορφή βιταμίνης Α), αλλά και το αβοκάντο και τα μούρα που περιέχουν πολυφαινολικά φλαβονοειδή.

ygeiamou.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα