Δημογραφική κατάρρευση και στην Κρήτη – “Οδηγούμαστε σε συρρίκνωση του πληθυσμού και σε ένδεια εργατικού δυναμικού” (φωτο-βιντεο)

Το 1ο Συνέδριο (forum) για την Δυναμική των Πληθυσμών και για την Οικονομική Ευημερία πραγματοποιείται στα Χανιά και στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, με επίκεντρο τις Κρίσιμες Κοινωνικές και Οικονομικές Επιπτώσεις των Δημογραφικών Αλλαγών. Έρχεται ως συνέχεια  του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που έγινε πριν λίγους μήνες.

Το συνέδριο οργανώνεται από το Κέντρο Κρήτης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τους Πληθυσμούς, το Οικονομικό

Φόρουμ των Δελφών και τον Δήμο Χανίων με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Το Φόρουμ εστίασε σε ζητήματα όπως η γήρανση του πληθυσμού, οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις των δημογραφικών μεταβολών, και οι προοπτικές που προσφέρει η νόμιμη μετανάστευση.

“To ένα ζήτημα που μας απασχολεί είναι οι ροές της μετανάστευσης και το άλλο είναι το ισοζύγιο γεννήσεων αλλά και την ποιότητα της ζωής μας. Αυτό είναι σημαντικό για κάθε χώρα. Η χώρα μας έχει πολύ αρνητικό ισοζύγιο σε ό,τι αφορά το δημογραφικό” σημειώνει ο Νίκος Βέτας, καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Γεν. Δντης ΙΟΒΕ.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι, “ότι δεν κάνουμε τόσα παιδιά όπως στο παρελθόν έχει να κάνει κυρίως με κοινωνικούς λόγους, αλλά και με οικονομικούς λόγους. Υπάρχει όμως και η μετανάστευση, καθώς έφυγε μισό εκατομμύριο στη διάρκεια της κρίσης, ενώ στη 10ετία του ’90 ενσωματώσαμε 1 εκατομμύριο ανθρώπους στη χώρα μας. Όλες οι χώρες θα επηρεαστούν τα επόμενα χρόνια”.

“Η τάση είναι αυτή τη στιγμή να πάει ο πληθυσμός μας στα 9 εκατομμύρια. Αυτό το 9 είναι καλό να μην πάει στο 8,5 εκατομμύρια αλλά να πάει προς το 10. Έχει να κάνει με τις συνθήκες ζωής στη χώρα, αλλά και με το πώς μπορούμε να προσελκύσουμε και να ενσωματώσουμε ανθρώπους στη χώρα μας”, τονίζει ο κ. Βέτας.

Ολόκληρη τοποθέτησή του:

“Άλλες χώρες αντιμετωπίζουν και βιώνουν πιο έντονα το δημογραφικό πρόβλημα. Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί. Το πρόβλημα είναι πολύπλοκο. Χρειάζονται πολίτικές που θα εντάσσουν ταχύτερα τους πολίτες στην αγορά εργασίας, να υπάρχει η δυνατότητα και οι ηλικιωμένοι να συνεισφέρουν στην εργασία. Η Κρήτη επίσης έχει το χαρακτηριστικό ότι είναι σε σημείο που ενώνονται τρεις ήπειροι, Ασία, Αφρική, Ευρώπη. Επίσης η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα μετακίνησης πληθυσμών που πολλές φορές μετακινούνται από ανάγκη” είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Παγουλάτος, Μόνιμος αντιπρόσωπος του ΟΟΣΑ στην Ελλάδα.

Ολόκληρη η τοποθέτησή του:

“Η Κρήτη δε διαφέρει σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα σε σχέση με το δημογραφικό πρόβλημα. Έχουμε μια δημογραφική κατάρρευση που ξεκίνησε από το 1981. Στην Κρήτη από το 2004 και μετά έχουμε 1,2 αριθμό γεννήσεων ανά μητέρα, αυτό σημαίνει ότι σε 30 χρόνια και ο πληθυσμός μας και το εργατικό μας δυναμικό θα έχει συρρικνωθεί σε δραματικό ποσοστό. Δε θα έχουμε εργατικό δυναμικό για να ανταποκριθούμε στις παραγωγικές απαιτήσεις. Μία λύση του προβλήματος είναι αυτοί που σήμερα είναι 35, 40, 45 ετών να τους δώσουμε υγεία ώστε να είναι παραγωγικοί στα 60 και 65 χρόνια τους. Επίσης, με διάφορους τρόπους πρέπει να προσπαθήσουμε να επαναπατρίσουμε κόσμο που έχει φύγει από τη χώρα”, σημειώνει ο Άρης Αλεξόπουλος, επικεφαλής ΟΟΣΑ στην Κρήτη.

Ολόκληρη η τοποθέτησή του:

Παρών στο Forum και ο Πάνος Τσακλόγλου, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Φορείς των Χανίων και της Κρήτης παρακολούθησαν το Φόρουμ και τοποθετήθηκαν για το έντονο δημογραφικό πρόβλημα που απαιτείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας και η Κρήτη, εν προκειμένω.

Δείτε δηλώσεις των βουλευτών Χανίων ΝΔ, Σέβης Βολουδάκη και Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και του δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη:

Ομιλήτρια στο συνέδριο ήταν επίσης η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, ενώ είχαν προσκληθεί αλλά δεν κατόρθωσαν να δώσουν το “παρών” οι επίσης υπουργοί Άκης Σκέρτσος και Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Βασίλης Φουντουλάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δημογραφική, Κρήτη – “Οδηγούμαστε, ” -βιντεο,dimografiki, kriti – “odigoumaste, ” -vinteo