Δήμος Αποκορώνου: Ξεκινά ο δεύτερος γύρος δολωματικών ψεκασμών

Στις παρακάτω κοινότητες Καλύβες, Τσιβαράς, Αρμένοι, Νιο χωριό, Μαχαιροί, Γαβαλοχώρι, Πλάκα, Κόκκινο Χωριό, Κεφαλάς, Σελλιά, Ξηροστέρνι, Κάινα, Γεωργιούπολη, Κάστελλος, Φυλακή και Μάζα. Παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες ελαιοκαλλιεργειών όπως διευκολύνουν την πρόσβαση των συνεργείων προς τις ιδιοκτησίες τους. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι παραγωγοί να επικοινωνούν με τον κατά τόπους αρχιεργάτη της κοινότητας.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες κοινότητες, αναμένεται οι ψεκασμοί να ξεκινήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες και θα υπάρξει εκ νέου ανακοίνωση.

Επίσης ενημερώνουμε ότι  όπως

διαπιστώθηκε βάση και των χημικών αναλύσεων ένα μεγάλο ποσοστό από το παραγόμενο ελαιόλαδο της ελαιοκομικής σεζόν 2023 εμφάνισε κατάλοιπα φυτοφαρμάκων αρκετά πάνω από το επιτρεπόμενο όριο , όπου ως συνέπεια είχε είτε την αδυναμία προώθησης του στην αγορά , είτε (ανάλογα την επιβάρυνση) τη διάθεση του στην αγορά σε τιμές κάτω των τρεχουσών (η οποία προκύπτει βάση των υπολοίπων ποιοτικών χαρακτηριστικών) η αιτία αυτού του γεγονότος οφείλετε στους ψεκασμούς κάλυψης οι οποίοι πραγματοποιούνται κυρίως μετά τον Ιούνιο όπου ο καρπός έχει αποκτήσει την σχετική ωριμότητα και αποκτά την ιδιότητα να απορροφά οτιδήποτε πέσει πάνω του. Παρά το γεγονός ότι αυτού του είδους οι ψεκασμοί διενεργούνται από μια μειοψηφία των παραγωγών, στην πράξη επηρεάζει και το προϊόν των παραγωγών που δεν έχουν διενεργήσει κάλυψη , καθώς το λάδι αποθηκεύεται σε κοινές δεξαμενές στα ελαιοτριβεία και ένα επιβαρυμένο λάδι που τυχόν θα μπει , στη συνέχεια επιμολύνει και τα καθαρά.

Ο μοναδικός τρόπος προστασίας της παραγωγής από τους παθογόνους οργανισμούς και ταυτόχρονα ο μοναδικός τρόπος διασφάλισης της ποιότητας είναι οι δολωματικοί ψεκασμοί και οι παγίδες σύλληψης του δάκου, οι μέθοδοι αυτοί απαιτούν ίσως περισσότερο κόπο και εργατοώρες , αλλά όμως είναι και οι μοναδικοί που διασφαλίζουν την ποιότητα και μπορούν να αποδώσουν την υπεραξία που αξίζει το προϊόν.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο απαγορεύεται η χρήση τουρμπίνας για τους ψεκασμούς ελαιοδέντρων , καθώς επίσης ότι θα λαμβάνεται δειγματοληψία από κάθε παραγωγό κατά την έκθλιψη στα ελαιοτριβεία και όταν κρίνεται σκόπιμο θα στέλνονται προς ανάλυση στα εργαστήρια όπου αναλόγως αποτελέσματος θα μπορούν να επιβληθούν και οι ανάλογες κυρώσεις από τους θιγόμενους. Ας σεβαστούμε όλοι αυτό το «χρυσό» προϊόν το οποίο παράγεται στο τόπο μας , ας σεβαστούμε τον κόπο μας αλλά και τον κόπο των υπολοίπων που δε φταίνε σε τίποτα για να πληρώνουν τις πράξεις κάποιων άλλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα