Δημοτικό συμβούλιο Χανίων: Στο “επίκεντρο” το στρατόπεδο Μαρκοπούλου – Για “συγκερασμό” μίλησε ο δήμαρχος, άμεσα χώρο πράσινου θέλουν αντιπολίτευση και πολίτες

Τον “Καθορισμό προσωρινών χρήσεων εντός του πρώην Στρατοπέδου Μαρκοπούλου” συζήτησε το δημοτικό συμβούλιο Χανίων σήμερα, ως πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης. Η συζήτηση έγινε παρουσία της Πρωτοβουλίας Πολιτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου αλλά και φοιτητών και άλλων πολιτών.

Οι εντάσεις, ένθεν κακείθεν δεν έλειψαν με τη δημοτική αρχή να ζητά την προσωρινή χρήση μέρους του στρατοπέδου Μαρκοπούλου (8 από τα 52 στρέμματα) ως πάρκινγκ μέχρι να δρομολογηθούν και να εξελιχθούν οι διαδικασίες κατασκευής Μητροπολιτικού Πάρκου στο σημείο. Χρόνος που εκτιμάται πως

θα εκτείνεται από 3 έως 5 χρόνια. Τη δε αντιπολίτευση να μιλά για πρόχειρο σχέδιο και χωρίς προηγουμένως να υπάρξει διαβούλευση με τους πολίτες.

Ο δήμαρχος Χανίων στο πλαίσιο της αρχικής τοποθέτησής του επεσήμανε μεταξύ άλλων: “Χαίρομαι για το ενδιαφέρον που υπάρχει για το συγκεκριμένο θέμα και ολοκληρώθηκε ο πρώτος σημαντικός κύκλος αυτής της μεγάλης προσπάθειας, που έχει στοιχεία από τους αγώνες όλων των δημοτικών αρχών τα τελευταία. Για μας ήταν προτεραιότητα”.

Άσκησε κριτική τονίζοντας ότι “στα 52 στρέμματα δεν υπάρχουν ούτε άσπρο, ούτε μαύρο. Αυτοί που επιβάλλουν κάποιοι “πάρκινγκ ή πάρκο” είναι μια δυναστική άποψη. Αυτό το δίλημμα πρέπει να φύγει από τον δημόσιο διάλογο. Αυτή η λογική δεν εξυπηρέτησε πουθενά”.

Πρόσθεσε δε ότι, “για να γίνει το καλύτερο πάρκο αστικού πρασίνου θα ακολουθηθούν κάποιες διαδικασίες, είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι. Mπορούμε να αποδεχτούμε έναν προσωρινό χώρο στάθμευσης. Γιατί ένα έργο θέλει κατασκευή. Και μέχρι τότε ένα μέρος του στρατοπέδου να λειτουργήσει σα χώρος στάθμευσης. Μπορούμε να τα συγκεράσουμε αυτά. Ευθύνη της δημοτικής αρχής είναι να συγκεράσει τις ανάγκες που υπάρχουν. Μιλάμε για 52 στρέμματα, συνεπώς υπάρχει το περιθώριο να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε. Είναι προφανές γιατί διαφωνούμε. Kάποιοι δεν με εμπιστεύονται!”

Σε εκείνο το σημείο υπήρξαν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση αλλά και από τους δημότες που ήταν συγκεντρωμένοι στην αίθουσα ΔΣ (Πρωτοβουλία πολιτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, φοιτητές κτλ).

“Να ηγηθεί επιστημονικά για το Μαρκόπουλο ο Δημήτρης Αντωνακάκης”

Ο δήμαρχος μάλιστα εισηγήθηκε τον καταξιωμένο επιστήμονα και αρχιτέκτονα Δημήτρη Αντωνακάκη να συντονίσει μια επιστημονική ομάδα που θα δρομολογήσει τους τρόπους χρήσης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, αφού πρώτα εκτιμηθούν οι απόψεις πολιτών, δίκην δημόσιου διαλόγου. “Προσωρινά το στρατόπεδο Μαρκοπούλου μέχρι να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία πάρκου θα γίνει, σε ένα μέρος του, πάρκινγκ. Προτείνω επίσης να γίνει μια πρότυπη διαδικασία ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για συμμετοχική διαδικασία για τον τρόπο αξιοποίησης του στρατοπέδου. Θα συμμετάσχουν και εξειδικευμένοι επιστήμονες που θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Διαδικασία συμμετοχικού σχεδιασμού, με συμμετοχή όλων, χωρίς προαπαιτούμενα. Δεσμεύομαι δημόσια ότι στα τέλη Ιανουαρίου θα γραφτούν στο Υποθηκοφυλάκειο οι τίτλοι του στρατόπεδου Μαρκόπουλου. Επικεφαλής της διαδικασίας προτείνω να είναι ο Δημήτρης Αντωνακάκης, γνωστός και καταξιωμένος αρχιτέκτονας, διευθυντής και πρόεδρος στο ΚΑΜ, με περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Θα συντονίσει ομάδα αρχιτεκτόνων και επιστημόνων ώστε να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα”.

Ο Δημήτρης Αντωνακάκης

“Δεν θέλουμε πεδίο πολέμου. Μπορούμε να συνυπάρξουμε για κάτι που θα μας κάνει περήφανους τα επόμενα χρόνια”, τόνισε ο δήμαρχος Χανίων.

Κριτική από την αντιπολίτευση

Για πρόχειρη και αποσπασματική πρόταση μίλησε η παράταξη “Όνειρο είναι τα Χανιά”. Εκ μέρους της παράταξης μίλησε η δημοτική σύμβουλος Ζωή Γεωργούλα. “Έχουμε μπροστά μας μια πρόταση ομολογουμένως πρόχειρη που αφορά αποκλειστικά τη χωροθέτηση χρήσης στάθμευσης. Αλλά κυρίως αποσπασματική αφού αναμφίβολα πρόκειται να προσθέσει κυκλοφοριακό φόρτο στην περιοχή από τη μετακίνηση των οχημάτων προς και από τον χώρο στάθμευσης, αλλά δεν συνοδεύεται από κυκλοφοριακή μελέτη. Με ποιο τρόπο σχεδιάζει η δημοτική αρχή να διαχειριστεί αυτόν τον φόρτο αλλά και την όχληση και την περιβαλλοντική επιβάρυνση και πώς κρίνει ότι μια τέτοια πρόταση μπορεί να είναι ολοκληρωμένη χωρίς σχετικές προβλέψεις όταν μιλάμε για δρόμους για τους οποίους δεν έχει προβλεφθεί τέτοια χρήση και κάποιοι από αυτούς παρουσιάζουν ήδη κυκλοφοριακή πίεση; Επιπλέον, δεν υπάρχει υφιστάμενη πρόβλεψη για μετακίνηση από το Πάρκο πέραν του λεωφορείου, μάλιστα μόνο δύο οχημάτων που θα εκτελούν το δρομολόγιο: δεν υπάρχουν προσβάσιμα πεζοδρόμια, δεν έχει προχωρήσει ο ποδηλατόδρομος που προβλέπει το ΣΒΑΚ στη Νεάρχου και την Παπανδρέου, αν και έχουν ήδη τοποθετηθεί ηλεκτρικά ποδήλατα. Ακόμα αυτή η πρόταση, που προτίθεται να απαντήσει στο γενικότερο πρόβλημα στάθμευσης επισκεπτών της πόλης και χρηστών του εμπορικού κέντρου, δεν φαίνεται να συνοδεύεται από κάποια πρόβλεψη, όπως και το ΣΒΑΚ προκρίνει και η πραγματικότητα επιτάσσει, για τη στάθμευση των μόνιμων κατοίκων όλων των περιοχών του κέντρου που στερούνται θέσεις στάθμευσης.

Μιλά η δημοτική αρχή για προσωρινή χρήση. Δεν έχουμε πρόθεση να είμαστε κακόπιστοι, όπως φοβάται ο κ. δήμαρχος, γιατί άλλωστε θα είμαστε παρόντες και παρούσες να διαφυλάξουμε αγωνιστικά κεκτημένα δεκαετιών, αλλά δεν θα εδραίωνε την πίστη κάθε πολίτη αν παράλληλα επιδείκνυε και κάποια δραστηριότητα, εκτός από τα παραπάνω, και ως προς τις πιο μόνιμες λύσεις για χώρους περιφερειακών χώρων στάθμευσης που έχουν προταθεί; Τι γίνεται με την Εθνικής Αντιστάσεως; Τι γίνεται με το οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Πλατανιά;”.

Κριτική και από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσμπείρωσης Χαράλαμπο Λουτσέτη: “Το θέμα των χρήσεων δεν έχει καθοριστεί ούτε από τον δήμαρχο Χανίων. Είναι διεκδίκηση πολλών ετών του χανιώτικου λαού. Πάντα υπάρχουν αντιθέσεις στην κοινωνία. Μιλάτε για το καλύτερο πάρκο και ο κόσμος δεν έχει πάρκα και παιδικές χαρές στις γειτονιές τους. Ούτε σχολεία. Μόνο ξενοδοχεία. Με ευθύνη του κράτους, της περιφέρειας και των δήμων. To κυκλοφοριακό επίσης είναι ένα πρόβλημα που δε λύνεται εύκολα. Είναι λογικό να χάνει την εμπιστοσύνη του ο κόσμος προς εσάς κ. δήμαρχε. Για το στρατόπεδο υπάρχουν ένα σωρό ζητήματα. Εδώ θα είμαστε σε 10 χρόνια μετά. Ως τώρα κύριε δήμαρχε δεν έχετε πραγματοποιήσει τίποτα, παρά τις δεσμεύσεις σας”.

O Χαράλαμπος Λουτσέτης ήταν επικριτικός και στο κομμάτι της “προσωρινότητας” του πάρκου. “Δεν υπάρχουν προσωρινά σχολεία για παράδειγμα, γιατί να υπάρξει προσωρινό πάρκινγκ;”.

Εκ μέρους των πολιτών μίλησε καταρχάς ο Νεκτάριος Μουμουτζής (από την Πολυτεχνειακή κοινότητα, που εκπροσωπεί κάποιους καθηγητές και επιστημονικούς συνεργάτες με 22 υπογραφές): “Εργαζόμενοι και εκπαιδευτικό προσωπικό ζητάμε από ΔΣ να δρομολογήσει τις μελέτες για δημιουργία πάρκου και ενός συμπαγούς χώρου πρασίνου. Η δημοτική αρχή να αποσύρει την πρόταση για δημιουργία προσωρινού πάρκινγκ. Το δημοτικό συμβούλιο να δεσμευτεί ώστε ο χώρος να είναι επισκέψιμος από σχολεία και πολίτες μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες και η έναρξη εργασιών”.

Ο Γιάννης Κανάκης (από την Πρωτοβουλία Πολιτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου και επιστημονικός συνεργάτης της σχολής ΜΗΠΕΡ του Πολυτεχνείου Κρήτης): “Αν δεν υπήρχε η Πρωτοβουλία Πολιτών ο χώρος του στρατοπέδου θα ήταν δομημένος εδώ και πολλά χρόνια. Ανακρίβειες ακούστηκαν εκ μέρους του δημάρχου. Πρέπει να συζητήσουμε επιστημονικά κοινωνικά για το ΣΒΑΚ”, υπερτονίζοντας την ανάγκη για πράσινο στο χώρο του στρατόπεδου Μαρκοπούλου, ενώ υπήρξαν χειροκροτήματα στο τέλος της ομιλίας του.

Η Άννα Δασκαλάκη (εκπρόσωπος Γεωτεχνικού Επιμελητήριο Ελλάδας) τόνισε: “Λείπουν τετραγωνικά πράσινου ανά άνθρωπο. Θέλουμε χώρους πρασινού, πρέπει να τους βρούμε σήμερα. Το πράσινο δεν αυξάνεται”.

Ο Στέλιος Ροζάκης (εκπρόσωπος τον Ποδηλατρών, καθηγητής ΜΗΠΕΡ Πολυτεχνείου Κρήτης): “Αυτό που λέει το ΣΒΑΚ και δεν το κάνετε κ. δήμαρχε είναι η μη χρήση αυτοκινήτου, ενώ το πάρκινγκ προσελκύει τα αυτοκίνητα. Η πρόταση ακυρώνει τη σημερινή χρήση του χώρου. Απορώ πώς σκέφτεστε και μιλάτε για συγκερασμό. Επίσης ακυρώνει και τη μελλοντική διαμόρφωση σαν πάρκο”.

Ο Χρήστος Μπέλμπας (πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων): “Η κινητοποίηση του κόσμου θα βάλει την τελική υπογραφή στο ζήτημα”.

H Ρούλα Καστρινάκη (εκπρόσωπος από Οικολογική Πρωτοβουλία): “Ο δήμαρχος έπρεπε να μιλάει για την προστασία του περιβάλλοντος. Δεν εκπροσωπεί ο δήμαρχος το δημόσιο συμφέρον”.

Ο Στέλιος Μαμάκας, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Χανίων τόνισε και αυτός την αναγκαιότητα ύπαρξης πρασίνου στον συγκεκριμένο χώρο.

Ο Στέλιος Κουτρουμπάς από τον σύλλογο γειτονιάς Άγιου Ιωάννη τόνισε μεταξύ άλλων ότι, “η δημοτική αρχή πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση του ΣΒΑΚ και όχι να μιλά για προσωρινό πάρκινγκ”.

Τοποθετήσεις υπήρξαν από δημοτικούς συμβούλους και της δημοτικής αρχής και της αντιπολίτευσης. Επίσης τοποθετήθηκε η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Χανίων κ. Χαριτάκη που επίσης επεσήμανε την “προσωρινότητα” της δημιουργίας πάρκινγκ στο Μαρκόπουλο.

H εισήγηση για τη δημιουργία προσωρινού χώρου πάρκινγκ στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου 250 θέσεων πέρασε κατά πλειοψηφία (27 υπέρ, 12 κατά).

Όπως αναφέρει η εισήγηση για την πρόταση προσωρινής χρήσης πάρκινγκ:

“Στόχος της εισήγησης αποτελεί η παρουσίαση και έγκριση από το Δημοτικό συμβούλιο Χανίων α) των εργασιών που έχουν εκτελεστεί στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου
για την διαμόρφωση πάρκου και β) η πρόταση προσωρινής αξιοποίησης του ανατολικού
τμήματος για τη διαμόρφωση προσωρινού χώρου στάθμευσης οχημάτων.

Το στρατόπεδο Μαρκοπούλου από το Μάϊο του 2023 έχει αποδοθεί τμηματικά στους πολίτες
και τμήμα του έκτασης 20 στρεμμάτων έχει μετατραπεί σε κοινόχρηστο χώρο με χρήση
πάρκου με ήπιες διαμορφώσεις.

Στο τμήμα 1 (δυτικό) έχουν τοποθετηθεί 4 μικρά όργανα εκγύμνασης υπαίθριου τύπου, μικρά
όργανα παιδικής χαράς τα οποία δεν χρειάζονται ειδική κατασκευή υποστρώματος λόγω
μικρού ύψους πρόσπτωσης. Στο τμήμα 1 επίσης έχουν τοποθετηθεί τραπεζόπαγκοι, κάδοι
απορριμμάτων , έχει καθαριστεί το έδαφος από φυσικά εμπόδια, έχουν κλαδευτεί τα δέντρα και
έχουν επίσης μπει στύλοι φωτισμού και μία μικρή ελαφριά περίφραξη από σύρμα που
προστατεύει και διαχωρίζει τον κοινόχρηστο χώρο από το υπόλοιπο στρατόπεδο. Τον
προηγούμενο μήνα έχει τοποθετηθεί και η υποδομή των ηλεκτρικών ποδηλάτων του Δήμου.
Το τμήμα 1 λειτουργεί αυτή τη στιγμή αυτόνομα σαν πάρκο με ιδιαίτερη χρήση από τη γειτονιά
αλλά και σαν χώρος υποδοχής διάφορων εκδηλώσεων του δήμου.

Στο τμήμα δύο προτείνεται η προσωρινή χρήση ως χώρος στάθμευσης χωρίς καμία εργασία
διαμόρφωσης και χωρίς την τοποθέτηση ειδικών κατασκευών και σκληρών δαπέδων. Προτείνεται η
χρήση της επάνω ανατολικής εισόδου για τα οχήματα. Μέσω του δρόμου ο οποίος είναι ήδη
διαμορφωμένος τα οχήματα θα εισέρχονται και θα διαμοιράζονται είτε στον χώρο ανατολικά δεξιά
δηλαδή της εισόδου είτε στο χώρο αριστερά δυτικά δηλαδή της εισόδου. Πρόκειται για δυο ορθογώνιους χώρους εμβαδού περίπου 4.000 τετραγωνικά ο καθένας οι οποίοι χωρίς την παραμικρή διαμόρφωση μπορούν να υποδεχτούν συνολικά περίπου 230 οχήματα.

Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος χώρος χρησιμοποιούνταν και παλαιότερα ως στάθμευση
αυτοκινήτων όταν ήταν εν λειτουργία το πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου.

Εισερχόμενοι στο χώρο αριστερά υπάρχει ήδη υπόβαση από χαλίκι ενώ δυτικά το έδαφος είναι
χωματώδες. Οι επισκέπτες του χώρου έχοντας αφήσει το όχημά τους μπορούν να κατευθυνθούν μέσω των δύο εισόδων στην οδό Μαλινού όπου εκεί σταθμεύει το λεωφορείο του αστικού ΚΤΕΛ και το
ηλεκτρικό λεωφορείο που θα χρησιμοποιηθεί για τη συχνή εξυπηρέτηση και μεταφορά των κατοίκων
στο κέντρο της πόλης και πίσω και ουσιαστικά θα εξυπηρετεί όσους σταθμεύουν εκεί”.

Keywords
για μας, συγκεκριμένο, δίλημμα, συμμετοχή, υφιστάμενη, παπανδρεου, σχολεια, κρητη, ελλαδα, ελμε, κτελ, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, κλειστα σχολεια, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κοινωνια, μιλα, ηλεκτρικα ποδηλατα, αυτοκινητα, θεμα, ξενοδοχεια, πλαισιο, ποδηλατα, πρωτο θεμα, σημερινη, αγωνες, αννα, γινει, γινεται, δεντρα, δημοσιο, δίλημμα, εγινε, εδαφος, ευκολα, αιθουσα, ηπιες, υπαρχει, ελμε, εξυπηρετηση, επρεπε, ετων, ευθυνη, ζωη, ζητα, κυκλος, κυριε, λειτουργια, λεωφορειο, μαυρο, ομαδα, παντα, ουσιαστικα, οχηματων, οχηματα, οχημα, παρουσιαση, πεδιο, πιστη, υπογραφη, συγκεκριμένο, συζητηση, συζητησουμε, συμμετοχή, σχεδιο, τμημα, υλοποιηση, υφιστάμενη, φυσικα, χρηστος, χρονος, ασπρο, δημητρης, για μας, κομματι, μελετη, μπροστα, οργανα, σωρο, θεσεις
Τυχαία Θέματα