Δύσκολο σταυρόλεξο, για δυνατούς λύτες η διαχείριση των υδάτινων πόρων

Για πρώτη φορά η χώρα αποκτά πολιτική στη διαχείριση του νερού, παρότι βρισκόταν στο σημείο μηδέν, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης από τις Μοίρες, όπου είχε σύσκεψη με τον Δήμαρχο Φαιστού Γρήγορη Νικολιδάκη, αυτοδιοικητικά στελέχη και Προέδρους των ΤΟΕΒ της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης ενημέρωσε για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε αθλητικά έργα όπως το Στάδιο Μοιρών και Πόμπιας τα οποία έχουν δημοπρατηθεί και έχει τοποθετηθεί ανάδοχος,

ενώ αναφέρθηκε και σε άλλα έργα που δρομολογούνται αλλά και στο ζήτημα της στέγασης του Κολυμβητηρίου Μοιρών.

Ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε στο πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτων επισημαίνοντας τις διαφορές της Κρήτης από την περιοχή της Θεσσαλίας. Όπως είπε ήδη βρίσκεται σε προχωρημένο σημείο το master plan που ετοιμάζει η HVA International για τη διαχείριση των υδάτων στην Κρήτη με στόχο πάντα τα έργα που πρέπει να γίνουν να είναι αλληλοσυμπληρούμενα ώστε και η επάρκεια νερού για άρδευση να υπάρχει αλλά και η αντιπλημμυρική προστασία να ενισχυθεί. Όπως τόνισε ο υπουργός, πρόκειται για ένα δύσκολο σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, αλλά αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και είναι η πρώτη φορά που η χώρα έχει πολιτική για τη διαχείριση του νερού. Τόνισε ότι και στην Κρήτη, όπως γίνεται και στη Θεσσαλία, θα υπάρξει ενιαίος φορέας διαχείρισης των υδάτινων πόρων, στον οποίο θα ενσωματωθούν, όπως γίνεται και στη Θεσσαλία, όλοι οι ΤΟΕΒ και οι ΓΟΕΒ κάθε Περιφέρειας. Σημείωσε δε ότι έχουν προτεραιοποιηθεί οι περιφέρειες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα και θα ακολουθήσουν master plan για τη διαχείριση των υδάτων και την ίδρυση ενιαίων φορέων στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.

«Η ιδιαιτερότητα της Κρήτης ως προς τη μορφολογία του εδάφους που συναντούμε τόσο ξηρασία όσο και πλυμμηρικά φαινόμενα δυσκολεύει το έργο σε σχέση με την Θεσσαλία που είναι μια λεκάνη. Οφείλω να πω ότι στη σύσκεψη στα Χανιά παρουσιάστηκαν στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά και για την περιοχή μας και για την Σητεια και Ιεραπετρα. Από την εταιρεία πρέπει να αναφέρουμε ότι έχουν επισκεφθεί την περιοχή τρεις φορές στελέχη της εταιρείας για να προχωρήσουν τη μελέτη για τα έργα με προτεραιότητα την Μεσαρά. Δεν μπορεί να θα δοθεί λύση με τη διάνοιξη νέων γεωτρήσεων αλλά με τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Θα κινηθούμε με έργα που θα χρηματοδοτηθούν και θα σχεδιαστούν από το ΥΠΑΑΤ. Τα έργα αυτά αποτελούν άμεση προτεραιότητα μας και είμαστε εν αναμονή των προτάσεων της Εταιρείας για να δούμε τι λύσεις θα υιοθετήσουμε προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μείζον αυτό πρόβλημα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους», είπε μεταξύ άλλων.

Ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε στο φράγμα του Πλατύ Ποταμού σημειώνοντας ωστόσο ότι απαιτούνται κι άλλες παρεμβάσεις ώστε να αποφευχθεί η ερημοποίηση από την οποία κινδυνεύουν πολλές περιοχής της Κρήτης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δήμαρχος, ο οποίος ανέφερε ότι μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις στον Γεροπόταμο όπου υπάρχουν ποσότητες νερού, αλλά να γίνουν παρεμβάσεις για να εμπλουτιστεί η λεκάνη της Μεσσαράς.

Ο υπουργός αναφέρθηκε, επίσης στην ανάγκη ενίσχυσης της αγροτικής οδοποιίας για τη διευκόλυνση των παραγωγών, ενώ ο Δήμαρχος έθεσε και το ζήτημα του δρόμου Αγία Γαλήνη – Αεροδρόμιο. Ο Δήμαρχος είπε ότι μετά το Πάσχα σε συνεργασία με το Δήμο Γόρτυνας θα οργανωθεί συνάντηση όλων των φορέων και των αιρετών εκπροσώπων της περιοχής, με στόχο τον συντονισμό ενεργειών για το σημαντικό αυτό έργο.

Ο ΥπΑΑΤ ζήτησε από τον Δήμαρχο και τους εκπροσώπους των φορέων που παρίσταντο στη σύσκεψη να καταθέσουν ό,τι πρόταση έχουν για το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων με σκοπό να προωθηθούν στην ολλανδική εταιρεία που κάνει το master plan. Στόχος μας είναι, είπε, να αξιοποιηθούν πλήρως οι πόροι του προγράμματος «Ύδωρ 2.0», ύψους 4 δις ευρώ αλλά, σημείωσε πως ό,τι γίνει πρέπει να γίνει σωστά και σε ό,τι αφορά στα αντιπλημμυρικά έργα αλλά και σε ό,τι αφορά στην ενδυνάμωση του υδροφόρου ορίζοντα.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι Νικολιδάκης Γρηγόριος, Δήμαρχος Φαιστού, Φασομυτάκης Ιωάννης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών. Ντισπυράκης Γεώργιος, Αντιδήμαρχος Οικονομικών. Κωνσταντουλάκης Αντώνιος, Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Πολιτικής Άμυνας, Βεϊσάκης Στυλιανός, Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Μαλεφιτσάκης Εμμανουήλ, Αντιδήμαρχος Πρωτογενή Τομέα, Καργάκης Νικόλαος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, Ορφανουδάκης Εμμανουήλ, Δημοτικός Σύμβουλος – Πρόεδρος ΔΕΥΑΦ, Τσιμπραγάκης Ευάγγελος, Πρόεδρος ΤΟΕΒ Α’ Ζώνης Μεσσαράς, Φουστανάκης Εμμανουήλ, Πρόεδρος ΤΟΕΒ Β’ Ζώνης Μεσσαράς, Πετρουλάκης Γεώργιος, Πρόεδρος ΤΟΕΒ Γ’ Ζώνης Μεσσαράς και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Φαιστού.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δύσκολο,dyskolo