Εκδήλωση της ΚΝΕ Χανίων για την 51η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Εκδήλωση για την 51η επέτειο του Πολυτεχνείου διοργανώνει η ΚΝΕ Χανίων, το Σάββατο 16 Νοεμβρίου και ώρα 6:30μ.μ. στο αμφιθέατρο του ΕΛΜΕΠΑ Χανίων. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«”Έξω οι ΗΠΑ-έξω το ΝΑΤΟ“, “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία“: Τα συνθήματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα, στον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς πολέμους , φτώχεια, αδικία, φασισμό. Μας δείχνουν τον δρόμο για ακόμα πιο αποφασιστικούς , μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες,  για τους δικούς μας Νοέμβρηδες

, για νέους λαϊκούς ξεσηκωμούς. Για να φτάσει ο αγώνας μέχρι το τέλος, μέχρι την επαναστατική ανατροπή του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος, την εγκαθίδρυση μιας πραγματικής εργατικής-λαϊκής εξουσίας και διακυβέρνησης, που θα ηγηθεί στην οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας στην Ελλάδα, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, του σοσιαλισμού-κομμουνισμού.

Τα Τομεακά Συμβούλια Χανίων και Σπουδάζουσας της ΚΝΕ καλούν τον λαό και την νεολαία των Χανίων να συμμετέχουν μαζικά στην εκδήλωση που οργανώνει η ΚΝΕ με αφορμή τα 51 χρόνια από την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στις 6:30 μ.μ στο αμφιθέατρο του ΕΛΜΕΠΑ Χανίων.

Θα μιλήσει ο Κώστας Αποστόλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ

Θα προβληθεί το ντοκυμαντέρ της ΚΝΕ : ” Ένας ζεστός Νοέμβρης“.

Στον χώρο θα υπάρχουν θα υπάρχουν διαθέσιμα οι παρακάτω εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής:

Πολυτεχνείο, Νοέμβρης 1973, Έμπνευση, γνώση και στήριγμα για τους λαϊκούς ξεσηκωμούς του μέλλοντος

Από το παράνομο τυπογραφείο της “Πανσπουδαστικής” στην ασφάλεια της Μεσογείων

Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ 1967-1974 (Γ2 Τόμος)»

Λίγα λόγια για το ντοκυμαντέρ της ΚΝΕ: “Ένας ζεστός Νοέμβρης”

….και ξαφνικά

πιάσαν οι ζέστες το Νοέβρη

καλοκαιριά

στην καρδιά του χειμώνα.

Ηταν οι ανάσες των παιδιών,

κοντά – κοντά,

σαν να ‘ταν μια αναπνοή

κι οι ανάσες στα παράθυρα

κοντά – κοντά,

σα να ‘τανε ένα μπαλκόνι η Αθήνα,

κι οι φωτιές που καίγανε στους δρόμους τα σκουπίδια,

κοντά – κοντά,

σα να ‘ταν πυρκαγιά,

κι ήταν οι σφαίρες

κι ήταν το αίμα.

“Ενας ζεστός Νοέμβρης”, με τίτλο δανεισμένο από το ομώνυμο ποίημα του κομμουνιστή λογοτέχνη Δημήτρη Ραβάνη – Ρεντή, η ΚΝΕ τίμησε με την κυκλοφορία του πέρυσι, τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου με ένα ντοκιμαντέρ. Μια ξεχωριστή περιήγηση στα γεγονότα της περιόδου μέσα από πρωτότυπο αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις με πρωταγωνιστές της εποχής και animation. Ενα μοναδικό οπτικοακουστικό ντοκουμέντο αφιερωμένο στους “ανώνυμους ήρωες της αντιδικτατορικής πάλης”.

Ενα ντοκιμαντέρ που όχι μόνο διατρέχει καρέ – καρέ όλη την περίοδο της εφταετίας, αλλά φτάνει ακόμα πιο πίσω αναζητώντας τα αίτια της χούντας. Ενα ντοκιμαντέρ που ανιχνεύει μια πλευρά της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας μαζί με τους αγώνες που αναπτύχθηκαν με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές.

Ενα ντοκιμαντέρ – φόρος τιμής σε όλους αυτούς που κράτησαν ψηλά τη σημαία του αγώνα. Σε αυτούς που αγωνίστηκαν, δε συμβιβάστηκαν, μπήκαν μπροστά στην ανασυγκρότηση του Κόμματος, διάβηκαν ορθοί τα ξερονήσια, τις φυλακές, τις “ανηφόρες” της ταξικής πάλης.

Ενα ντοκιμαντέρ που σκορπά στον νεαρό, αλλά και τον μεγαλύτερο θεατή συγκίνηση και περηφάνια, καθώς συνεχίζει αυτόν τον “σίγουρο δρόμο”, τον “δρόμο που δεν έχει τέλος”, αλλά και του καλλιεργεί, παράλληλα, τη διάθεση να το ψάξει παραπάνω, να γνωρίσει βαθύτερα την ιστορία, ώστε να είναι πιο έτοιμος στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις των καιρών.

Ενα ντοκιμαντέρ που απευθύνεται και στον καθένα που προβληματίζεται για το παρόν και το μέλλον, αφού η συναρπαστική Ιστορία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μπορεί να προσφέρει γνώση και χρήσιμα διδάγματα για το σήμερα. Αλλωστε ήδη έχει κυκλοφορήσει και ο νέος τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ που αναφέρεται στη συγκεκριμένη περίοδο.

Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν αλφαβητικά οι: Αριάδνη Αλαβάνου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης του Πολυτεχνείου, Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ την περίοδο 1972-1979, Γιώργος Καραγιάννης,δημοσιογράφος, στρατευμένος φοιτητής την περίοδο της δικτατορίας και στέλεχος της ΚΝΕ,Δημήτρης Κουτσούμπας,ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,Αλκης Παπαδήμας,γραμματέας της Οργάνωσης Φυσικομαθηματικής Σχολής της ΚΝΕ κατά τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου,Αλέκα Παπαρήγα,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ,Λάμπρος Τόκας,δημοσιογράφος, εργαζόμενος μαθητής την περίοδο της δικτατορίας,Σπύρος Χαλβατζής,αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ).

Οι συμμετέχοντες μοιράζονται τις μνήμες τους. Μαζί τους “ταξιδεύουμε” σε εκείνα τα χρόνια…

Πώς βίωσαν τις πρώτες μέρες εγκαθίδρυσης της δικτατορίας;

Πώς ήταν η ζωή στα ξερονήσια και τις φυλακές;

Πώς δυνάμωνε σιγά – σιγά, κύρια από το 1972 και μετά, οι διαθέσεις και η οργάνωση του λαού, ειδικά της νεολαίας και των φοιτητών;

Πώς δούλευαν στην παρανομία; Τι ήταν οι τριάδες; Πώς ήταν η ζωή στα ξερονήσια και τις φυλακές, αλλά και στα Κέντρα Ασφάλειας; Πώς ξανάσμιξαν παλιοί και νέοι σύντροφοι στα Γιούρα; Πώς ατσάλωναν τους νεώτερους οι παλιότεροι σύντροφοι; Και οι μέρες του 1973, τόσο με την κατάληψη της Νόμικης όσο και με τον 3μερο ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου;

Πλάι σε αυτά γίνεται προσπάθεια να κατανοηθούν και βασικές πλευρές των ιστορικών γεγονότων, όσο και της δράσης του Κόμματος, της στρατηγικής που είχε εκείνη την περίοδο.Ποια ήταν τα αίτια της χούντας; Ηταν η χούντα αμερικανοκίνητη; Ποιοι στήριξαν τη χούντα; Πώς φανερώνεται και σε αυτές τις στιγμές ο αναντικατάστατος ρόλος του Κόμματος; Σε ποιες συνθήκες ιδρύθηκε η ΚΝΕ; Μερικά μόνο από τα βαθύτερα ερωτήματα που θα προσεγγίσει κανείς παρακολουθώντας το ντοκιμαντέρ.

Ενα μπόι ψηλοτέρα σε γνώση και συναίσθημα βγήκαν τα μέλη της Επιτροπής Προπαγάνδας του ΚΣ της ΚΝΕ,η οποία επιμελήθηκε το ντοκιμαντέρ. Είναι χαρακτηριστικά όσα αναφέρει:

«Στο ερώτημα, “πώς αντέξατε, πώς τα καταφέρατε όλα αυτά;”, οι απαντήσεις ήταν πολλές και μπορούν να δείξουν τον δρόμο για κάθε νέο και νέα που θέλει να αγωνιστεί απέναντι στη βαρβαρότητα. “Είχαμε δίψα για διάβασμα που μας εξόπλιζε”, “ήμασταν όπου ήταν η νεολαία και κάναμε ψηστήρι”, “είχαμε τις αξίες μας, την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα και την Οργάνωση που μας ατσάλωναν”. “Οι συνθήκες γέννησαν τον ηρωισμό” μας έλεγαν ξανά και ξανά. Κρατάμε κάθε τους κουβέντα, κάθε συμβουλή και εμπειρία τους…

Ολα τα παραπάνω είναι μόνο ορισμένες πλευρές από την επαφή μας με τη ζωντανή ιστορία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, του εργατικού και φοιτητικού κινήματος της χώρας μας. Η συνάντηση αυτή με την ιστορία του ΚΚΕ, πέρα από την έντονη συναισθηματική φόρτιση, μας έδωσε επίσης την απαραίτητη έμπνευση και δύναμη για να προχωρήσουμε μπροστά. Ελπίζουμε το ντοκιμαντέρ να μεταφέρει κάποιες από τις εμπειρίες που ζήσαμε εμείς και να δώσει την απαραίτητη ώθηση για την παραπέρα μελέτη της ιστορίας του Κόμματος”.

Ποιοι παρακολουθούσαν μαθήματα οικοδομικού σχεδίου και αγγλικά;

Πού ανέβηκε ο Φιλάργυρος του Μολιέρου και οι Πέρσες του Αισχύλου;

Πώς η έπαρση της σημαίας βοήθησε στο να σκορπιστούν εκατοντάδες τρικάκια σε ένα σχολείο που καλούσαν σε αντίσταση και οργάνωση;

Πώς ένα χοντρό παλτό βοήθησε έναν σύντροφό μας να αντιμετωπίσει το ξύλο και τις δύσκολες συνθήκες της εξορίας;

Γιατί ένας φυλακισμένος ζήτησε στο επόμενο επισκεπτήριο απλά ένα λουλούδι;

Πώς μια πολιτιστική εκδήλωση ενός εθνοτοπικού συλλόγου της Στερεάς Ελλάδας για τον Πικάσο επέτρεψε στους οργανωτές να μιλήσουν για τη χούντα;

Πώς η Ντόιτσε Βέλε μίλησε για τα βασανιστήρια;

Πώς φανερώθηκαν οι ακατάλυτοι δεσμοί που έχει το Κόμμα μας με τον λαό στο πρόσωπο ενός παλιού Μακρονησιώτη που μόλις είχε αποφυλακιστεί από τη χούντα;

Οι απαντήσεις στο ντοκιμαντέρ…

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκδήλωση, ΚΝΕ Χανίων, 51η, Πολυτεχνείου,ekdilosi, kne chanion, 51i, polytechneiou