Επιτροπή Περιβάλλοντος Κρήτης: Όχι σε ανεμογεννήτριες – Ναι υπό όρους στην γραμμή υψηλής τάσης Χανιά – Δαμάστα

Με την παρουσία αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης και κατοίκων που αντιδρούν στους ενεργειακούς σχεδιασμούς συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης 20/6 η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης.

Τα δυο πρώτα βασικά θέματα για τα οποία κλήθηκε η επιτροπή να εκφράσει άποψη επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ήταν:

«1. Γραμμή μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150 KV Χανιά – Δαμάστα, συνολικού μήκους 101,3 km δια μέσου και εντός των ορίων των Δήμων Χανίων, Αποκορώνου, Ρεθύμνης, Αμαρίου,

Μυλοποτάμου και Μαλεβιζίου με φορέα την εταιρεία ΑΔΜΗΕ ΑΕ, σύμφωνα με το αρ. πρωτ. 4393/28-12-2023 έγγραφο της Δ/νσης ΠΕ.ΧΩ.Σ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

2. «4 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 168 MW στους Δήμους Ηρακλείου, Γόρτυνας, Αρχανών – Αστερουσίων, Μινώα Πεδιάδας, Οροπεδίου Λασιθίου και Βιάννου, ΠΕ Ηρακλείου και Λασιθίου, Περιφέρειας Κρήτης», σύμφωνα με το αρ. πρωτ. ΔΙΠΑ 15360/1011/12-2-2024 έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας – ΔΙΠΑ»

Σε ότι αφορά στο 2ο έργο για τους 4 σταθμούς αιολικής ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή εξέφρασε αρνητική άποψη, όπως αρνητική είναι και για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών σε ορεινές περιοχές που είναι στο δίκτυο «Natura» , όπως στον Αποκόρωνα, Σφακιά κ.α. και έτσι αρνητική θα είναι η εισήγηση που θα σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης η οποία λαμβάνει και τις τελικές αποφάσεις.

Σε ότι αφορά στην γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης Χανιά – Δαμάστα που έχει κριθεί αναγκαία στο πλαίσιο του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, σύμφωνα με πληροφορίες, η άποψη της επιτροπής Περιβάλλοντος ήταν ναι στο έργο αλλά υπό όρους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απαράβατος όρος που τέθηκε είναι η υπογειοποίηση του καλωδίου υψηλής τάσης στις περιοχές που υπάρχουν οικισμοί ή γενικά σε κατοικημένες περιοχές.

Επιπλέον η Επιτροπή ζητά από τον φορέα του έργου τεκμηριωμένη απάντηση για την αναγκαιότητα του έργου, να εξετάσει όλα τα εναλλακτικά ενδεχόμενα αντί του υπέργειου δικτύου με πυλώνες και ειδικά να καταθέσει τεκμηριωμένη άποψη και κοστολογημένες μελέτες για την ολική υπογειοποίηση του δικτύου και στα 101 χιλιόμετρα καθώς και για την πρόταση πόντισης του καλωδίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιτροπή Περιβάλλοντος Κρήτης, Χανιά – Δαμάστα,epitropi perivallontos kritis, chania – damasta