Φαράγγι Σαμαριάς: «Αναγκαία η εξεύρεση λύσης για την ασφαλή λειτουργία του ώστε να μην παραμένει κλειστό»

Έντονες είναι οι αντιδράσεις και η αγανάκτηση κατοίκων και επιχειρηματιών για τις συνεχόμενες αποφάσεις ξαφνικού κλεισίματος από τον ΟΦΥΠΕΚΑ του Εθνικού Δρυμού λόγω καιρού ενώ την ίδια στιγμή οι καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικές.

Οι κάτοικοι και επιχιερηματίες τις τελευταίες μέρες εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια για αυτές τις αποφάσεις κλεισίματος ενώ όπως αναφέρει ανάρτησή τους στο Facebook μιλούν για “δυσφήμιση” απορώντας “ποιος είναι ο ΟΦΥΠΕΚΑ που

λαμβάνει αποφάσεις και ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς είναι απόντες”.

Στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου στα Χανιά η βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη σημείωσε ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να ξεπεραστούν κάποιες δυσκολίες που υπάρχουν στην διαχείρηση του Φαραγγιού της Σαμαριάς και πάντα με γνώμονα την ασφαλή λειτουργία του ενώ παράλληλα ανέφερε ότι «δεν νομίζω ότι θα αλλάξει και δεν νομίζω να ήταν και σωστό να άλλαζε ο φορέας διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς.Υπάρχουν ίσως κάποιες δυσλειτουργίες και θα πρέπει αυτές να τις δούμε και πως θα μπορούν να λύνονται με τον καλύτερο και πιο ασφαλή τρόπο ώστε το φαράγγι και ασφαλές να είναι και να μην παραμένει κλειστό για να μπορούν να στηρίζονται οι κάτοικοι και η οικονομία της περιοχής».

Με τη σειρά του βουλευτής Χανίων Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί η καλύτερη για την λειτουργία του Φαραγγιού της Σαμαριάς για τους χιλιάδες επισκέπτες του και υπογράμμισε ότι «είναι γεγονός ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις σε ένα βαθμό δικαιολογημένες. Η χρονιά ούτως ή άλλος τελειώνει 31 Οκτωβρίου άρα είναι κάτι το οποίο έχουμε χρόνο να συζητήσουμε και να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση προφανώς για την ασφάλεια των χιλιάδων επισκεπτών που έρχονται κάθε χρόνο αλλά και για την επισκεψιμότητα του ίδιου του φαραγγιού».

Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής ανέφερε ότι θα πρέπει να βρεθεί μια «φόρμουλα» για την καλύτερη λειτουργία του Εθνικού Δρυμού και να υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που θα ορίζουν πότε θα κλείνει και πότε θα παραμένει ανοιχτό. Παράλληλα ο ίδιος τόνισε ότι η οικονομία της περιοχής και όχι μόνο στηρίζεται στη λειτουργία του φαραγγιού ενώ ανέφερε ότι«το βασικό θέμα είναι το ποιος παίρνει την απόφαση να ανοίξει το φαράγγι. Στο διαχειριστικό κομμάτι δεν έχουμε πρόβλημα με τον ΟΦΥΠΕΚΑ τα καταφέρνουμε. Το ζήτημα που τίθεται είναι το βάρος της ευθύνης να ανοίξει το φαράγγι χωρίς να υπάρχει η απόλυτη βεβαιότητα ότι ο καιρός θα είναι καλός. Αν καταφέρουμε να θεσπίσουμε έναν κανονισμό λειτουργίας που θα ορίζει ότι για παράδειγμα με συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες και μετά από συνεχή παρακολούθηση των δελτίων καιρού ορισμένος αριθμός επισκεπτών θα μπορούν να μπουν και να διασχίσουν το φαράγγι. Αν επιτρέπεται από τις καιρικές συνθήκες είναι αμαρτία και για το ίδιο το φαράγγι, και για τους επισκέπτες που έρχονται από πολλά σημεία του πλανήτη για να το διασχίσουν αλλά και για την οικονομία όχι μόνο της περιοχής που δέχεται και το μεγαλύτερο χτύπημα αλλά και όλων των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων που οφελούνται από το Φαράγγι της Σαμαριάς».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φαράγγι Σαμαριάς, Αναγκαία,farangi samarias, anagkaia