Φαράγγι Σαμαριάς: Θεσπίζεται ανώτατο όριο βροχόπτωσης για τη λειτουργία του δρυμού- Εξετάζεται η αφαίρεση επικρεμάμενων βράχων

Τα απανωτά κλεισίματα του φαραγγιού λίγο πριν την εκπνοή της λειτουργίας του για τον χειμώνα προκάλεσαν τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, με αποτέλεσμα να κριθεί αναγκαίο ένα νέο μοντέλο λειτουργίας. Μιλούν για αυτό στην «Κ» Θοδωρής Κολυδάς και Ευθύμης Λέκκας

Με νέο μοντέλο λειτουργίας που θα προτάσσει την ασφάλεια των επισκεπτών και θα προβλέπει πιο εξειδικευμένη καιρική πρόγνωση, αναμένεται να ανοίξει εκ νέου την άνοιξη το φαράγγι της Σαμαριάς, το οποίο έκλεισε στις 31 Οκτωβρίου τις πόρτες του για τον χειμώνα.

Είχε προηγηθεί ο θάνατος μιας 35χρονης τουρίστριας, λόγω αποκόλλησης

βράχου έπειτα από βροχόπτωση, που οδήγησε καταρχάς σε δεκαήμερη αναστολή της λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού, αλλά και σε μια μεγάλη συζήτηση για τις αλλαγές που πρέπει να δρομολογηθούν, καθώς και για τις προϋποθέσεις που θα κρίνουν πότε αυτός μένει ανοιχτός και πότε θα πρέπει να κλείνει για το κοινό.

Αν και το φαράγγι άνοιξε εκ νέου στις 28 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, στη διάρκεια του τελευταίου μήνα λειτουργίας του, ο ΟΦΥΠΕΚΑ προχώρησε στο κλείσιμό του 11 φορές, περισσότερες δηλαδή από όσες κλείνει σε μια ολόκληρη τουριστική σεζόν.

Αφορμή για αυτό αποτέλεσαν οι καιρικές προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τις οποίες επικαλούνταν ο ΟΦΥΠΕΚΑ στις ανακοινώσεις του. Οι προγνώσεις προέβλεπαν πιθανές βροχοπτώσεις σε ένα εύρος από 2 έως 5 χιλιοστά, κάτι που εντέλει δεν επαληθεύτηκε. Μάλιστα στις φωτογραφίες που αναρτούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ομάδες επιχειρηματιών της Αγίας Ρούμελης, επικρατούσαν συνθήκες απόλυτης καλοκαιρίας και ηλιοφάνειας.

Φωτ. INTIME NEWS

Το γεγονός προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια όχι μόνο των κατοίκων της περιοχής αλλά και όσων εργάζονται γύρω από το τουριστικό κομμάτι της Σαμαριάς, καθώς ο Εθνικός Δρυμός αποτελεί έναν από τους κορυφαίους σε επισκεψιμότητα τουριστικούς προορισμούς όπου απασχολείται πληθώρα επαγγελματικών κλάδων. Αυτός είναι και ο λόγος που, όπως υποστηρίζουν, είναι αναγκαίο οι καιρικές προγνώσεις να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβείς.

Πώς θα γίνει αυτό;

Οσον αφορά την εξειδικευμένη καιρική πρόγνωση για το φαράγγι της Σαμαριάς, αυτή θα φέρει την υπογραφή της ΕΜΥ. Σύμφωνα με τον διευθυντή της, Θοδωρή Κολυδά, πρέπει να γίνει μια επιστημονική μελέτη, η οποία αφού παραμετροποιήσει τις συνθήκες καιρού και ειδικά αυτές της βροχόπτωσης θα επιτρέψει την απρόσκοπτη λειτουργία της Σαμαριάς. Εν ολίγοις, θα θεσπιστεί ένα ανώτατο όριο βροχόπτωσης για τη λειτουργία του Εθνικού Δρυμού, αλλά και ένας συγκεκριμένος οδηγός αποδεκτών καιρικών συνθηκών.

Για να γίνει αυτή η παραμετροποίηση, οι μετεωρολόγοι θα συλλέξουν και στη συνέχεια θα αναλύσουν δεδομένα βροχόπτωσης, σε βάθος μηνών, από τους δύο μετεωρολογικούς σταθμούς που λειτουργούν στην είσοδο και στο εσωτερικό του φαραγγιού από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. «Αν γίνει αυτή η παραμετροποίηση μετά θα μπορεί να χρησιμοποιείται συνδυαστικά και το ραντάρ της αμερικανικής βάσης στη Σούδα για ισχυροποίηση της πρόγνωσης», λέει στην «Κ» ο κ. Κολυδάς προσθέτοντας πως «με μια συνδρομή της τάξης των 1.000 ευρώ μπορεί να αξιοποιηθεί παράλληλα και το σύστημα Point Forecast API της Windy, δηλαδή η πρόγνωση καιρού για συγκεκριμένα σημεία λαμβάνοντας υπόψη διάφορες παραμέτρους (άνεμος, υψόμετρο, θερμοκρασία κ.τ.λ.)».

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι μια επιστημονική μελέτη, η οποία και θα παραμετροποιήσει τις συνθήκες καιρού και ειδικά αυτές της βροχόπτωσης. Εν ολίγοις, θα θεσπιστεί ένα ανώτατο όριο βροχόπτωσης, αλλά και ένας συγκεκριμένος οδηγός αποδεκτών καιρικών συνθηκών».

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ συζητά με τους μετεωρολόγους την πραγματοποίηση αυτής της μελέτης, ενώ παράλληλα θα επενδύσει και σε ένα σύστημα πρόγνωσης «now casting», ώστε αν κάτι αλλάξει την ώρα που επισκέπτες βρίσκονται εντός του φαραγγιού, να μπορούν να κατευθυνθούν έγκαιρα και με ασφάλεια σε συγκεκριμένα σημεία όπου δεν θα είναι εκτεθειμένοι.

Τρισδιάστατες αποτυπώσεις των πρανών και αφαίρεση επικρεμάμενων βράχων

Την ίδια στιγμή, η συνεργασία του ΟΦΥΠΕΚΑ μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με το ΕΚΠΑ είναι σε πλήρη εξέλιξη. Με υπεύθυνο τον καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμη Λέκκα, πρόκειται να υλοποιηθεί το έργο «Διαχείριση Κατολισθητικού Κινδύνου και Προτάσεις Μείωσης Διακινδύνευσης σε Κρίσιμες Θέσεις Κατά Μήκος του Φαραγγιού της Σαμαριάς».

Φωτ. INTIME NEWS

Οπως είπε ο καθηγητής, έχουν ήδη συλλεχθεί 3D αποτυπώσεις των πρανών εντός της Σαμαριάς με ειδικά λέιζερ σκάνερ και αυτή τη στιγμή γίνεται επεξεργασία αυτών των δεδομένων –τα οποία και αποτυπώνουν την παρούσα κατάσταση αλλά και το ανάγλυφο των πρανών– στα δύο εργαστήρια του ΕΚΠΑ, το Εργαστήριο Φυσικών Καταστροφών και το Εργαστήριο Τηλεσκόπησης, υπό τη διεύθυνση του Μανώλη Βασιλάκη.

Τις επόμενες ημέρες ο κ. Λέκκας θα επισκεφθεί εκ νέου τη Σαμαριά για έναν νέο γύρο σαρώσεων των πρανών, οι οποίες πραγματοποιούνται και με τη συνδρομή drones.

Οσον αφορά στα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ήδη προταθεί από την ΕΑΓΜΕ και τον κ. Λέκκα με στόχο την ασφάλεια των επισκεπτών, συμπεριλαμβάνονται η αφαίρεση επικρεμάμενων βράχων, η τοποθέτηση φραχτών συγκράτησης των βράχων, όπου αυτό είναι εφικτό, η τοποθέτηση στεγάστρων κατασκευασμένων με υλικά συμβατά με τα πρανή και η χρήση ατομικών μέτρων προστασίας από τους επισκέπτες, όπως τα ειδικά κράνη προστασίας.

kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φαράγγι Σαμαριάς, Θεσπίζεται, - Εξετάζεται,farangi samarias, thespizetai, - exetazetai