Γ. Φλωρίδης: «Βραχιολάκι» ή προσωρινή κράτηση για τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας

Μεταξύ των μέτρων κατά της ενδοοικογενειακής βίας που εξήγγειλε σήμερα ο Γιώργος Φλωρίδης, είναι και η ηλεκτρονική παρακολούθηση του δράστη, που βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης, με το λεγόμενο «βραχιολάκι».

«Ο κανόνας πλέον θα είναι η επιβολή προσωρινής κράτησης για κακουργήματα ενδοοικογενειακής βίας, εκτός εάν κρίνεται απολύτως δικαιολογημένα ότι αρκεί ο κατ΄οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική

παρακολούθηση για την αποτροπή του δράστη από ανάλογες αξιόποινες πράξεις», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Δηλαδή ο κανόνας γίνεται προσωρινή κράτηση για τα κακουργήματα ενδοοικογενειακής βίας», διευκρίνισε ο κ. Φλωρίδης.

Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι προβλέπεται προσωρινή κράτηση όχι μόνο για το κακούργημα της ενδοοικογενειακής βίας αλλά και για πλημμέλημα.

Επίσης, στις περιπτώσεις των εγκλημάτων που οι υποθέσεις οδηγούνται στο δικαστήριο με απευθείας κλήση, χωρίς δηλαδή την έκδοση βουλεύματος, εντάσσονται πλέον και τα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας, που σημαίνει ότι μετά την περάτωση της ανάκρισης έχουμε απευθείας παραπομπή του κατηγορούμενου στο δικαστήριο.

Ακόμη, θα έχουμε πραγματική έκτιση στη φυλακή των ποινών για εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας, χωρίς δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής τους με κανένα τρόπο.

Το τέταρτο μέτρο είναι ότι υπάρχει πρόβλεψη να επιβάλλεται προσωρινή κράτηση μέχρι 6 μήνες για σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας, σύμφωνα με το άρθρο 6 του Συντάγματος. Στην περίπτωση δε του αυτοφώρου πλημμελήματος, η κράτηση σε περίπτωση αναβολής μπορεί να παραταθεί έως τις πέντε ημέρες.

Το πέμπτο σημείο είναι ότι προβλέπεται να μπορεί ο εισαγγελέας να εκδίδει διάταξη επιβολής περιοριστικών όρων ακόμα και πριν από την άσκηση της ποινικής δίωξης, με δυνατότητα του θύματος να προτείνει το ίδιο συγκεκριμένους όρους για την προστασία του που θεωρεί κατάλληλους. Για τυχόν παραβίαση αυτών των όρων που επιβάλλονται και πριν την άσκηση της δίωξης επιβάλλεται ποινή φυλάκισης και ενημερώνεται το θύμα από την αστυνομική αρχή.

Το έκτο σημείο είναι ότι σε κάθε περίπτωση η υποτροπή του δράστη καθιερώνεται ως επιβαρυντική περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας, η οποία οδηγεί στο μέγιστο ύψος της ποινής.

Το έβδομο σημείο αφορά στην προστασία του θύματος με την απαλλαγή του από την υποχρέωση εμφάνισής του στην ακροαματική διαδικασία. Προβλέπεται η πρόοδος της δίκης με ανάγνωση της κατάθεσης που έδωσε στη προδικασία, εκτός αν το δικαστήριο με ειδική αιτιολογία κρίνει την παρουσία του θύματος απολύτως απαραίτητη, με προτεραιότητα την εξ αποστάσεως εξέταση του, όπου αυτό είναι εφικτό.

Το όγδοο σημείο είναι ότι δεν επιτρέπεται ποινική διαμεσολάβηση στα ιδιαιτέρως σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας, ακόμα κι αν το θύμα συναινεί στη διαμεσολάβηση. Σε κάθε περίπτωση θεσπίζει τη δυνατότητα του εισαγγελέα να μη δεχτεί συμφωνία των μερών για διαμεσολάβηση ή να την ανακαλέσει όταν συντρέχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να μειώσουν την ικανότητα του θύματος για συνειδητή επιλογή.

Το ένατο σημείο είναι ότι στις περιπτώσεις καταγγελίας για ενδοοικογενειακή βία, ο εισαγγελέας διερευνά αυτεπάγγελτα αν συντρέχει περίπτωση μεταβολής του καθεστώτος επιμέλειας των τέκνων, σύμφωνα με το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα. Στην περίπτωση που έχει παρέλθει η προθεσμία του αυτοφώρου, θεσπίζεται διαδικασία αναζήτησης, δέσμευσης και προστατευτικής φύλαξης (σε εισαγωγικά) του δράστη. Για ένα πρόσφατο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας διάρκειας έως 48 ώρες, προκειμένου το θύμα να βρεθεί σε κατάλληλο προστατευτικό περιβάλλον και ο δράστης να αποτραπεί από το ενδεχόμενο να επανακάμψει

newsit.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα