Γιατί στοχοποιούν τους αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς δικηγόρους;

Πριν από 175 χρόνια, προφητικά ο Μαρξ και ο Ένγκελς στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο έγραψαν: «Η αστική τάξη αφαίρεσε το φωτοστέφανο απ’ όλα τα ως τα τότε αξιοσέβαστα επαγγέλματα, που τα αντίκριζαν με θρησκευτική ευλάβεια. Το γιατρό, το νομικό, τον παπά, τον ποιητή, τον άνθρωπο της επιστήμης, τους μετέτρεψε σε μισθωτούς εργάτες της».

Φυσικά η εξέλιξη αυτή δεν ήταν ευθύγραμμη. Το κεφάλαιο εξάντλησε τα αντικειμενικά περιθώρια για να μη σπάσει τη συμμαχία του με τα μικροαστικά μεσαία στρώματα – ειδικά τα πιο εξειδικευμένα όπως οι δικηγόροι

– και να εμποδίσει τη συμμαχία τους με την εργατική τάξη. Αυτό εκφράστηκε με την απελευθέρωση των υπηρεσιών και την παράδοση στη ζούγκλα της «αγοράς» μιας σειράς νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων, συμπεριλαμβανομένων των νομικών και δικηγορικών υπηρεσιών, όπου καταργήθηκαν μια σειρά «προστατευτικές» ρυθμίσεις, όπως η ελάχιστη αμοιβή, οι εδαφικοί περιορισμοί άσκησης της δικηγορίας, η απαγόρευση ίδρυσης κεφαλαιουχικών και πολυεπαγγελματικών εταιρειών. Οι ρυθμίσεις αυτές «κούμπωσαν» με τα υπόλοιπα μέτρα που πήραν όλες οι κυβερνήσεις (και) σε βάρος του δικηγορικού επαγγέλματος, όπως η επιβολή ΦΠΑ 24% στις νομικές υπηρεσίες, η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, το τέλος επιτηδεύματος, τα αντιασφαλιστικά και άλλα μέτρα, που ανάγκασαν, ιδίως από το 2015 και εντεύθεν, σημαντικό μέρος των δικηγόρων ή να εξοβελιστούν βίαια από το επάγγελμα ή να υπαλληλοποιηθούν και να πουλήσουν φτηνά τις γνώσεις τους.

Ο «στόχος» αυτών των μέτρων, που ξεδιπλώνουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις με όλους τους συνδυασμούς, είναι να «ανοίξει το γήπεδο των δικηγορικών και νομικών υπηρεσιών» για να επεκτείνει το κεφάλαιο τη δράση του και στον κερδοφόρο αυτό τομέα και να ρίξει περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης. Γιατί αν είναι οι μισθωτοί – συνεργάτες όπως τους ονομάζουν – δικηγόροι αμείβονται με «μπλοκάκι» με 800 ευρώ το μήνα, πως «τολμούν» οι εργάτες να διεκδικούν αξιοπρεπείς μισθούς;;

Αυτόν τον στόχο υπηρετεί το φορολογικό νομοσχέδιο έκτρωμα που έδωσε χθες στη διαβούλευση η κυβέρνηση για τους αυτοαπασχολούμενους. Να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο κρατικής παρέμβασης για την επιτάχυνση της συγκέντρωσης της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών στα χέρια των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων – στον χώρο των νομικών υπηρεσιών των ισχυρών δικηγορικών και πολυεπαγγελματικών εταιρειών που γιγαντώνονται – με τον βίαιο εξοβελισμό από το επάγγελμα των οικονομικά πιο αδύναμων.

Είναι συνέχεια της πολιτικής και των μέτρων της «απελευθέρωσης των επαγγελμάτων», με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που ψήφισαν και στήριξαν από κοινού όλες οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα. Συνδυάζεται με τη συνολική επίθεση στο βιοτικό τους επίπεδο, την ακρίβεια, την αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, τη συνεχή επιδείνωση των συνθηκών άσκησης των επαγγελμάτων τους.

Άλλωστε, είναι γνωστό το πλήθος των εκθέσεων της ΕΕ και άλλων διεθνών και εγχώριων επιτελείων του συστήματος, που διαπιστώνουν την εκτεταμένη αυτοαπασχόληση στην Ελλάδα και την ανάγκη συρρίκνωσής της. Είναι αποκαλυπτική, όσον αφορά τον χώρο των νομικών υπηρεσιών, η πρόσφατη συνέντευξη ενός συνιδιοκτήτη μιας από τις μεγαλύτερες δικηγορικές εταιρείες στην Ελλάδα, στην εφημερίδα «Καθημερινή», όπου με αφορμή το φορολογικό νομοσχέδιο, αναφέρεται στην αναγκαιότητα συγκέντρωσης της δικηγορικής ύλης σε ισχυρές εταιρείες με μεγάλο τζίρο. Παράλληλα, υψώνονται ξανά οι φωνές για τον λεγόμενο «υπερπληθωρισμό» των δικηγόρων και την ανάγκη βίαιης «εκκαθάρισης» του τοπίου, με ταξικούς φραγμούς, όπως την αυστηροποίηση των εξετάσεων για την άδεια άσκησης του επαγγέλματος, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία αυτή.

Η άγρια φοροεπιδρομή στους αυτοαπασχολούμενους με τα χαμηλότερα εισοδήματα έχει ήδη προκαλέσει οργή και αγανάκτηση, αλλά και αγωνιστικές διαθέσεις των δικηγόρων. Τις διαθέσεις αυτές, που συνεχώς δυναμώνουν, υπό το βάρος και των συνολικών προβλημάτων που τους βασανίζουν και με ορατό πλέον τον κίνδυνο βίαιου εξοβελισμού από το επάγγελμα, δεν μπορούν φυσικά να αγνοήσουν οι ηγεσίες της Ολομέλειας, του ΔΣΑ και των άλλων δικηγορικών συλλόγων.

Αυτό δείχνει και η απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας, που εκδήλωσε την αντίθεσή της στα κυβερνητικά μέτρα. Ωστόσο, όπως δείχνει η πλούσια εμπειρία όλων των προηγούμενων χρόνων, οι ηγεσίες αυτές ούτε θέλουν ούτε μπορούν να οργανώσουν αποτελεσματικά αυτόν τον αγώνα. Αντίθετα, θα επιδιώξουν, για μια ακόμη φορά, να τον χειραγωγήσουν, να τον αποπροσανατολίσουν και να τον εκτονώσουν, ενώ ήδη συζητούν προτάσεις για τον εξωραϊσμό του νομοθετικού εκτρώματος. Υποστήριξαν, με διάφορες παραλλαγές, είτε ότι το νομοσχέδιο οφείλεται στις ιδεοληπτικές εμμονές του υπουργού Χατζηδάκη είτε ότι οφείλεται γενικότερα στις αντίστοιχες εμμονές της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, αποσιωπώντας ότι αποτελεί μέρος της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ, που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις. Μιλούν στο όνομα όλων των δικηγόρων τη στιγμή που είναι φανερό ότι συγκρούονται αντίθετα συμφέροντα, ανάμεσα στις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες που ευνοούνται από το νομοσχέδιο και τους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους. Έχουν βάλει πλάτη μέχρι σήμερα προκειμένου να περάσουν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα και στον χώρο της δικηγορίας, όλες οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στο επάγγελμα και τη Δικαιοσύνη, σε βάρος των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Η οξύτητα της κυβερνητικής επίθεσης για την εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών επιστημόνων με τα χαμηλότερα εισοδήματα και ο υπονομευτικός ρόλος των συμβιβασμένων ηγεσιών τους επιβάλλουν την οργάνωση και τον συντονισμό της πάλης από τα κάτω.

Τώρα είναι η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Στη σημερινή Γενική Συνέλευση να διαμορφώσουμε αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο, με περιεχόμενο που ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες τους, σε σύγκρουση με τις δεσμεύσεις και τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Με μαζικές και δυναμικές μορφές πάλης, που ανταποκρίνονται στο ύψος των περιστάσεων. Με κήρυξη αποχής μέχρι να το αποσύρει η κυβέρνηση.

Σε συντονισμό με τους μισθωτούς εργαζόμενους, τους άλλους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και γενικά τους ελεύθερους επαγγελματίες που βρίσκονται στο στόχαστρο της επίθεσης. Συμμετέχουμε αγωνιστικά στον γιορτασμό του Πολυτεχνείου, την Παρασκευή 17 Νοέμβρη διαδηλώνοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν θα περάσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα