Γιατροί ΓΝΧ: «Να μην τα βάζουν οι πολίτες μαζί μας» – Απλήρωτες υπερωρίες και υποστελέχωση εξαντλούν τους εργαζόμενους

Στα όριά τους έχουν φτάσει οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων με τις επιβαρυμένες συνθήκες εργασίας, την υπερεφημέρευση, τις απλήρωτες υπερωρίες και την ανεπαρκή στελέχωση των τμημάτων του νοσοκομείου. Στο φορτισμένο αυτό κλίμα, ήρθε να προστεθεί και το περιστατικό που ανέδειξε το Flashnews.gr, της λεκτικής απειλής για σωματική βλάβη που εισέπραξε ένας ειδικευόμενος γιατρός από συγγενή ασθενούς, με τους γιατρούς του νοσοκομείου να αντιδρούν έντονα.

Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε, στον προαύλιο χώρο των επειγόντων, στάση εργασίας

από τον Σύλλογο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων και την Ε.Γ.ΕΣΥ Χανίων, ως ένδειξη διαμαρτυρίας τόσο για την επίθεση που δέχθηκε ο ειδικευόμενος γιατρός, όσο και για τη συνεχή επιφόρτιση των ήδη βεβαρυμμένων τμημάτων του νοσοκομείου, συνθήκες που οδηγούν γιατρούς και νοσηλευτές σε απόγνωση.

Οι εναπομείναντες επιμελητές είναι πολύ λίγοι ανά τμήμα και οι μεγάλες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τμήματα ομφαλικής σημασίας αναγκάζουν το μεγαλύτερο κομμάτι του νοσοκομείου να «καρκινοβατεί». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ε.Γ.ΕΣΥ Χανίων, Χριστούλα Πετράκη, η δουλειά των γιατρών του νοσοκομείου έχει αυξηθεί κατακόρυφα, σχετικά με πέρυσι. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών λειτουργεί με έναν μόνο επιμελητή γιατρό, ο οποίος καλείται να ολοκληρώσει 24ωρες βάρδιες, ενώ την υπόλοιπη δουλειά επιφορτίζονται μόνο οι ειδικευόμενοι αλλά και οι γιατροί που καλούνται από τις κλινικές και συνεπικουρούν. Στο πλαίσιο αυτό, η εξυπηρέτηση των περιστατικών καθυστερεί δραματικά, καθώς ένα όχι τόσο επείγον περιστατικό μπορεί να περιμένει μέχρι και πέντε ώρες για να εξεταστεί.

Παράλληλα, ένας βασικός «πυλώνας» του Νοσοκομείου, το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα, κινδυνεύει με «ξαφνικό θάνατο» καθώς, όπως αναφέρει Διευθυντής του Ακτινολογικού τμήματος, από τους δέκα γιατρούς που απασχολούσε το τμήμα, τουλάχιστον οι τέσσερις βγαίνουν στη σύνταξη, ενώ ακόμη δύο αποχωρούν τον Αύγουστο. Οι ασθενείς, τόσο οι εσωτερικοί όσο και οι εξωτερικοί καθυστερούν πολύ να εξυπηρετηθούν, ενώ από τον επόμενο μήνα η κατάσταση θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο. Η δραματική υποστελέχωση του τμήματος, απειλεί με οριστικό κλείσιμο το Ακτινοδιαγνωστικό, γεγονός που θα συμπαρασύρει και τη λειτουργία κλινικών και ΤΕΠ.

Η πρόεδρος της Ε.Γ.ΕΣΥ Χανίων, τονίζει ότι οι ελλείψεις δε σταματούν εκεί. Από την Πνευμονολογική μέχρι και την παιδοχειρουργική, όλα τα τμήματα καλούνται να αντιμετωπίσουν προβλήματα αφενός υποστελέχωσης και αφετέρου υπερεφημέρευσης, καθώς πολλοί παλιότεροι γιατροί αναζητούν να βγουν στη σύνταξη και οι νέοι δεν έχουν κίνητρα να έρθουν στο νοσοκομείο Χανίων. «Δεν ξέρω αν υπάρχει τμήμα που να λειτουργεί με επάρκεια. Πρέπει να γίνει άμεσα κάτι, αλλιώς οι Χανιώτες σύντομα δεν θα έχουν νοσοκομείο» αναφέρει χαρακτηριστικά, κρούοντας καμπανάκι κινδύνου για ακόμη μία φορά.

Μέσα στο τεταμένο αυτό κλίμα και σε συνδυασμό με τις εξαντλητικές υπερωρίες του προηγούμενου μήνα, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν μείνει απλήρωτες, οι γιατροί του νοσοκομείου Χανίων αδυνατούν να διαχειριστούν και τα ξεσπάσματα λεκτικής και σωματικής βίας που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά. «Καταλαβαίνουμε τον κόσμο που αγανακτεί, που δε βρίσκει λύσεις στην πρωτοβάθμια μονάδα υγείας και όλοι συσσωρεύονται στο νοσοκομείο, κατανοούμε τον πόνο στην απώλεια ζωής αλλά ας καταλάβουν και εκείνοι ότι οι ίδιοι “πετσοκομμένοι” γιατροί καλούνται να “βγάλουν” όλη αυτήν τη δουλειά» αναφέρει η κ. Πετράκη.

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Βαρδής Γεωργακάκης, ζητά, εκ μέρους των γιατρών του νοσοκομείου Χανίων «να σταματήσουν να τα βάζουν με εμάς. Εμείς είμαστε εδώ για εκείνους, δίνουμε την ψυχή μας και ας είμαστε λιγοστοί σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου. Να τα βάλουν με αυτούς που πρέπει, τους βουλευτές, την Κυβέρνηση, με όποιον εκείνοι νομίζουν, αλλά όχι με εμάς που δουλεύουμε με το μισό προσωπικό από αυτό που θα έπρεπε. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να απειλεί τον εργαζόμενο που δίνει την ψυχή του» τόνισε, στο τέλος, εισπράττοντας χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους γιατρούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιατροί ΓΝΧ, – Ελλείψεις,giatroi gnch, – elleipseis