Η Exxon Mobil ξεκινά γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ

Σε μια σημαντική κίνηση που σηματοδοτεί την επανέναρξη του σχεδίου για έρευνα και εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της στην ΑΟΖ, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε σήμερα NAVTEX για την έναρξη γεωτρήσεων στο Οικόπεδο 5. Σύμφωνα με την κυπριακή NAVTEX 019/25 το γεωτρύπανο VALARIS 9 που βρίσκεται ήδη στο σημείο θα πραγματοποιήσει την γεώτρηση από σήμερα μέχρι τις 19 Ιουνίου, στο Οικόπεδο 5, στον στόχο ΗΛΕΚΤΡΑ

για τον οποίο υπάρχουν πολύ αισιόδοξα μηνύματα από τα αποτελέσματα των ερευνών που προηγήθηκαν.

Εξάλλου, το γεγονός ότι ο κολοσσός EXXON MOBIL που, σε κοινοπραξία με την Qatar Energy, έχει τα δικαιώματα για το συγκεκριμένο Οικόπεδο, αποφασίζει σε μια περίοδο που οι γεωτρήσεις γίνονται με φειδώ – λόγω και του μεγάλου κόστους – να ξεκινήσει την γεώτρηση, αποδεικνύει ότι υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου.

Το πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός της οριοθετημένης ΑΟΖ (με την Αίγυπτο) έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, που στοχεύουν το πάγωμα κάθε ερευνητικής δραστηριότητας και γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η Τουρκία ευθέως διεκδικεί τμήμα ακόμη και της οριοθετημένης Κυπριακής ΑΟΖ, ενώ για λογαριασμό δήθεν των Τουρκοκυπρίων απαιτεί ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε ερευνα να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του ψευδοκράτους, ακόμη και για περιοχές νοτίως του νησιού.

Η πραγματοποίηση της γεώτρησης από τον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό EXXON MOBIL είναι προφανές ότι λειτουργεί αποτρεπτικά για περαιτέρω κινήσεις της Τουρκίας, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξει τουρκική αντίδραση με αποστολή τουρκικών ερευνητικών σε άλλη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ όπως είχε γίνει και στο παρελθόν. Η έναρξη της γεώτρησης συμπίπτει με την εντυπωσιακή αναβάθμιση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε στρατιωτικό επίπεδο με τις ΗΠΑ, κάτι που επίσης έχει εξοργίσει την Άγκυρα, και λίγες εβδομάδες μάλιστα πριν από την προγραμματισμένη από τον ΓΓ του ΟΗΕ σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό. Στις δυο NAVTEX που εκδόθηκαν επιβάλλεται ζώνη απαγόρευσης για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας γύρω από το γεωτρύπανο και υπάρχει η προειδοποίηση ότι οποιαδήποτε παραβίαση θα συνιστά «ποινικό αδίκημα βάσει της νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας του 1982».

protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα