Η αναφορά της 7ης ΥΠΕ Κρήτης για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει το δικαίωμα στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία ως «μια κατάσταση σωματικής, συναισθηματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευημερίας σε σχέση με τη σεξουαλικότητα», αναγνωρίζοντας το δικαίωμα κάθε ατόμου στη σεξουαλική ευημερία.

Η καλή σεξουαλική υγεία είναι θεμελιώδης για τη συνολική υγεία και ευημερία των ατόμων, των ζευγαριών και των οικογενειών, καθώς και για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των κοινοτήτων και των χωρών. Η σεξουαλική υγεία είναι σημαντική σε όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου, από την εφηβεία έως και τις μεγαλύτερες ηλικίες και όχι μόνο κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών του ετών.

Παρά την εισαγωγή νέων θεραπευτικών μεθόδων και την ευρεία πληροφόρηση του κοινού, διαπιστώνονται συχνά επιδημιολογικές εξάρσεις ορισμένων Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ), τα οποία αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Τα συνηθέστερα νοσήματα που μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τη σύφιλη, τη γονόρροια, τις χλαμυδιακές λοιμώξεις, τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, τις λοιμώξεις από τριχομονάδες, τις λοιμώξεις από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV-Κονδυλώματα), τις ηπατίτιδες (B,C) και την ιδιαίτερα σημαντική HIV (AIDS) λοίμωξη.

Οι παρεμβάσεις προαγωγής της σεξουαλικής υγείας αποτελούν βασική στρατηγική της δημόσιας υγείας για την κάλυψη αυτών των αναγκών και φαίνεται ότι είναι περισσότερο αποτελεσματικές και δεσμευτικές όταν γίνουν σε πρώιμο στάδιο της ζωής. Υπάρχει ανάγκη να καθοδηγηθούν οι έφηβοι στο πώς να κάνουν συνειδητές επιλογές σεξουαλικής υγείας, προκειμένου να προάγουν τη σεξουαλική τους ευημερία και ασφάλεια.

Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντική η ποιοτική ενημέρωση του πληθυσμού από κατάλληλα εκπαιδευμένους επιστήμονες για θέματα πρόληψης, ισότητας, σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και διαμόρφωσης υπεύθυνων και υγιών σεξουαλικών σχέσεων, και ιδιαιτέρως στον μαθητικό πληθυσμό, με την πρόληψη των Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων να αποτελεί βασική συνιστώσα της αγωγής υγείας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια μέσα στο πλαίσιο των παρεμβάσεων και δράσεων αγωγής υγείας που υλοποιεί στον μαθητικό πληθυσμό, πραγματοποίησε κατά το σχολικό έτος 2022-2023, 223 εκπαιδευτικές δράσεις βασιζόμενες στον Θεματικό άξονα: Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία.

Συγκεκριμένα, από κλιμάκια επαγγελματιών υγείας, που υπηρετούν στις μονάδες υγείας του νησιού υλοποιήθηκαν προγράμματα όπως: α) Μεγαλώνοντας Αλλάζω, τι μου Συμβαίνει; β) Σεξουαλική Αγωγή για Κορίτσια και Αγόρια, γ) Αντισύλληψη στη Εφηβεία δ) Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις.

Συνολικά κατά το προηγούμενο σχολικό έτος εκπαιδεύτηκαν 8424 μαθητές και 584 εκπαιδευτικοί σε 120 σχολεία της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, ενώ τα προγράμματα συνεχίζουν να υλοποιούνται σε κάθε σχολική μονάδα που εκδηλώνει ενδιαφέρον.

Keywords
Τυχαία Θέματα
7ης ΥΠΕ Κρήτης, Ευρωπαϊκή Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας,7is ype kritis, evropaiki imera sexoualikis ygeias