Η Κρήτη ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026: Συνάντηση στο ΜΑΙΧ για το σχεδίου ανακήρυξης της

Την Παρασκευή 03/11/2023 πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων ενημερωτική συνάντηση του Δ/ντή Δρ Γ Μπαουράκη και στελεχών του Ινστιτούτου με τον Πρόεδρο και ομάδα συνεργατών του Πλοηγού – Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή σχετικά με την προσπάθεια κατάρτισης σχεδίου ανάδειξης της Κρήτης ως «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026». Το συγκεκριμένο

σχέδιο ετοιμάζεται από τον Πλοηγό με πρωτοβουλία και οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Κρήτη ενώ η παρούσα φάση αφορά στη διερεύνηση συνεργασίας με τοπικούς φορείς προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν η κα Emanuela Panke πρόεδρος της πολιτιστικής διαδρομής του Συμβουλίου της Ευρώπης – ITER VITIS για το κρασί και το αμπέλι καθώς και η κα Elisabetta Giudrinetti πρόεδρος της ”Ενωσης τα πιο όμορφα χωριά της Τοσκάνης”, οι οποίες υποστηρίζουν την εκπόνηση του προαναφερόμενου σχεδίου και αναφέρθηκαν εκτενώς στη σημασία ενός τέτοιου σήματος για την Περιφέρεια.

Κύριος στόχος της συνάντησης ήταν η διερεύνηση δράσεων και πρωτοβουλιών του ΜΑΙΧ, που εναρμονίζονται με τους στόχους του υπο διαμόρφωση σχεδίου. Συγκεκριμένα, ο Δ/ντής και οι κκ Ε. Σταματάκη, Τμ Οικον και Διοίκησης και Π. Τσουνάπη Chef, αναφέρθηκαν σε δράσεις του Ινστιτούτου που σχετίζονται με την ανάδειξη και διατήρηση του φυσικού πλούτου της Περιφέρειας Κρήτης, το σχεδιασμό βιώσιμου τουρισμού και την εκπόνηση ετήσιας έρευνας διερεύνησης του προφίλ και της συμπεριφοράς των επισκεπτών-τουριστών, την υποστήριξη αειφόρου γεωργικών πρακτικών και την παροχή εκπαίδευσης και κατάρτισης σε θέματα παραγωγής, προώθησης και ανάδειξης τοπικών προϊόντων αλλά και της τοπικής κουζίνας τόσο μέσω ερευνητικών έργων όσο και από το εστιατόριο και το Συνεδριακό Κέντρο του Ινστιτούτου.

Στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε ξενάγηση στη Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ από την υπεύθυνη Δρ Χρ Φουρναράκη και από την κ. Αδ Κοκκινάκη και ενημέρωση για τις δράσεις διατήρησης για τα απειλούμενα, σπάνια και σημαντικά είδη της Κρητικής χλωρίδας που υλοποιούνται εντός του φυσικού περιβάλλοντος και εκτός του φυσικού περιβάλλοντος στην Τράπεζα Σπόρων του ΜΑΙΧ, καθώς και για τις συλλογές τοπικών ποικιλιών καλλιεργούμενων ειδών που επίσης φυλάσσονται στην συγκεκριμένη Τράπεζα. Επίσης, ενημερώθηκαν για το σημαντικό ρόλο που έχουν τα βρώσιμα άγρια χόρτα στην κρητική διατροφή καθώς και για τα μοναδικά αρωματικά και φαραμακευτικά φυτά της Κρήτης. Επιπρόσθετα, για το Μεσογειακό δίκτυο στο οποίο συμμετέχει η Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών, το δίκτυο GENMEDA (Δίκτυο Κέντρων Διατήρησης Φυτών της Μεσογείου) και τη συμβολή του στη Διατήρηση της Μεσογειακής άγριας χλωρίδα.

Τόσο ο κ Ροδιτάκης όσο και οι κκ E. Panke και E. Giudrinetti εντυπωσιάστηκαν από τις δράσεις του ΜΑΙΧ και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι το μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην κατάρτιση του σχεδίου ανακήρυξης της Κρήτης ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026.

Keywords
Τυχαία Θέματα