ΗΠΑ: Μετά την απόπειρα κατά του Τραμπ, τι; Το σοκ στην κοινή γνώμη – Πόσο αλλάζουν τα δεδομένα στην αναμέτρηση με τον Μπάιντεν

Πού πάει η Αμερική μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ; Θα βυθιστεί ακόμα περισσότερο στο κλίμα τοξικότητας και ακραίας πόλωσης στο οποίο κινείται η προεκλογική ατμόσφαιρα με βασική ευθύνη των δυο «μονομάχων»; Ή η απόπειρα θα αποτελέσει εφαλτήριο αφενός για την επικράτηση χαμηλότερων τόσων στην πολιτική σύγκρουση, ενδεχομένως όμως και αφετηρία άλλων εξελίξεων; Για παράδειγμα, επηρεάζει και πώς τις διαδικασίες για την ανάδειξη του υποψήφιου των Δημοκρατικών, όπου εκείνη του προέδρου

Τζο Μπάιντεν ήδη αμφισβητείται έντονα από στελέχη του κόμματος και όχι μόνο.

Η σημερινή Κυριακή ξημερώνει στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκοντας τη χώρα σε κατάσταση σοκ. Εν αρχή, το μη χείρον βέλτιστον. Ουδείς καν διανοείται τι θα συνέβαινε σήμερα στις ΗΠΑ αν ο 20χρονος δράστης πετύχαινε το σκοπό του. Πολλοί, με βάση το κλίμα των τελευταίων μηνών μιλούν για χώρα στα πρόθυρα εμφυλίου.

Η -ευτυχώς αποτυχημένη- απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου και εκ νέου υποψήφιου Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην οποία μιλούσε στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια «πάγωσαν» την αμερικανική κοινωνική γνώμη, επαναφέροντας οδυνηρές μνήμες ανάλογων καταστάσεων από το παρελθόν. Ο πρόεδρος Μπάιντεν επιστρέφει άρον-άρον στο Λευκό Οίκο ενώ οι ηγέτες όλων των χώρων του πλανήτη υποχρεώθηκαν να ξενυχτήσουν με την προσοχή τους εστιασμένη στις ειδήσεις που μεταδίδονταν για το περιστατικό στην άλλη ακτή του Ατλαντικού.

Το νέο τοπίο

Μετά τις πρώτες καθησυχαστικές δηλώσεις για την υγεία του Τραμπ, τις ευχές που διατύπωσαν φίλοι και αντίπαλοι στις ΗΠΑ, καθώς και ηγέτες διαφόρων συμμαχικών χωρών για την ταχεία ανάρρωσή του, και πέρα από την έρευνα των αρχών για τη διαλεύκανση των αιτίων της απόπειρας, -που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δυο ανθρώπων εκ των οποίων ο ένας ο δράστης, ο 20χρονος Τόμας Μάθιου Κρουκς και ένας άτυχος οπαδός του Τραμπ-, το επόμενο ερώτημα είναι πόσο η αποτρόπαια αυτή πράξη επηρεάζει το πολιτικό τοπίο στη χώρα – υπερδύναμη που βρίσκεται μόλις 4 μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Με την προεκλογική περίοδο να εξελίσσεται μέχρι τώρα σε περιβάλλον πρωτοφανούς πόλωσης ανάμεσα στα στρατόπεδα Μπάιντεν και Τραμπ και άκρας τοξικότητας, που έχει ήδη διαποτίσει και τους Αμερικανούς πολίτες ανεξαρτήτως φρονημάτων.

Οι συνειρμοί για τη νίκη

Η εικόνα του Ντόναλντ Τραμπ με σηκωμένη τη γροθιά του στον αέρα, να φωνάζει συνθήματα, με το αίμα να τρέχει στο πρόσωπό του και τους ανθρώπους των Μυστικών Υπηρεσιών να ορμούν πάνω του για να τον προστατεύσουν και να τον απομακρύνουν από το βήμα σύμφωνα με τους αναλυτές του BBC «δεν γράφουν απλώς ιστορία, μπορεί κάλλιστα να αλλάξουν την πορεία των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου».

Ακόμη περισσότερο όμως, η εικόνα της αποχώρησής του υποβασταζόμενος από τους άνδρες των μυστικών υπηρεσιών, από το βήμα όχι μόνο με υψωμένη τη γροθιά του αλλά και με φόντο τις αμερικανικές σημαίες, θύμισε την αντίστοιχη 79 χρόνια πριν, όταν οι Αμερικανοί στρατιώτες κάρφωναν τη σημαία τους εισβάλλοντας στην Ιφοζίμα, μια από τις τελευταίες πράξεις που συμβόλισαν την νίκη τους στην Ιαπωνία, με τους συνειρμούς σε σχέση με το σήμερα ευκολονόητους. Οι Ιάπωνες κατάλαβαν τότε, ότι το τέλος πλησίαζε…

Η προώθηση στα κοινωνικά δίκτυα από διάφορες πλευρές του συγκεκριμένου παραπάνω συνειρμού, της τελικής νίκης, για την Αμερική και για τον κόσμο ολόκληρο και των δυνάμεων της ελευθερίας κατά του σκότους, υποδηλώνει και την αποφασιστικότητα του στρατοπέδου του Τραμπ να αξιοποιήσει στο μέγιστο την συγκυρία επ’ ωφελεία του ενόψει των εκλογών.

Ηρωοποίηση

Η ηρωοποίηση του Τραμπ, επομένως, θα επιχειρηθεί πάση δυνάμει από το επιτελείο του, ενόψει εκλογών. Με στόχο να επιφέρει ένα τελειωτικό χτύπημα στην ήδη προβληματική για άλλους λόγους υποψηφιότητα του νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν. Το υποδηλώνει και η πρωτοβουλία του γιου του πρώην προέδρου, Έρικ, να ανεβάσει την φωτογραφία του πατέρα του με τα αίματα στο πρόσωπο και την γροθιά υψωμένη με τη λεζάντα: «Αυτός είναι ο μαχητής που χρειάζεται η Αμερική».

Είναι δεδομένο ότι για τέσσερις μήνες αυτές οι φωτογραφίες θα συνιστούν το επίκεντρο της προεκλογικής τακτικής των Ρεπουμπλικάνων, τουλάχιστον όσο η κοινή γνώμη ανταποκρίνεται με ευαισθησία και συμπάθεια για τον στόχο-θύμα της δολοφονικής επίθεσης, και αυτό να μεταφράζεται σε πρόθεση ψήφο, πριν υπάρξει ανατροπή συναισθημάτων και αντιστροφή διαθέσεων στο δρόμο προς τις κάλπες. Γιατί θα ήταν άλλη η επίδραση στους ψηφοφόρους της απόπειρας δολοφονίας αν αυτή γινόταν παραμονές των εκλογών και άλλη που συνέβη τώρα.

Το Συνέδριο

Εναρκτήριο λάκτισμα θα υπάρξει από το Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων που ξεκινάει κανονικά αύριο στο Μιλγουόκι, με άκρως αυξημένα μέτρα ασφαλείας μετά το χθεσινό γεγονός. Ο Τραμπ αναμένεται εύλογα να αποθεωθεί, καθώς προσώρας δεν έχει τεθεί θέμα μη παρουσίας του λόγω του τραυματισμού του, και να γνωρίσει την πανηγυρική επικύρωση της υποψηφιότητάς του για το Λευκό Οίκο. Όμως, οι πάντες θα είναι κρεμασμένοι από τα χείλη του και τι μήνυμα θα εκπέμψει αναφορά με την απόπειρα, τα αίτια, τα πρόσωπα, τα κίνητρα και τις δικές του διαθέσεις, καθώς θα κρίνει πάρα πολλά για το κλίμα μέσα στο οποίο θα προχωρήσει η χώρα προς τις εκλογές.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως θα ακολουθήσει μια ήπια προσέγγιση, ζητώντας από τους Αμερικανούς να τον εμπιστευθούν ως ηγέτη που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ομαλότητα, όμως θερμόαιμα στελέχη του επιτελείου του θα τον προτρέψουν να επιρρίψει βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση Μπάιντεν για τα θέματα ασφάλειας και προσωπικά στον Πρόεδρο για το ότι η ανικανότητά του και η τοξικότητα του προεκλογικού του λόγου είναι που πυροδοτούν ανεξέλεγκτες αντιδράσεις από φανατικούς ή και παράφρονες.

Μετά την αμηχανία

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, των Δημοκρατικών, παρότι δεν έχουν περάσει πολλές ώρες από το γεγονός, το αρχικό σοκ και την αμηχανία, που πάντως δεν ανέτρεψαν την μόνη λογική στάση, αυτή της απόλυτης καταδίκης της απόπειρας και της συμπαράστασης στον Τραμπ, γίνεται μια ψυχραιμότερη ανάλυση των γεγονότων και αποτίμηση των εξελίξεων.

Η πρώτη εκτίμηση γνωστών δημοκρατικών πεποιθήσεων αρθρογράφων μεγάλων εφημερίδων, που επικαλούνται ηγέτες εντός των Δημοκρατικών αναφέρουν πως επικρατεί η γραμμή ότι το περιστατικό μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για πολιτικά κέρδη κόντρα στο κλίμα συμπάθειας για τον Τραμπ και ανησυχίας για την δημόσια ασφάλεια. Και ότι πρέπει να παρουσιαστεί ως μια «καμπάνα συναγερμού για την αφύπνιση της χώρας και του έθνους, που αυτή την ώρα πορεύονται προς τις εκλογές μέσα σε ένα κλίμα βαθύτατου διχασμού».
Μάλιστα οι επιτελείς του Μπάιντεν φρόντισαν ώστε η πρώτη δήλωση του Προέδρου να είναι άκρως συναισθηματική, με τον ίδιο να αναφέρεται δυο φορές στον αντίπαλό του με το μικρό του όνομα, «ο Ντόνανλντ» αφήνοντας στην άκρη τους βαρύτατους χαρακτηρισμούς περί «καταδικασμένου εγκληματία» κ.α. του πρόσφατου διαστήματος.

«Είμαι ευγνώμων που ακούω ότι είναι ασφαλής και τα πάει καλά. Προσεύχομαι για αυτόν και την οικογένειά του και για όλους όσους ήταν στο συλλαλητήριο, καθώς αναμένουμε περαιτέρω πληροφορίες. Δεν υπάρχει χώρος για τέτοιου είδους βία στην Αμερική. Πρέπει να ενωθούμε ως ένα έθνος για να το καταδικάσουμε» ήταν η δήλωση του Μπάιντεν.

Η υποψηφιότητα

Από την άλλη, ενώ από το στρατόπεδο Μπάιντεν στον απόηχο της απόπειρας διακινείται έντονα και η θεωρία της ευθύνης του νόμου για την οπλοχρησία για παρόμοια γεγονότα, υπάρχει προβληματισμός και ορισμένοι ανησυχούν ότι ενδέχεται να προκύψουν εξελίξεις σχετικά και με το θέμα της εσωτερικής, αλλά όχι μόνο, αμφισβήτησης της ικανότητας να είναι τελικά υποψήφιος.

Οι επιτελείς του προέδρου ανησυχούν μήπως στο φόντο της απόπειρας ενισχυθεί η τάση αμφισβήτησης των προεδρικών ικανοτήτων του αφενός, καθώς υπάρχει μείζον γεγονός ασφάλειας, αλλά και της συμβολής του στην αναπαραγωγή της τοξικότητας στην προεκλογική αντιπαράθεση. Όμως για όλα αυτά, απαντήσεις θα αναζητηθούν στις επόμενες ημέρες, ακόμη είναι πολύ νωρίς.

Στην ιστορία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο δεύτερος πρώην πρόεδρος που σημειώθηκε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Η πρώτος ήταν ο Θίοντορ Ρούζβελτ που είχε διατελέσει πρόεδρος των ΗΠΑ την περίοδο 1901-1909 και η απόπειρα απέναντί του έγινε το 1912. Επέζησε με μια σφαίρα στο στήθος εφ’ όρου ζωής…

protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα