Κατάθεση στεφάνου από τον Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη στην εκδήλωση για τα 102 χρόνια από τη γενοκτονία του μικρασιατικού ελληνισμού

«Ένας αιώνας και δύο χρόνια μας χωρίζουν από τη μεγάλη καταστροφή του μικρασιατικού ελληνισμού. Χρονικό διάστημα παράδοξα μικρό, αν το συγκρίνουμε με τη υπερ-δισχιελιετή παρουσία του ελληνισμού στα παράλια της Μικράς Ασίας. Δίπλα στην ασύλληπτη ανθρωπιστική τραγωδία, με τις εκατοντάδες χιλιάδες νεκρών και το σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο πρόσφυγες, συνυπάρχει μια τραγωδία για τον πολιτισμό και την ιστορία του ελληνισμού.

Δεν χάθηκαν όμως ούτε η μνήμη ούτε οι παραδόσεις και τα πολιτισμικά στοιχεία του ακμάζοντος ελληνισμού των

ιωνικών ακτών και της μικρασιατικής ενδοχώρας. Τις διατήρησαν και τις διατηρούν ζωντανές πρώτοι οι ίδιοι οι πρόσφυγες και από τότε τις διατηρούν οι απόγονοί τους, σαν άσβεστη φλόγα τιμής στο ελληνικό παρελθόν της Σμύρνης, του Αϊδινίου και τόσων άλλων τόπων, μαρτύρων της αδιάλειπτης παρουσίας του ελληνικού στοιχείου στη Μικρά Ασία.

Σήμερα 102 χρόνια μετά δεν ξεχνάμε τη μεγάλη τραγωδία αλλά την ίδια στιγμή ενωμένοι ως Έλληνες στη νέα Ελλάδα κοιτάμε μπροστά. Με θάρρος και αποφασιστικότητα μετατρέψαμε τη μνήμη και τον πόνο, σε δύναμη και αγώνα για ένα καλύτερο παρόν και ένα ακόμα καλύτερο μέλλον. Τιμούμε την ιστορία μας, θυμόμαστε τους νεκρούς και τους κατατρεγμένους πρόσφυγες προσπαθώντας κάθε μέρα – μέσα από αδυναμίες και λάθη – για να χτίσουμε μια Ελλάδα ολοένα και πιο ισχυρή, ικανή για να προστατεύσει τον ελληνισμό από την επανάληψη τέτοιων τραγωδιών».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κατάθεση, Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη, 102,katathesi, alexandro markogiannaki, 102