Κέρκυρα: Αστοχία μηχανήματος εξετάζεται ως πιθανή αιτία για το χειρουργείο γυναίκας χωρίς γενική αναισθησία

Ένα μηχάνημα αναισθησίας και μια πιθανολογούμενη βλάβη βρίσκονται στο επίκεντρο μιας είδησης που προκάλεσε αίσθηση. Είναι αυτή της γυναίκας που χειρουργήθηκε στο νοσοκομείο Κέρκυρας για κήλη στη σπονδυλική στήλη, χωρίς να βρίσκεται σε πλήρη αναισθησία.

Μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από την ασθενή και τους συγγενείς της, στο νοσοκομείο διενεργείται Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ). Οι υποψίες, όμως, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο νοσηλευτικό ίδρυμα, στρέφονται στο μηχάνημα αναισθησίας

εξαιτίας του οποίου πιθανόν να έμεινε ανολοκλήρωτο το ένα στάδιο της αναισθησίας, αυτό της απώλειας συνείδησης.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, η γυναίκα μπήκε για νευροχειρουργική επέμβαση την περασμένη Δευτέρα. Ενώ πραγματοποιήθηκε ή πρώτη φάση της αναισθησίας και της χορηγήθηκαν ενδοφλέβια φάρμακα, οι γιατροί προχώρησαν κανονικά στο χειρουργείο, με την ίδια, ωστόσο, να αντιλαμβάνεται όλη τη διαδικασία και να ακούει τις κινήσεις των γιατρών, με βάση όσα κατήγγειλε.

«Χειρουργήθηκα στη σπονδυλική στήλη χωρίς ολική αναισθησία. Είναι αυτό που λέμε ‘είδα τον θάνατό μου με τα μάτια μου’. Δεν ήταν τόσος ο πόνος, όσο αισθανόμουν ότι θα πάθω ανακοπή. Είναι αυτό που λέμε ‘είχα Άγιο’. Δεν μπορούσα ούτε να αντιδράσω, πνιγόμουν με αυτό που είχα μέσα μου γιατί δεν ήμουν κοιμισμένη, για να μην μπορώ να το αισθάνομαι», περιέγραψε η ασθενής σε δηλώσεις της (Mega).

Εκπρόσωποι της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας εξηγούν ότι η κατάσταση στην οποία ένας ασθενής στο χειρουργείο δεν έχει πόνο αλλά έχει συνείδηση λέγεται «εγρήγορση» (awareness). Μία επέμβαση είναι πιθανό να καταλήξει έτσι για διάφορους λόγους: Ο οργανισμός του ασθενούς να μην ανταποκρίνεται στις δοσολογίες των φαρμάκων ή να φέρει ευθύνη ο γιατρός. Όπως τονίζουν οι αναισθησιολόγοι, η ζωή του ασθενούς δεν κινδυνεύει όταν έχει συνείδηση και δεν έχει πόνο. Σίγουρα, πάντως, είναι μια εμπειρία εξαιρετικά δυσάρεστη με ψυχολογικές επιπτώσεις. Η κατάσταση της εγρήγορσης, μάλιστα, αποτελεί την πρώτη αιτία μηνυτήριων αγωγών προς τους αναισθησιολόγους στις ΗΠΑ.

Πιο αναλυτικά, τα στάδια της αναισθησίας είναι τρία: Η απώλεια συνείδησης, η αναλγησία και η ακινησία. Το πρώτο επιτυγχάνεται από τα πτητικά αναισθητικά, όπως ονομάζονται, που χορηγούνται από το μηχάνημα αναισθησίας. Η αναλγησία προκαλείται από τα φάρμακα αναισθησίας που χορηγούνται ενδοφλέβια. Έτσι, η συνήθης διαδικασία ενός χειρουργείου που απαιτεί τη λεγόμενη ολική νάρκωση είναι η εξής: Ο γιατρός αρχικά χορηγεί στον ασθενή ενδοφλέβια φάρμακα για να κοιμηθεί. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου και δεδομένου ότι συνήθως ο ασθενής έχει μηχανικό αναπνευστήρα – ή μάσκα σε μικρότερα χειρουργεία – εισπνέονται μέσω του αναπνευστήρα τα πτητικά αναισθητικά.

Μια αστοχία του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, δηλαδή του μηχανήματος αναισθησίας και της ικανότητάς του για να δώσει τα πτητικά αναισθητικά που προκαλούν απώλεια συνείδησης, εξετάζεται ως μια πιθανή αιτία για την περίπτωση της γυναίκας στην Κέρκυρα. Την ακριβή αιτία πίσω από το σπάνιο αυτό περιστατικό θα δώσει η έρευνα που πραγματοποιεί το νοσοκομείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάσταση της εγρήγορσης στο χειρουργείο είναι δύσκολο να ανιχνευτεί. Επομένως, οι γιατροί δεν κατανοούν εκείνη τη στιγμή ότι ο ασθενής έχει συνείδηση, αλλά το μαθαίνουν αφού τους ενημερώσει μετεγχειρητικά.

«Όλο το χειρουργείο το άκουσα και το αισθάνθηκα. Μετά ήμουν εντελώς ξύπνια, άκουσα το ράψιμό μου, άκουσα τη ρίζα μου να την ψάχνουνε. Άκουσα τα πάντα», περιέγραψε στις δηλώσεις της η ασθενής, το χειρουργείο της οποίας ολοκληρώθηκε με επιτυχία. «Ήρθαν οι γιατροί, μας ζήτησαν χίλιες φορές συγγνώμη, παραδεχτήκαν το λάθος τους, παραδεχτήκαν τα πάντα όλα», ανέφερε με τη σειρά της η αδερφή της ασθενούς, που πρώτη κατήγγειλε το περιστατικό με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα