Κώστας Τσιάρας από Ρέθυμνο: “Μείωση του κόστους παραγωγής, έργα υποδομής και ανάδειξη των κρητικών προϊόντων”

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Κρήτης στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής, με τη θωράκιση και την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας μέσω του αγροδιατροφικού τομέα, ανέδειξε χθες ο Κώστας Τσιάρας, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, παρουσία εκπροσώπων τοπικών αρχών και θεσμικών φορέων.

Για 2,5 περίπου ώρες συζητήθηκαν θέματα στρατηγικού σχεδιασμού που άπτονται του πρωτογενούς τομέα: είτε πρόκειται για το υψηλό κόστος παραγωγής, είτε για

τις υποδομές.

“Η Κρήτη ήταν και εξακολουθεί να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και του σχεδιασμού μας” είπε ο κ. Τσιάρας, τονίζοντας πως υπάρχουν προοπτικές ανθεκτικότητας και αειφορίας.

Ο Υπουργός ανέλυσε τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο για τη μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας των ποιοτικών κρητικών προϊόντων. Επανέφερε στο προσκήνιο την απτή διασύνδεση του αγροτικού τομέα με την τουριστική βιομηχανία, αναφέρθηκε στα μέτρα ελάφρυνσης των παραγωγών και ανέλυσε τις ενέργειες αντιμετώπισης παθογενειών του παρελθόντος.

“Η Κρήτη πρωταγωνιστεί στο σχεδιασμό μας. Έχει ποιοτικά προϊόντα που πρέπει να δίνουν προστιθέμενη αξία στους παραγωγούς σε συνδυασμό με τον τουρισμό” δήλωσε ο κ. Τσιάρας, περιγράφοντας τη φιλοσοφία του στοιχήματος που καλείται να κερδίσει η ελληνική κυβέρνηση σε άμεση συνεργασία με τη Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα. Μεγιστοποιούμε την προστιθέμενη αξία με τα θερμοκηπιακά προϊόντα και μειώνουμε το κόστος παραγωγής. Θα επιλυθεί η εκκρεμότητα σε σχέση με τους νέους αγρότες και το Εθνικό απόθεμα. Θεραπεύουμε παθογένειες του παρελθόντος” δεσμεύτηκε ο Υπουργός, συμπληρώνοντας πως υπάρχουν θετικές εξελίξεις με τα έργα αγροτικής οδοποιίας.

“Η Ευρώπη μιλά για επισιτιστική επάρκεια και ασφάλεια των προϊόντων της. Ο πρωτογενής τομέας είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η μεγάλη συμβολή του πρωτογενή τομέα είναι στην κοινωνική συνοχή. Είναι υποχρέωση μας με τους όρους της εκάστοτε πραγματικότητας να στηρίζουμε τους παραγωγούς” παρατήρησε ο κ. Τσιάρας στο ξεκίνημα της τοποθέτησής του. “Είμαστε σε μια εποχή αδιανόητων προκλήσεων με κορυφαία την κλιματική κρίση. Τα χρήματα που δίδονται στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα. Για την αγροτική οδοποιία θα τρέξει ένα πρωτοφανές πρόγραμμα. Θα υπάρχουν σημαντικά ποσά για αρδευτικά έργα στην Κρήτη” προανήγγειλε. “Για να έχουμε ανθεκτικό πρωτογενή τομέα πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για την επάρκεια του αρδευτικού νερού”.

Η ενιαία διαχείριση του νερού και το κόστος παραγωγής

Ο κ. Τσιάρας έκανε ειδική μνεία στην ενιαία διαχείριση του νερού στην Κρήτη. “Είμαστε στη φάση μελέτης: περιμένουμε τη χωροθέτηση των έργων για να προχωρήσουμε τον σχεδιασμό μας. Θα υπάρχει ένας αντίστοιχος φορέας με τη Θεσσαλία για την ενιαία διαχείριση του αρδευτικού νερού σε συνεργασία με τους ΤΟΕΒ. Έχουμε στόχο την εξοικονόμηση του αρδευτικού νερού” υπογράμμισε.

“Πρέπει να έχουμε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση με έργα που συνδυάζονται μεταξύ τους, ώστε κάθε Περιφέρεια της χώρας να μπορεί να αντιμετωπίζει το θέμα της επάρκειας του αρδευτικού νερού”.

Ο Υπουργός εστίασε επιπλέον στα βήματα που γίνονται για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

“Για πρώτη φορά με νομοθετική ρύθμιση έρχεται και επιστρέφει τον Ειδικό φόρο κατανάλωσης. Και με το αγροτικό ρεύμα κλειδώσαμε μια καλή τιμή. Γίνονται βήματα, δίδονται ανάσες.

Η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια δίνει ανάσα σε 21.000 αγρότες. Φυσικά αφορά και τους Συνεταιρισμούς.

Θα δοθεί ένα de minimis για να καλυφθεί ένα ποσό από τις ζωοτροφές που αναγκαστικά καταναλώθηκαν λόγω πανώλης ” σημείωσε, σχολιάζοντας ευρύτερα πως απαιτείται να “συσταθεί ένα ταμείο αλληλοβοήθειας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη της ανθεκτικότητας του πρωτογενή τομέα με θωράκιση από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης”.

Ο κ. Τσίαρας μίλησε και για τις “θετικές εξελίξεις” γύρω από τα έργα αγροτικής οδοποιίας και τα εγγειοβελτιωτικά έργα “που θα συγκρατούν το βρόχινο νερό λειτουργώντας και ως αντιπλημμυρικά, αποδίδοντας τον πόρο όποτε χρειάζεται στην άρδευση”.

Όπως και στα Χανιά, έτσι και στο Ρέθυμνο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανακοίνωσε ακόμα:

Την επίλυση της εκκρεμότητας με τους νέους αγρότες του 2021 σε ό,τι αφορά το εθνικό απόθεμαΕνεργοποίηση, ύστερα από συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, του προγράμματος «Αμάλθεια» ύψους 10,2 εκατ. ευρώ, με τα 7,8 εκατ. ευρώ να αφορούν στην Κρήτη.Επίλυση του προβλήματος εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.Καταβολή αποζημίωσης, για ζωοτροφές, προς τους κτηνοτρόφους που είχαν έγκλειστα τα ζώα τους με τους περιορισμούς που ίσχυσαν για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών. Η αποζημίωση θα αφορά έναν μήνα απαγόρευσης μετακίνησης.Ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα για θερμοκηπιακές καλλιέργειες των παραγωγών που ήδη δραστηριοποιούνται στον κλάδου και δεν έχουν πάρει «έγκριση τύπου».Επιτάχυνση της διαδικασίας για τα έργα ΣΔΙΤ και των μικρών εγγειοβελτιωτικών, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα συμπεράσματα της μελέτης για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων που έχει αναλάβει η ολλανδική εταιρεία.Δίμηνη παράταση στα Σχέδια Βελτίωσης του 2018.

“Έχω προσωπικό ενδιαφέρον για το Ρέθυμνο”

“Το Ρέθυμνο είναι ένας απ’ τους πλέον συνδεδεμένους με τον πρωτογενή τομέα νομούς της Ελλάδος. Το ενδιαφέρον το προσωπικό μου και συνολικά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι μεγάλο και συνεχές” διαβεβαίωσε ο κ. Τσιάρας.

“Ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα

όσων επιχειρούμε στο πλαίσιο διαμόρφωσης πολιτικών το τελευταίο χρονικό διάστημα” ξεκαθάρισε.

“Με την κατεύθυνση των πόρων , απ’ το στρατηγικό σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα της περαιτέρω ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα με τη στήριξη όλων των κτηνοτρόφων, των γεωργών και των αλιέων σε μία προσπάθεια να παραμένει ανθεκτικός ο πρωτογενής τομέας” κατέληξε ο ίδιος.

“Πρέπει να δούμε τι γίνεται με τα οικολογικά σχήματα και με τη διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των αγροτών” ήταν η σύντομη, πλην όμως ουσιαστική παρέμβαση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και βουλευτή Ρεθύμνης της ΝΔ Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Μαίρη Λιονή: Να ιδρυθεί η Τυροκομική Σχολή στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ασωμάτων

Το ζήτημα της υποστελέχωσης Υπηρεσιών έθεσε η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαίρη Λιονή.

“Ο μεγαλύτερος κτηνοτροφικός νομός της Ελλάδος έχει 3 κτηνιάτρους και πέντε σφαγεία! Δεν γίνονται οι έλεγχοι όπως πρέπει!” είπε απευθυνόμενη προς τον κ. Τσιάρα η κα Λιονή, ενώ ακολούθως επικεντρώθηκε στη Σχολή Ασωμάτων, μεταφέροντας συγχρόνως το πάγιο αίτημα ίδρυσης Τυροκομικής Σχολής στο Ρέθυμνο.

“Ήταν αίτημα μας η αναβίωση της Σχολής (Ασωμάτων) με όρους 21ου αιώνα. Διότι δεν πρέπει να περιοριζόμαστε στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού” διευκρίνισε η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης.

Η οικονομοτεχνική μελέτη βρίσκεται ήδη στο Υπουργείο, σε σχέση με τα κτήρια και τον σταβλισμό των ζώων.

“Πάγιο αίτημα όλης της Κρήτης και της νότια Ελλάδας είναι η ίδρυση Τυροκομικής Σχολής στο Ρέθυμνο” συνέχισε η κα Λιονή.

“Θεωρούμε ότι η Σχολή Ασωμάτων είναι ένας ιδανικός τόπος, γιατί έχει άλλες λειτουργίες για τον κτηνοτροφικό κόσμο. Μια τέτοια σχολή είναι άκρως απαραίτητη. Το Ρέθυμνο είναι ο κατ’ εξοχήν κτηνοτροφικός νομός, άρα είναι δίκαιο και επιτακτικό να ιδρυθεί

εδώ η Τυροκομική Σχολή, προκειμένου νέοι άνθρωποι να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον κλάδο”.

Ο Μιχάλης Βάμβουκας, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, επιβεβαίωσε μέχρι κεραίας πως λίγοι παραγωγοί έχουν αντέξει κι έχουν παραμείνει στο επάγγελμα, διότι οι περισσότεροι λόγω των δυσμενών οικονομικών δεδομένων… δεινοπαθούν!

Η Κατερίνα Βυτινιώτου Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής της Π.Ε Ρεθύμνου πρόταξε ανάμεσα σε άλλα το θέμα του μεταφορικού ισοδύναμου.

Γιώργης Μαρινάκης: “Η Κρήτη πρέπει να γίνει ξανά… σφουγγάρι και όχι νεροχύτης!”

Την προοπτική δημιουργίας μικρών αποταμιευτήρων νερού επικρότησε ο Δήμαρχος Ρεθύμνης, Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και επικεφαλής των ΔΕΥΑ της χώρας, Γιώργης Μαρινάκης, ζητώντας να υπάρξει διαχωρισμός των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης, αλλά και στήριξη όσων παράγουν πραγματικά.

“Να δώσουμε ανάσα στην ενδοχώρα για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες του υπερτουρισμού που ξεπερνά τη φέρουσα ικανότητα μας.

Όταν είναι να φάμε…ξύλο είμαστε νησί, όταν είναι να ευεργετηθούμε όχι.

Αυτό πρέπει να σταματήσει” τόνισε ο κ. Μαρινάκης, σταχυολογώντας μια σειρά άλλων ζητημάτων – αιτημάτων: “Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ πρέπει να αλλάξει. Ο κρητικός παραγωγός είναι ευάλωτος στους καύσωνες. Βλέπουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ένα άλλο θέμα είναι η προστασία των μνημειακών ελαιόδεντρων: γίνονται καυσόξυλα και είναι αμαρτία.

Πληρώνουμε 40% επιπλέον στο ενεργειακό στη ΔΕΥΑΡ και δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα. Πληρώνουμε 1.100.000 το χρόνο!

Τα πλείστα όσα δίκτυα της Κρήτης είναι μεικτά, σε ύδρευση και άρδευση. Κάνουμε διαχείριση νερού το οποίο το πάμε για να το ποτίσουμε. Υπάρχει υποστελέχωση στις αγροτικές διευθύνσεις. Απουσιάζει ο γεωπόνος από το χωράφι. Δεν υπάρχει έλλειψη φυσικού πόρου αλλά κοινής λογικής.

Πρέπει να γίνει διαχωρισμός δικτύων. Υπάρχουν νερά που χάνονται. Χρειαζόμαστε μικρούς αποταμιευτηρες. Θα μας βοηθήσουν και στα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Η Κρήτη πρέπει να γίνει ξανά σφουγγάρι και όχι νεροχύτης με σεβασμό στην αγροτική γη”.

Η βιωσιμότητα του πρωτογενή τομέα… και της ενδοχώρας!

Αμέσως μετά τον Γιώργη Μαρινάκη, το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταρακης, προτείνοντας τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων με την εγκατάσταση αγροτικών φωτοβολταϊκών, στις οποίες θα συμμετέχουν οι Δήμοι.

Απ’ το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού ξεκίνησε τη σύντομη ομιλία του ο Δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, επισημαίνοντας μάλιστα:

“ Δεν μπορεί το λάδι να κάνει 9 ευρώ το κιλό πέρσι και τα μεροκάματα να είναι 70 ευρώ, κι εφέτος που έπεσε στα 4 ευρώ τα μεροκάματα να πήγαν στα 80 ευρώ!”.

Ο κ. Μουρτζανός εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξουν έσοδα και υποδομές στο Αμάρι, που θα αποτελέσουν ισχυρά κίνητρα παραμονής και δραστηριοποίησης για τους κατοίκους, ειδικά για τους νέους. “Είμαστε δίπλα στα δίκαια αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων μας” διαβεβαίωσε τέλος.

Ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης κάλεσε το Υπουργείο να υιοθετήσει μία πολιτική πρόνοιας για έργα μεγάλης κλίμακας στις ορεινές περιοχές.

“Η αγροτική οδοποιία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για εμάς. Έχουμε ένα τεράστιο οδικό δίκτυο και θέλουμε τη βοήθεια σας” είπε προς τον Κώστα Τσιάρα ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου Γιώργος Κλάδος συμπληρώνοντας: “Ξεκινήσαμε ήδη μελέτες για φράγματα για να μπορούμε να διαχειριστούμε το νερό στη συνέχεια. Στεκόμαστε στα έργα ύδρευσης και άρδευσης. Είναι ζωτικής σημασίας για εμάς να ωφεληθούμε από το νερό του φράγματος Ποταμών”.

Θοδωρής Νίνος: Στόχος μας είναι η ποιότητα και η επάρκεια στο νερό ύδρευσης και άρδευσης

Τη βασική κατευθυντήρια γραμμή που ακολουθεί ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης περιέγραψε ο Πρόεδρος του ΟΑΚ Θοδωρής Νίνος: “Στόχος μας η επάρκεια και η ποιότητα στο νερό ύδρευσης και άρδευσης.

Εκκρεμούν τέσσερα έργα που έχουμε θέσει σε προτεραιότητα.

Άμεσος στόχος μας είναι η εξοικονόμηση 4-5% του πολύτιμου φυσικού πόρου μέσω των παρεμβάσεων μας.

Πρέπει να προχωρήσει η οικονομία κλίμακος.

Με προσπάθεια το κόστος του νερού διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους για να επιτύχουμε εξοικονόμηση, για να έχουμε επάρκεια και χαμηλό κόστος για το νερό, ειδικά για τον πρωτογενή τομέα.

Μιλήσαμε για τη λογική του χωροταξικού στις καλλιέργειες. Να ληφθεί αυτό υπόψιν στη μελέτη του master plan που παραδίδεται το καλοκαίρι”.

Την ίδρυση αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια χαιρέτισε ο Κωνσταντίνος Σπυριδάκης, εκ μέρους του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, που εξωτερίκευσε ακόμα τις θέσεις του:

“Είναι αναγκαία τα έργα υποδομής για την παραγωγή μας. Πρέπει να υπάρχει καλής ποιότητας νερό με σύγχρονα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης. Χρειάζεται η κατάλληλη οδοποιία για τους αγρότες, αλλά και να βρεθεί τρόπος διασύνδεσης των αγροτικών προϊόντων με τον τουρισμό”.

Ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Βιζαρίου – Πετροχωρίου – Λαμπιωτών Γιώργος Παντελάκης συμπλήρωσε με τη σειρά του: “Πρέπει να δούμε την οντότητα μας. Οι ΤΟΕΒ λειτουργούν αυτή τη στιγμή χωρίς καταστατικά. Πατάμε σε δύο βάρκες, της Αποκεντρωμένης και της εκλεγμένης περιφερειακής αρχής. Κι είμαστε στη μέση”.

Η απουσία των αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης και η “ανοιχτή πόρτα” του Κ. Τσιάρα

Το Συντονιστικό των εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα της Κρήτης απείχε απ’ τις χθεσινές συναντήσεις με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στα Χανιά και στο Ρέθυμνο, απόφαση η οποία ξένισε – και σε ένα βαθμό αιφνιδίασε τον Κώστα Τσιάρα, που ρωτήθηκε σχετικά. “Είναι δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε θεσμικού φορέα να συμμετέχει σε ένα συλλαλητήριο.

Δεν προϋπήρξε κάποιος διάλογος ή κάποια συζήτηση, πολύ περισσότερο δεν μου ετέθησαν – παρά μόνο σήμερα- τα ζητήματα που τους απασχολούν” σχολίασε ο ίδιος στα τοπικά ΜΜΕ, δηλώνοντας πως η πόρτα του είναι ανοιχτή για τη συζήτηση και την αναζήτηση λύσεων

“Δεν θα κρίνω τί επιχειρούν να κάνουν μέσω των κινητοποιήσεών τους” ξεκαθάρισε. “Είναι όμως σημαντικό να δούμε όλοι μαζί ποια είναι η πραγματικότητα, τί πρέπει να κάνουμε και τί πρέπει να σχεδιάσουμε για την επόμενη μέρα, με το βλέμμα στο μέλλον”.

πηγή: goodnet.gr

Keywords
ρεθυμνο, εργα, κωστας, κρητη, εκκρεμότητα, ελλαδα, χανια, σδιτ, εταιρεία, μαρινακης, δευα, ελγα, βιωσιμότητα, master, μμε, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, γιαννης κεφαλογιαννης, η ημέρα της γης, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, κοινωνικος τουρισμος, ελγα αποζημιωσεις, τελος του κοσμου, ξανα, μιλα, το θεμα, δανεια, ελγα, ζωα, θεμα, μμε, νησι, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, σδιτ, σωκρατης, υπουργειο οικονομικων, αγροτικη, αποζημιωση, αρδευση, βαρκες, βιωσιμότητα, βλεμμα, βοηθεια, βρισκεται, γεωπονος, γινει, γινεται, γινονται, δευα, διευθυνση, δυνατοτητα, δοθει, δικτυο, δικτυα, αιθουσα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκκρεμότητα, ελλειψη, εποχη, ερχεται, εταιρεία, ευρωπη, ζωων, ζωοτροφες, ιδρυση, θεσσαλια, θοδωρης, ομιλια, καυσοξυλα, κυβερνηση, λαδι, λογο, μειωση, μνεια, νερο, ξεκινημα, παμε, ποιοτητα, πορτα, ρευμα, ρυθμιση, ρολο, συζητηση, συνεχεια, σειρα, σχεδια, σχεδιο, σχηματα, τιμη, υδρευση, φυσικα, φορα, κωνσταντινος, ωρες, ασφαλεια, βηματα, δικαιωμα, ενωση, επικινδυνα καιρικα φαινομενα, εθνικο, υπουργειο, μελετη, master, σφουγγαρι, θεματα, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
Κώστας Τσιάρας, Ρέθυμνο, “Μείωση,kostas tsiaras, rethymno, “meiosi