Κυριάκος Μητσοτάκης: Η τελική απόφαση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έρχεται άμεσα από τα Χανιά και το Μέτσοβο

Με το πολιτικό σύστημα να έχει κατεβάσει εμφανώς ταχύτητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητεί και αυτός στιγμές ξεκούρασης και πνευματικής διαύγειας με μικρές αποδράσεις σε αγαπημένους του προορισμούς. Και αυτές τις γιορτές, λοιπόν, το μενού έχει Χανιά και Ήπειρο, καθώς ο πρωθυπουργός ταξίδεψε στην πατρώα γη για τις μέρες μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς,

ενώ μετά την αλλαγή του χρόνου αναμένεται να ανηφορίσει προς το Μέτσοβο.

Τα βουνά της Ηπείρου αποτελούν αγαπημένο προορισμό του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προάσπιση του φυσικού τους πλούτου. Ομοίως, τα Χανιά έχουν αφενός θάλασσα στο κοντινό Μαράθι, αλλά έχουν και βουνά στα οποία ο πρωθυπουργός αρέσκεται να πεζοπορεί. Μαζί με τα βιβλία που παραδοσιακά διαβάζει πιο συστηματικά αυτές τις μέρες αναμφίβολα ο κ. Μητσοτάκης καλείται να πάρει αποφάσεις για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Όταν εισήγαγε για πρώτη φορά τον… πολιτικό θρύλο των αποφάσεων στο βουνό, εκεί στην αλλαγή της χρονιάς από το 2019 στο 2020, ο κ. Μητσοτάκης είχε και πάλι κανονίσει να ανέβει στο Μέτσοβο. Τα βουνά της Ηπείρου τότε… έβγαλαν Σακελλαρόπουλου αντί Παυλόπουλο, αν και οι πιθανότητες ο κ. Μητσοτάκης να προτείνει τον τότε Πρόεδρο ήταν εξ ορισμού μικρές, από τη στιγμή που δεν είχε ψηφίσει το 2015. Η κυρία Σακελλαροπούλου, όμως, ήταν ένα πρόσωπο εκτός ραντάρ.

Δεύτερη θητεία;

Στην πρόσφατη συνέντευξη του στην ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός προσδιόρισε το δεύτερο δεκαπενθήμερο ως τον χρόνο ανακοινώσεων για τον θεσμό της Προεδρίας. Ομολογουμένως, μετά την πρόσφατη Συνταγματική αναθεώρηση το περιβάλλον είναι δραματικά διαφοροποιημένο. Η Βουλή δεν διαλύεται λόγω της μη εκλογής Προέδρου, ενώ Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί και με 151 ψήφους, αν και αυτό εκτιμάται ότι «αφαιρεί» θεσμική νομιμοποίηση από ένα πρόσωπο που είναι ο ύπατος πολιτειακός αρχών.

Και ενώ η μη ανανέωση της θητείας της κυρίας Σακελλαρόπουλου εθεωρείτο αφετηριακό σημείο συζήτησης το προηγούμενο διάστημα, ομολογουμένως οι ισορροπίες έχουν αλλάξει. Και εντός Μαξίμου υπήρχαν συνεργάτες του πρωθυπουργού που το προηγούμενο διάστημα έκριναν ότι απαιτείται μια αλλαγή στο πρόσωπο.

Ομολογουμένως και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μπήκε σε σκέψεις, εξ ου και η κυβέρνηση κατά την προσφιλή της λογική «μέτρησε» δια δημοσκοπήσεων διάφορες επιλογές. Πλην όμως, το σενάριο μια δεύτερης θητείας της νυν Προέδρου έχει επανέλθει, ενώ μόλις πρόσφατα δύο κορυφαία στελέχη της ΝΔ, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης τάχθηκαν υπέρ της ανανέωσης της θητείας της.

Ένα βασικό επιχείρημα που έχουν οι θιασώτες της ανανέωσης της θητείας της Προέδρου είναι το εξής: από τη στιγμή που όλοι δημοσίως παραδέχονται ότι επιτελεί τα καθήκοντα της με θεσμικά άρτιο τρόπο, ποιος είναι ο λόγος να μην ανανεωθεί η θητεία της; Αν ο κ. Μητσοτάκης προτείνει άλλο πρόσωπο, θα κληθεί να αιτιολογήσει γιατί δεν ανανεώνει τη θητεία της κυρίας Σακελλαρόπουλου. Σιωπηρά, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες του Μαξίμου και βουλευτές της ΝΔ που δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα με την ανανέωση της θητείας της Προέδρου, η οποία παραμένει ένα συμπαθές πρόσωπο στο πολιτικό κέντρο, παρά τα γενικά χαμηλά ποσοστά λαϊκής αποδοχής της.

Οι βουλευτές

Ένας ανασχετικός παράγοντας στη συζήτηση όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν η στάση των βουλευτών της ΝΔ. Αρκετοί έχουν δημοσίως εκφραστεί υπέρ της επιλογής ενός προσώπου από τη δεξαμενή της Κεντροδεξιάς, ενώ κάποιοι καθιστούν σαφές στις συζητήσεις τους ότι δεν εγκρίνουν τον τρόπο που χειρίστηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ζητήματα, όπως τα περίφημα «επινίκια» για τον πολιτικό γάμο ομοφύλων. Από την άλλη, η αναθέρμανση των σχέσεων του Μεγάρου Μαξίμου με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και τα de facto ανοίγματα που έχει κάνει το κυβερνητικό επιτελείο, μέσω πολιτικών επιλογών, δίνουν στον κ. Μητσοτάκη το περιθώριο να κινηθεί πολιτικά, όπως αυτός κρίνει. Ιδιωτικώς, ακόμα και επικριτικοί προς το Μαξίμου βουλευτές λένε ότι δεν υπάρχει περιθώριο να αντιταχθούν στην επιλογή που θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης, ακόμα και αν την υπερψηφίσουν μια «μισή καρδιά».

Η shortlist

Αυτό που άπαντες συνεκτιμούν είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα κάνει μια «κομματική» επιλογή, ενώ θέλει η πρόταση του για την Προεδρία της Δημοκρατίας να έχει ευρεία πλειοψηφία Η περίπτωση Δένδια «έπεσε» στη δημόσια συζήτηση, αλλά κάηκε νωρίς, ενώ και η περίπτωση του Κώστα Τασούλα δείχνει να συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες. Έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές προσθέτουν ότι πρακτικά όλα τα ονόματα που ακούγονται σε αυτή τη «νεκρή» περίοδο εκ των πραγμάτων καίγονται. Και επίσης προσθέτουν ότι πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει έναν…συγκυβερνώντα στο γειτονικό του Μαξίμου Προεδρικό Μέγαρο, αλλά ένα πρόσωπο που να υπηρετεί σύγχρονους και διαχρονικούς συμβολισμούς και να λειτουργεί ως θεματοφύλακας της λειτουργίας του πολιτεύματος.

Βεβαίως, έχει συζητηθεί πολύ το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν συγκυβερνήτης της ΝΔ, προέρχεται από την Κεντροαριστερά και λέγεται ότι εσχάτως έχει…μαλακώσει. Ένα όνομα που επίσης ακούγεται είναι αυτό του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Παράλληλα, ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, το όνομα του οποίου ακούστηκε αρκετά σε πολιτικούς κύκλους, την Παρασκευή ξεκαθάρισε ότι η χώρα έχει πρόεδρο «η οποία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της», προσθέτοντας ότι η συζήτηση είναι εντελώς άκομψη.

protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα