Μανόλης Χνάρης: «Διαρκής η υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου»

Για διαρκή υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, κάνει λόγο ο Βουλευτής Ρεθύμνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης με Κοινοβουλευτική παρέμβαση του – Ερώτηση, την οποία συνυπογράφει και ο υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας την παράταξης, Ιωάννης Τσίμαρης και απευθύνουν προς τον αρμόδιο Υπουργό.
Ειδικότερα, οι Βουλευτές αναφέρονται κατ’ αρχάς «..στις παθογένειες του συστήματος υγείας στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου..»

επισημαίνοντας παράλληλα την «υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου το οποίο λόγω των επαναλαμβανόμενων άγονων προκηρύξεων και των συνεχών παραιτήσεων του ιατρικού προσωπικού … συνεπάγεται τις αναγκαστικές μετακινήσεις ιατρών κατόπιν «εντέλλεσθε» είτε από τα υφιστάμενα Κέντρα Υγείας είτε από άλλα νοσοκομειακά ιδρύματα του νησιού».
Εν συνεχεία, αναφέρονται στα 5 Κέντρα Υγείας που υπάρχουν στο νομό Ρεθύμνου, το Κέντρο Υγείας του Δήμου Αμαρίου, του Δήμου Αγ. Βασιλείου, του Δήμου Μυλοποτάμου και του Δήμου Ανωγείων και ένα «Αστικού Τύπου» Κέντρο Υγείας στο Ρέθυμνο, τα οποία «αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, με κυριότερα την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση.
Πιο συγκεκριμένα:
Για το Κέντρο Υγείας του Δήμου Αμαρίου:
• Η απορρόφηση των λιγοστών αγροτικών ιατρών στο ΤΕΠ από το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου συνεπάγεται την απουσία τους από τις οργανικές τους θέσεις.
• Η δε υποστελέχωση του προσωπικού, έχει ως συνέπεια την υπερεφημέρευση, ενώ στην περίπτωση μονών εφημεριών, η φροντίδα ενός έκτακτου περιστατικού, συνεπάγεται το εν λόγω Κέντρο Υγείας να μένει χωρίς ιατρό.
Για το Κέντρο Υγείας Σπηλίου:
• Αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στις κτιριακές του υποδομές (σημαντικές φθορές σε χώρους που δε χρησιμοποιούνται λόγω επικινδυνότητας).
• Εκκρεμεί η μελέτη και η αποκατάσταση του κτιρίου από το αρμόδιο Υπουργείο, καθώς και η διαβεβαίωση της ασφάλειάς του και η τακτοποίηση της οικοδομικής άδειας.
Για τα Κέντρα Υγείας των Δήμων Μυλοποτάμου και Ανωγείων:
Υπάρχουν κενές θέσεις ιατρών, όπως παιδιάτρου, οδοντιάτρου, ενώ ταυτόχρονα δεν επαρκούν οι αγροτικοί ιατροί, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς ιατρό περιφερειακά ιατρεία.
Για το «Αστικού Τύπου» Κέντρο Υγείας Ρεθύμνου:
• Είναι υποστελεχωμένο καθώς από τους 8 ιατρούς που απασχολούνται, οι 3 είναι αποσπασμένοι για την κάλυψη αναγκών του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου.
• Ελλείπει σαφές οργανόγραμμα λειτουργίας με συνέπεια την απουσία αναγκαίων ιατρικών υπηρεσιών (παθολόγου, παιδιάτρου)
• Απαιτείται η μετεγκατάσταση του λόγω σοβαρών ελλείψεων στη συντήρηση του κτιρίου που φιλοξενείται».
Τέλος, υπογραμμίζουν και την περαιτέρω επιβάρυνση που τα εν λόγω Κέντρα Υγείας υφίστανται «εξαιτίας του μεγάλου κύματος μεταναστευτικών εισροών που καλούνται να αντιμετωπίσουν, γεγονός που δημιουργεί περαιτέρω κενά και αδυναμία υποστήριξής τους».
Κατόπιν των ανωτέρω, λοιπόν, υποβάλλουν στον αρμόδιο Υπουργό τα ακόλουθα ερωτήματα για τα άμεσα μέτρα που προτίθεται να λάβει:
• Για τη χορήγηση οικονομικών, επιστημονικών και διοικητικών κινήτρων για την στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου για την παύση των μετακινήσεων ιατρικού προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας του νομού μας με συνέπεια την υποστελέχωση τους.
• Για τη στελέχωση των ανωτέρω Κέντρων Υγείας με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό προκειμένου να καλύπτεται το σύνολο των αναγκών των κατοίκων τους.
• Για την αποκατάσταση της στατικής επάρκειας και ασφαλούς λειτουργικότητας των κτιριακών υποδομών του Κέντρου Υγείας Σπηλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μανόλης Χνάρης, Διαρκής, Κέντρων Υγείας, Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου,manolis chnaris, diarkis, kentron ygeias, perifereiaki enotita rethymnou