Μεγιστοποιείται το στεγαστικό πρόβλημα στα Χανιά – “Έχουμε λίγα περιθώρια” λέει η δημοτική αρχή, “πρέπει να πιέσετε την κυβέρνηση” λέει η αντιπολίτευση

Επερώτηση για το στεγαστικό ζήτημα στα Χανιά που έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω και της αύξησης τουριστικών καταλυμάτων (Air bnb) έκανε η Λαϊκή Συσπείρωση στη σημερινή Ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας, από την οποία, παρεμπιπτόντως απουσίαζε ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα σε Θεματική ημερίδα Δικτύου ΦΟΔΣΑ στην Αθήνα.

Πάντως οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής Χανίων έσπευσαν άμεσα να τονίσουν ότι τα συγκεκριμένα

θέματα έχουν να κάνουν μα αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας, με την αυτοδιοίκηση να έχει ελάχιστα περιθώρια να επέμβει.

“H δυσκολία εξεύρεσης στέγης για ενοικίαση στα Χανιά έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθιστώντας τη πόλη ως τη λιγότερο φιλόξενη πόλη για όσους δεν έχουν ιδιόκτητη στέγη. Αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για τις σπουδές των φοιτητών και για την αξιοπρεπή και οικονομικά βιώσιμη διαμονή των εργαζόμενων στα Χανιά, που με μισθούς πείνας καλούνται να δαπανούν πάνω από το 50% του εισοδήματός τους για τη διαμονή τους, γεγονός  που τους οδηγεί ακόμα και σε μαζικές παραιτήσεις. (776 ευρώ είναι ο πρώτος μισθός νεοδιόριστου εκπαιδευτικού και 950 ευρώ ο πρώτος μισθός αναπληρωτή). Αποτελεί βασικό λόγο της διαρροής και έλλειψης σημαντικών επαγγελματιών υγείας και εκπαίδευσης από την πόλη μας”, αναφέρει μεταξύ άλλων η εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Οι ερωτήσεις που έθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν:

Δημιουργία ειδικού γραφείου Στέγασης στο Δήμο με σκοπό την σε πραγματικό χρόνο καταγραφή του οικιστικού αποθέματος που διατίθεται για βραχυχρόνια και μακροχρόνια μίσθωση, των τιμών ενοικίων, του αριθμού των μόνιμων και νέων κατοίκων που αναζητούν κατοικία, καθώς και την νομική υποστήριξη των μόνιμων κατοίκων που υπόκεινται σε παράνομες εξώσεις και εκβιαστικές πρακτικές.Επανασύσταση της Επιτροπής Δημοτικής Περιουσίας με σκοπό την καταγραφή για αξιοποίηση όλων των κτιρίων που ανήκουν στο Δήμο και άλλους δημόσιους φορείς, καθώς και κατοικιών που είναι κλειστές επί μακρό χρονικό διάστημα. Εύρεση ικανών εκτάσεων του δήμου ή άλλων δημόσιων φορέων με σκοπό τη αξιοποίησή τους για δημιουργία κοινωνικής κατοικίας.Ενίσχυση και βοήθεια στις προσπάθειες πολεοδόμησης εκτάσεων που προορίζονται για στέγαση και προωθούνται από συλλόγους όπως αυτή του συλλόγου πολυτέκνων Ν. Χανίων.Ριζική και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του ζητήματος των αστέγων.

Εάν προτίθεται να πιέσει την κυβέρνηση για :

Δωρεάν εστίες που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των φοιτητών.Άμεση ανακαίνιση, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, υπαρχουσών δημόσιων εγκαταστάσεων -όπως το πρώην Ψυχιατρείο στα Χανιά – με σκοπό τη λειτουργία τους ως ξενώνες.Επανασύσταση του ΟΕΚ και ενίσχυση του αποκλειστικά κρατικού κατασκευαστικού προγράμματος για την δημιουργία και λειτουργία δομών κοινωνικής κατοικίας.Απαγόρευση των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών όσο και επαγγελματικής στέγης αυτοαπασχολουμένων.Κατάργηση της golden visa που έχει συμβάλει στην εκτόξευση των τιμών κατοικίας, και ενίσχυση της προστασίας της μόνιμης κατοικίας στις περιοχές αμιγούς προστασίας με περιορισμό της τουριστικής εκμετάλλευσης ακινήτων σε αυτές.

Εκ μέρους της δημοτικής αρχής, αρχικά τοποθετήθηκε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Νίκος Χαζηράκης που τόνισε: “Μας απασχολεί το ζήτημα της στέγης. Παντού υπάρχουν ελλείψεις λόγω του στεγαστικού. Ο φοιτητές δεν έρχονται στα Χανιά λόγω του στεγαστικού προβλήματος. Καλούμαστε με τις δυνατότητες του νόμου να συνδράμουμε. Βάζουμε τα ξεχασμένα σχέδια πόλης σε έναν δρόμο. Να υπάρχει δυνατότητα περισσότερων επιλογών για μίσθωση κατοικίας και για μείωση ενοικίων. Έχουμε μειώσει τα τέλη για τους φοιτητές, έχουμε δημιουργήσει ξενώνα αστέγων που καλύπτει ανάγκες κάτι που δεν υπάρχει σε άλλους δήμους. Δεν μας δίνει ο νόμος τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των αστέγων. Όλοι οι δήμοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης. Προσπαθούμε να δώσουμε λύση κεντρικά”.

Η αντιδήμαρχος Πρόνοιας Ελένη Ζερβουδάκη επεσήμανε ότι: “Όσο μπορούσαμε ως δημοτική αρχή επιδιώκουμε να βοηθήσουμε τους αστέγους (πχ Κοινωνικό πλυντήριο, δημόσιες τουαλέτες κτλ)”.

Ένταση προέκυψε στην εξέλιξη της διαδικασίας όταν ο αντιδήμαρχος οικονομικών Τάσος Αλόγλου επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι, “δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε την ανάγκη του κάθε ένα, χωρίς να βασιζόμαστε στις δυνατότητες που έχει ένας δήμος για να μπορεί να τα πράξει. Καταντάνε κάποιες εισηγήσεις να έχουν χαρακτήρα μικροπολιτικής”. Αντιδράσεις προς το πρόσωπο του κ. Αλόγλου προέκυψαν από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χαράλαμπο Λουτσέτη και τον δημοτικό σύμβουλο της ίδιας παράταξης Δημήτρη Μακρέα.

“Να μπορούν οι δήμοι με νομοθετική ρύθμιση να ενισχύουν οικονομικά τα νοικοκυριά. Αυτό που θα προσφέρει στην κοινωνία είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με το να δημιουργηθούν νέα κτήρια ώστε να εξυπηρετηθούν κάποιοι περισσότεροι άνθρωποι”, τόνισε ο κ. Αλόγλου.

“Δεν υπάρχει κείμενο να μην αναφέρεστε στην τουριστική ανάπτυξη. Εδώ έρχεστε αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα της πολιτικής σας και κρύβετε το κεφάλι σας κάτω από το χώμα. Η επιδοματική πολιτική δεν λύνει το πρόβλημα γιατί ανεβάζει τις τιμές. Πρέπει να αγωνίζεστε για τους πολλούς και όχι για τους λίγους της πόλης”, απαντώντας ουσιαστικά στην τοποθέτηση του Τάσου Αλόγλου, ο Χαράλαμπος Λουτσέτης.

Ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Κωνστανταράκης από την παράταξη όνειρο είναι τα Χανιά, “έχει ληφθεί πρωτοβουλία από τον δήμο μας και άλλους δήμους να ασκηθεί πίεση στα αρμόδια υπουργεία για τροποποίηση αυτών των νόμων; Αν ναι, σημαίνει ότι δεν συγκινήθηκε η κεντρική εξουσία, αν όχι πρέπει να το κάνουμε.

Παρόντες στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου ήταν και εκπρόσωποι φοιτητών που πλήττονται βάναυσα από το πρόβλημα στεγασης αλλά και εκπρόσωποι από το Κοινωνικό Στέκι.

Εκ μέρους της ΕΛΜΕ Χανίων ο Κ. Πρέντζας επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι, “φέτος είχαμε τις περισσότερες παραιτήσεις αναπληρωτών στα Χανιά και σε όλη την Ελλάδα. Ο δήμος να πάρει θέση για να ελαφρύνει την κατάσταση. Η κατάσταση έχει άμεσες επιπτώσεις στα μορφωτικά επίπεδα των παιδιών σας. Χάνονται ώρες διδασκαλίας. Καλούμε τον δήμαρχο και το ΔΣ να πάρει πρωτοβουλίες”.

Ο κ. Πρέντζας

Ο Νίκος Μαράκης (πρόεδρος φοιτητών Εστίας Πολυτεχνείου) μίλησε και για τους φοιτητές του Πολυτεχνείου και για εκείνους του ΕΛΜΕΠΑ: “Φοιτητές διακόπτουν σπουδές. Μας αντιμετωπίζουν σαν πελάτες στα Χανιά. Να μας πει ο δήμος τι κτήρια διαθέτει και ποια θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Πρόβλημα και με τις μεταφορές από και προς τις σχολές.”

Τέλος η Μαρία Ζαγκανά από το Κοινωνικό Στέκι μεταναστών και δασκάλα στο επάγγελμα επεσήμανε ότι: “Ήρθαμε εδώ στο δημοτικό συμβούλιο με αφορμή αυτό που θα συμβεί το Σάββατο, ένα συνέδριο ιδιοκτητών Air bnB στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης. Πέραν από τους φοιτητές εκδιώκονται και ντόπιες οικογένειες”.

Keywords
Τυχαία Θέματα