Μετά τα Τεμένια, χρέος η αναγνώριση των πηγών των δυο Ασκληπιείων στην Κρήτη

Άγνωστες ή λιγότερο γνωστές πηγές στη δυτική Κρήτη, αποτελούν έναν εν δυνάμει φυσικό ιαματικό πλούτο, καθώς φαίνεται να πληρούν τα κριτήρια για την αναγνώρισή τους ως ιαματικών.

Τα ευρήματα των αναλύσεων των πηγών, αναδεικνύουν το δυνητικό ιαματικό δυναμικό. Ο καθηγητής ΜΗΧΟΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης, Μανώλης Μανούτσογλου που μετρά ήδη 16χρόνια έρευνας πάνω στο συγκεκριμένο

αντικείμενο, κατέγραψε τις πηγές αυτές σε μελέτη προκειμένου να τεθούν στην κρίση της αρμόδιας επιτροπής για την αναγνώριση ιαματικών φυσικών πόρων.

Μάλιστα ο κ. Μανούτσογλου χαρακτηρίζει «χρέος του τόπου» την αναγνώριση ως ιαματικών, τουλάχιστον των πηγών των δύο Ασκληπιείων, στη Λισσό και στον Λέντα. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, για τις θερμομεταλλικές πηγές κυρίως της δυτικής Κρήτης και το ιαματικό δυναμικό τους, ο καθηγητής μίλησε για άγνωστες πηγές «θησαυρούς» κάποιες από τις οποίες έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτές των Τεμενίων:

«Οι πηγές αυτές δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό. Πέρα από τις πηγές των Τεμενίων δεν είναι γνωστό το γεγονός ότι υπάρχει μια ραδονιούχα πηγή στον Άγιο Αντώνιο, ανατολικά από τη Σούγια. Δεν είναι γνωστό ότι υπάρχουν και άλλες πηγές που έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με τις πηγές των Τεμενίων, τα οποία ονομάζονται ολιγομεταλλικά. Οι πηγές των Τεμενίων είναι κρύες πηγές που δεν έχουν σχεδόν καθόλου διαλυμένα ανόργανα συστατικά και αυτό είναι πολύ σπάνιο. Παρόμοιες πηγές υπάρχουν και σε άλλες θέσεις όπως στη Σπίνα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, λίγο πιο κάτω από τα Τεμένια.

Υπάρχουν επίσης κάποιες πηγές που λέγονται μεταλλικές και προέρχονται από διάλυση αλατούχων συστατικών που εμπεριέχονται σε νεότερης ηλικίας πετρώματα. Σε αυτές θα βρούμε μέσα διαλυμένο γύψο και αυξημένα θειικά τα οποία κάνουν πολύ καλό στις δερματοπάθειες.

Στη δυτική Κρήτη (σ.σ. Λισσός) υπάρχει ένα Ασκληπιείο που έχει μια θερμή πηγή και στον Λέντα υπάρχει ένα δεύτερο Ασκληπιείο επίσης με θερμή πηγή, σε αντίθεση με τις τριγύρω πηγές που είναι ψυχρές. Θεωρώ ότι μετά τα Τεμένια, χρέος του τόπου είναι να αναγνωρίσει την πηγή τουλάχιστον των Ασκληπιείων ξεκινώντας από τη Λισσό ή τον Λέντα»

Ο κ. Μανούτσογλου έχει συγκεντρώσει το σύνολο των δεδομένων σε τεχνική έκθεση. Όπως είπε την τελευταία χρονιά, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων χρηματοδότησε την προσπάθεια αυτή. Πλέον εναπόκειται στην αρμόδια επιτροπή για τις ιαματικούς φυσικούς πόρους να αποφασίσει ποιες πηγές, πέραν των Τεμενίων, είναι ιαματικές.

Σε επίπεδο δυτικής Κρήτης οι πηγές αυτές ανέρχονται στις 36: «Συνολικά από το 1938 είχαν μετρηθεί εδώ στην Κρήτη 101 μεταλλικές πηγές από τον Νικόλαο Λέκκα. Από αυτές οι 34 το 1938 ήταν ενεργές, τις χρησιμοποιούσε δηλαδή κανονικά ο κόσμος. Στο ενδιάμεσο έπεσαν στην αφάνεια και αυτή τη στιγμή από τις 101 ξαναβρήκαμε τις 50 σε όλη την Κρήτη εκ των οποίων οι 36 στη Δυτική Κρήτη» δήλωσε ο καθηγητής.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μετά, Τεμένια, Ασκληπιείων, Κρήτη,meta, temenia, asklipieion, kriti