Μη κρατικά ΑΕΙ: Ποια ξένα πανεπιστήμια είναι πιθανό να ιδρύσουν παραρτήματα στην Ελλάδα
Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις φοιτητών από τον Σεπτέμβριο του 2025, ενώ σημείωσε ότι «είναι εξαιρετικά συγκινητική η συμμετοχή σε όλη αυτή την προσπάθεια της ελληνικής εκπαιδευτικής διασποράς με την οποία συνομιλούμε συνεχώς και παίρνουμε ιδέες».
Στη συνέχεια διατύπωσε την αισιοδοξία του πως «μεγάλα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται ήδη για συνεργασία με ελληνικά, αλλά αυτή την ώρα δεν μπορώ να προχωρήσω σε αποκαλύψεις, θα το κάνω όταν όλα
Επίσης, δήλωσε ότι οι τίτλοι σπουδών θα σφραγίζονται από το υπουργείο Παιδείας και δεν θα χρειάζεται αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ.
«Σε τελευταία ανάλυση είναι μια άσκηση εθνικής κυριαρχίας η νομοθέτηση από το ελληνικό κράτος μιας πραγματικότητας που υπάρχει σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μην ξεχνάτε πως τα κολλέγιά μας ανάγκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και επιτρέψαμε τη λειτουργία τους, επειδή κάναμε πως δεν τα βλέπαμε ως χώρα», διευκρίνισε.
Μέσω Πανελλαδικών η είσοδος στα μη κρατικά ΑΕΙ
Αναφορικά με το πώς θα γίνεται η είσοδος στα μη κρατικά πανεπιστήμια, ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι αυτή θα γίνεται αποκλειστικά μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Η διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, όπως είπε, επιλέχθηκε για να υπάρχει ένα καθεστώς ισονομίας ανάμεσα σε δημόσια και μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια όσον αφορά στην εισαγωγή των Ελλήνων φοιτητών στα μη κρατικά ΑΕΙ.
«Οι υποψήφιοι που καλύπτουν αυτήν την ελάχιστη προϋπόθεση θα μπορούν να εγγράφονται στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ, αφού, βεβαίως, πληρούν και όλα τα επιπλέον κριτήρια που το μητρικό ξένο πανεπιστήμιο θα έχει θέσει», είπε.
Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Εξήγησε, επίσης, ότι για να είναι κάποιος υποψήφιος προς φοίτηση στα μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά ιδρύματα θα πρέπει να καλύπτει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει. Αυτή ταυτίζεται με τον χαμηλότερο μέσο όρο ΕΒΕ του επιστημονικού πεδίου (και όχι τμημάτων) επί συντελεστή 0,8.
Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, πρόκειται να αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση έως σήμερα το βράδυ και μέχρι το τέλος Φεβρουάριου να είναι νόμος του κράτους.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το ελάχιστο κόστος για την ίδρυση ενός τέτοιου παραρτήματος ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ, το οποίο αναλύεται σε κόστος 500.000 ευρώ για κάθε μία από τις τρεις σχολές που υποχρεωτικά θα ιδρύσει το «μητρικό» ΑΕΙ σε συνεργασία με το ελληνικό πανεπιστημιακό ίδρυμα και 500.000 ευρώ για την υποβολή της αίτησης άδειας λειτουργίας. Προβλέπεται κλιμακούμενο παράβολο για κάποιο ανάλογο ίδρυμα αν επιθυμεί να ιδρύσει περισσότερες από τρεις σχολές.
Εξαιρούνται από την υποχρέωση αυτή τα 20 πρώτα στη διεθνή κατάταξη πανεπιστήμια του κόσμου που θα έχουν τη δυνατότητα να ιδρύσουν μία σχολή.
Όσον αφορά στο διδακτικό προσωπικό, κάθε μη κρατικό-μη κερδοσκοπικό πανεπιστημιακό ίδρυμα υποχρεούται να έχει διδακτικό προσωπικό τα μέλη του οποίου σε ποσοστό 80% θα πρέπει να είναι κάτοχοι διδακτορικού σε θέμα συναφές με το αντικείμενο της διδασκαλίας και να είναι εγκεκριμένα από το μητρικό ίδρυμα. Ο αριθμός τους δεν μπορεί να είναι κατώτερος των 30 για ίδρυμα τριών σχολών με προβλεπόμενο όριο διδασκαλίας τις 12 ώρες εβδομαδιαίως.
Όλα τα κριτήρια πρόσληψης και οι διαδικασίες εξέλιξης του διδακτικού προσωπικού θα είναι αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν στο μητρικό ίδρυμα και να εγκρίνονται από αυτό.
Είσοδος χωρίς εξετάσεις στα μη κρατικά ΑΕΙ, με διεθνές μπακαλορεά
Τα κριτήρια της ίδρυσης είναι τα πιο αυστηρά σε όλη την Ευρώπη και την τήρησή τους θα έχει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Τα παραρτήματα θα είναι νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, συνδεδεμένα με ένα μητρικό πανεπιστήμιο το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τα προγράμματα σπουδών ( θα τα εγκρίνει και η ΕΘΑΑΕ), ενώ δεν θα επιτρέπεται η παράλληλη απασχόληση του διδακτικού προσωπικού των δημοσίων πανεπιστημίων στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.
Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, όποιος έχει διεθνές μπακαλορεά και όποιος έχει απολυτήριο λυκείου άλλης χώρας ισότιμο με το δικό μας εγγράφεται χωρίς εξετάσεις στα μη κρατικά ΑΕΙ.
Η αυτονομία του δημόσιου πανεπιστημίου
Ο υπουργός, πριν αναφερθεί στην ίδρυση των μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ, έκανε μια μεγάλη αναφορά στην εξαιρετικά ισχυρή ενίσχυση της αυτονομίας του δημόσιου πανεπιστημίου μα βάση τις προτάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων, «οι περισσότερες από αυτές που μας κατέθεσαν έγιναν δεκτές» τόνισε και επανέλαβε αναλυτικά τα πεδία της γενναίας χρηματοδότησης του δημόσιου πανεπιστημίου από τον κρατικό προϋπολογισμό, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο η συνολική χρηματοδότηση του δημόσιου πανεπιστημίου για λειτουργικά και ζητήματα υποδομών», διευκρίνισε παρουσιάζοντας τους σχετικούς πίνακες με τα εν εξελίξει έργα και τις πηγές χρηματοδότησης.
Ειδική μνεία έκανε ο κ. Πιερρακάκης στην ισχυρότατη αναβάθμιση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο μετατρέπεται σε «μητρικό» πανεπιστήμιο για το σύνολο των σχολών και των τμημάτων της περιοχής της Θράκης, καθώς όλες οι σχολές και τα τμήματα μεταφέρονται σε αυτό και θα λειτουργούν υπό την ευθύνη του, ενώ προγραμματίζεται η ίδρυση και νέων σχολών σε Καβάλα και Δράμα.
Για την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου ο κ.Πιερρακάκης παρουσίασε σειρά δράσεων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο και αφορούν σε θεσμικές οι χρηματοδοτικές αλλαγές. Ειδικότερα, ανέφερε την τροποποίηση της διαδικασίας χρηματοδότησής τους (από ποσοστό 80-20 που είναι σήμερα σε ποσοστό 70-30 μεταξύ της πάγιας χρηματοδότησης και αυτής που προκύπτει από την εκπαιδευτική τους αξιολόγηση), τη διεύρυνση του όρου «συνεργαζόμενος καθηγητής», τη διευκόλυνση της συνέχισης της παρουσίας στις σχολές των ομότιμων καθηγητών σε συγκεκριμένο διδακτικό και μεταπτυχιακό έργο, την απογραφή εντός 18μήνου της ακίνητης περιουσίας τους, την αύξηση των μηνιαίων απολαβών των μελών ΔΕΠ σε ποσοστό 12%-15% και την επιτάχυνση των διορισμών για να διατηρείται η αναλογία «ένα προς ένα» μεταξύ αφυπηρετησάντων και νεοπροσλαμβανόμενων.
Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
Για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο δήλωσε πως θα αυτονομηθεί και θα αποκτήσει σύστημα διακυβέρνησης όπως και όλα τα υπόλοιπα δημόσια πανεπιστήμια. Επίσης, ανέφερε ότι θα υπάρχουν κοινά μεταπτυχιακά των δημοσίων πανεπιστημίων με ξένα πανεπιστήμια.
Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι χαιρετίζει την ομόφωνη απόφαση στη Συνόδου των Πρυτάνεων για ψηφιακή εξεταστική, ενώ ανέφερε ότι ο νόμος είναι νόμος: «Κάντε όση κριτική θέλετε, άλλα να μην ζημιωθούν οι φοιτητές από αυτό» είπε.
Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα για το εθνικό απολυτήριο ο κ. Πιερρακάκης απάντησε ότι δεν είναι ώρα για να ανοίξει αυτή η συζήτηση: «Είναι στις προθέσεις μας, αλλά όχι τώρα» απάντησε, με τη διευκρίνιση πως «και στην περίπτωση αυτή είναι κρίσιμο να μην θιγεί ο θεσμός των πανελλαδικών εξετάσεων που είναι ασφαλές κριτήριο αντικειμενικότητας».
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 200 άρθρα στα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για:
τα μη κερδοσκοπικά-μη κρατικά πανεπιστήμιατη θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των κρατικών πανεπιστημίωντην ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκηςτην πλήρη διοικητική αυτονομία του Ελληνικού Δημοσίου ΠανεπιστημίουΣχετικά με τις καταλήψεις ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι «υπονομεύουν το ελληνικό δημόσιο ΑΕΙ οι καταλήψεις, η βία και οι καταστροφές. Σέβομαι το διάλογο αλλά τα υπόλοιπα υπονομεύουν τα ελληνικά ΑΕΙ».
Πηγή: iefimerida.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τέλος το χάρτινο εισιτήριο -Πώς θα μπαίνουμε σε Μετρό και λεωφορεία
- Σοκ στη Λαμία από τον ξαφνικό θάνατο 8χρονου - Πήγε στο νοσοκομείο με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και διεγνώσθη με σοβαρή βλάβη στα νεφρά
- Βασίλης Καρράς: Το τηλεφώνημα στον Νίκο Μακρόπουλο πριν φύγει από τη ζωή - «Πιτσιρίκο θέλω μία χάρη»
- Αθήνα Αφαλίδου: «Ο άντρας μου διαγνώστηκε με λέμφωμα Non-Hodgkin στο 4ο στάδιο»
- Συνωμοσία για να χτυπήσουν «τον πιο πετυχημένο πρωθυπουργό» βλέπει ο Βορίδης στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου
- Πολεμικό Ναυτικό: Έρχονται οι «φονιάδες» των υποβρυχίων
- Γιατί τινάζεται μόνο του το πόδι σου όταν γλαρώνεις
- «Ανοιχτά μαγαζιά όλες τις Κυριακές» - Αποφασίζεται το αίτημα του Jumbo
- Η Μάγισσα: Η στιγμή που όλοι περιμένουμε έφτασε...
- Ιλαρά: Συναγερμός μετά τα 5 επιβεβαιωμένα κρούσματα – Τι θα πρέπει να προσέχουν οι ταξιδιώτες στο εξωτερικό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις FlashNews
- Σαν σήμερα το 1980 ο Νίκος Ξυλούρης πέταξε στον ουρανό των Κρητικών Ορέων
- Γάζα: Ο Ισραηλινός στρατός σκότωσε 3 Παλαιστίνιους σε επιδρομή στη Δυτική Όχθη
- Εξαπάτησε 18 επιχειρήσεις παριστάνοντας τον τεχνικό κινητής τηλεφωνίας
- Νίκος Μακρόπουλος για Βασίλη Καρρά: Με πήρε τηλέφωνο λίγο πριν φύγει και είπε «πιτσιρίκο θέλω μια χάρη»
- Μη κρατικά ΑΕΙ: Ποια ξένα πανεπιστήμια είναι πιθανό να ιδρύσουν παραρτήματα στην Ελλάδα
- Το μεγαλύτερο λάθος που κάνετε με το κονσίλερ και δεν έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα
- Αυστραλία: Οι εργαζόμενοι θα μπορούν και δια νόμου να αγνοούν τους προϊσταμένους τους εκτός του ωραρίου – Προβλέπονται και ποινές
- Συνελήφθη νεαρός με ποσότητα κάνναβης στα Χανιά – Βρισκόταν μέσα σε εγκαταλελειμμένο κτίριο
- Σεισμός μεταξύ Χανίων και Αντικυθήρων
- Εφαρμογές: Οι καταναλωτές ζητούν αλλαγή στα mobile apps των σούπερ μάρκετ
- Τελευταία Νέα FlashNews
- Μη κρατικά ΑΕΙ: Ποια ξένα πανεπιστήμια είναι πιθανό να ιδρύσουν παραρτήματα στην Ελλάδα
- Εξαπάτησε 18 επιχειρήσεις παριστάνοντας τον τεχνικό κινητής τηλεφωνίας
- Συνελήφθη νεαρός με ποσότητα κάνναβης στα Χανιά – Βρισκόταν μέσα σε εγκαταλελειμμένο κτίριο
- Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πολίτες από τους Λάκκους που αιχμαλωτίστηκαν από τους Ναζ
- Γάζα: Ο Ισραηλινός στρατός σκότωσε 3 Παλαιστίνιους σε επιδρομή στη Δυτική Όχθη
- Σεισμός μεταξύ Χανίων και Αντικυθήρων
- Το μεγαλύτερο λάθος που κάνετε με το κονσίλερ και δεν έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα
- Νίκος Μακρόπουλος για Βασίλη Καρρά: Με πήρε τηλέφωνο λίγο πριν φύγει και είπε «πιτσιρίκο θέλω μια χάρη»
- Σαν σήμερα το 1980 ο Νίκος Ξυλούρης πέταξε στον ουρανό των Κρητικών Ορέων
- Μάνδρα: Ο Χρήστος Γιαλιάς φοβόταν για τη ζωή του – Επαγγελματικό το χτύπημα, τι ψάχνει η αστυνομία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δύο ζώδια που πρέπει να είναι προετοιμασμένα για καβγά σήμερα
- Στόχος, δεύτεροι και ισχυροί…
- Το παρασκήνιο με Καρβαλιάλ και Γιάνσεν
- 2ο Πρότυπο ΓΕΛ Αθηνών – ERASMUS+ “European Challenges in Gene Editing by CRISPR- CAS9”
- Τραγωδία Θύρας 7: Μετά από 43 χρόνια, κανείς δεν ξεχνάει τα 21 θύματα
- «Αποκρούει» η ηγεσία του Αρείου Πάγου αναφορές για παραλείψεις και καθυστερήσεις στην υπόθεση των Τεμπών
- “Ο άλλος άνθρωπος”: Ο Πολυχρονόπουλος “διαχειριζόταν” τον λογαριασμό της μητέρας του
- Άγιος Βαλεντίνος: Δώρα αγάπης στο M Shop του Μεγάρου Μουσικής (εικόνες)
- Γιώργος Καραμίχος: "Όταν ήμουν στο Εθνικό, έλεγα πως δεν θα κάνω ποτέ τηλεόραση στη ζωή μου"
- Αναβλήθηκε η επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία - Οι νέες πιθανές ημερομηνίες