Μητσοτάκης: Έκτακτο επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους τον Δεκέμβριο

Τον Δεκέμβριο θα υπάρξει έκτακτο επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι δεν είδαν αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Για τις συλλογικές συμβάσεις ανέφερε ότι πρέπει να αυξήσουμε το ποσοστό των μισθών που καθορίζονται από συλλογικές διαπραγματεύσεις. Σχετικά με τους φόρους που η κυβέρνηση έχει πρόθεση να μειώσει ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στον προϋπολογισμό υπάρχουν 12 επιπρόσθετες μειώσεις φόρων.

Το επίδομα

Ερωτηθείς για το πότε ακριβώς τον Δεκέμβριο

θα δοθεί αυτό το ποσό ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε «προς τα μέσα Δεκεμβρίου, πριν τις γιορτές».

«Είναι μια μικρή βοήθεια, μια ανακούφιση για εκείνους τους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fkyriakosmitsotakis%2Fvideos%2F1588822845081377%2F&show_text=false&width=560&t=0

«Η προσωπική διαφορά είναι ο τελευταίος μνημονιακός φόρος. Το έχουμε στο τραπέζι. Θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας», ανέφερε.

Για τον κατώτατο μισθό

Για τον κατώτατο μισθό δήλωσε ότι θα είναι στα 950 ευρώ το 2027 και θα έχει αυξηθεί περίπου κατά 50% από το 2019.

Η αύξηση αυτή είπε ότι ανεβάζει συνολικά το επίπεδο των μισθών στη χώρα κάτι που είναι η κεντρική προεκλογική του δέσμευση.

«Ο μέσος μισθός η άποψη μου είναι ότι θα είναι πάνω από 1.500 ευρώ το 2027. Όσο μειώνεται η ανεργία, τόσο αυξάνονται οι μισθοί. Η πορεία των μισθών είναι πολύ ενθαρρυντική. Είναι η καλύτερη απάντηση στην επιμονή ακρίβεια. Μετά το 2027 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού. Με νόμο δεν μπορεί να μειώνεται και λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό για το 20% των φτωχότερων νοικοκυριών. Συμπαρασύρει και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Λαμβάνει υπόψη και την παραγωγικότητα της οικονομίας», πρόσθεσε.

«Έχουμε εμπεδώσει μια κουλτούρα εκκενώσεων με το 112»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στα θέματα της επικαιρότητας αλλά και στις σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από τις εικόνες στην Βαλένθια και την τραγική απώλεια των ανθρωπίνων ζωών», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης για να τονίσει τον ρόλο του 112, που όπως είπε δεν λειτούργησε εγκαίρως στην Ισπανία.

Ο ίδιος είπε ότι αντιθέτως εδώ «εμείς έχουμε εμπεδώσει μία κουλτούρα εκκενώσεων μέσα από το 112. Δυστυχώς, αυτή λοιδορήθηκε και φέτος. Προτιμώ να χρησιμοποιήσω αχρείαστα μία φορά το 112, παρά να βρεθούμε σε μία κατάσταση όπου θα μπορούσαμε να είχαμε ειδοποιήσει πολίτες τουλάχιστον να προστατευτούν».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν καιρικά φαινόμενα που μπορεί να ξεπερνούν τις δυνατότητες οποιασδήποτε υποδομής, αλλά προτεραιότητα της πολιτείας πρέπει να είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Υπάρχει σχεδιασμός για την αντιπλημμυρική θωράκιση

Ερωτηθείς για το αν είναι θωρακισμένη η Αττική σε αυτά του είδους τα φαινόμενα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι σήμερα θα έχει μία ακόμη σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη «για να δούμε την εξέλιξη των παρεμβάσεων που γίνονται στην αντιπλημμυρική θωράκιση της πρωτεύουσας.

Τα έργα καθαρισμού του Κηφισού προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα. Προφανώς, δεν αρκούν μόνο αυτά αλλά δεν μπορεί να αλλάξει η διατομή του Κηφισού από τη μία στιγμή στην άλλη. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εξασφαλίσουμε ότι ο Κηφισός θα είναι καθαρός σε μία μεγάλη νεροποντή. Το ίδιο θα ισχύει και στα υπόλοιπα ρέματα, σε συνδυασμό με μία σειρά αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που γίνονται σε όλο το λεκανοπέδιο».

«Υπάρχει σχεδιασμός και αυτός υλοποιείται. Προφανώς, χρειάζεται να δαπανήσουμε περισσότερους πόρους στην αντιπλημμυρική θωράκιση ολόκληρης της χώρας. Αυτό μας φέρνει και στη συζήτηση για το πόσο έτοιμοι είμαστε να προσαρμοστούμε στις συνθήκες της κλιματικής κρίσης. Γι’ αυτό και δαπανούμε παραπάνω από 2 δισ. ευρώ στην Πολιτική Προστασία Έχω αναδείξει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο την ανάγκη να έχουμε περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους», πρόσθεσε.

Για την έκρηξη στους Αμπελόκηπους

Για την έκρηξη στους Αμπελόκηπους ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι υπάρχουν υπόλοιπα τρομοκρατικών πυρήνων στη χώρα μας ενώ έκανε λόγο και για «κουλτούρα αντιεξουσιαστών» που «την ανεχθήκαμε για αρκετά χρόνια». Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι αυτή η «κουλτούρα» οδηγεί σε «σκέψεις μια μολότοφ να μετατραπεί σε μια βόμβα».

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ΕΛΑΣ και ειδικά στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, να εξιχνιάσει αυτό το φαινόμενο. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν υπόλοιπα τρομοκρατικών πυρήνων στην χώρα. Αυτή η κουλτούρα των αντιεξουσιαστών, που για αρκετά χρόνια την ανεχθήκαμε χωρίς να κάνουμε κάτι για να την περιορίσουμε, πολύ εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε σκέψεις μία μολότοφ να μετατραπεί σε μία βόμβα.

Κάθε τέτοιο περιστατικό δίνει μία ευκαιρία στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, να εξιχνιάσει με μεγαλύτερη ταχύτητα αυτά που ήδη γνώριζε και παρακολουθούσε», δήλωσε.

Ελληνοτουρκικά και Αντώνης Σαμαράς

Σε σχέση με την εξωτερική πολιτική ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι θέλει η χώρα να έχει καλή σχέση με την Τουρκία.

«Ακόμη κι αν συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε με την Τουρκία και ότι δε μπορούμε να λύσουμε τα ζητήματα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε στα πρόθυρα του πολέμου», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι «προτιμώ τα ήρεμα από τα ταραγμένα νερά με την Τουρκία».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά και δήλωσε ότι σέβεται «πάντα τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού, έχει τη δική του εμπειρία, αλλά ξέρει πολύ καλά ότι πρέπει να συνομιλούμε» με την Τουρκία.

«Όλοι αντιλαμβάνονται την ευθύνη την οποία έχουν να διαφυλάξουμε την ενότητα και να μην προβαίνουν σε ενέργειες που τραυματίζουν τη συνοχή της ΚΟ», απάντησε ερωτηθείς για τις σχέσεις του με Σαμαρά και Καραμανλή.

ot.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα