Νόαμ Κατς στο Flashnews: “Οι Ισραηλινοί αγαπούν την Κρήτη και ως τουρίστες και ως επενδυτές” – Τι λέει ο Ισραηλινός πρέσβης για τον πόλεμο στη Γάζα, την Τουρκία και τον Τραμπ

Η κατάπαυση του πυρός επετεύχθη και με αφορμή αυτό, η συνέντευξη που παραχώρησε στο Flashnews.gr ο Ισραηλινός Πρέσβης στην Ελλάδα, Νοαμ Κατς σίγουρα παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Είναι μια περίοδος περισυλλογής, τήρησης συμφωνιών αλλά και επιστροφής εκατοντάδων ανθρώπων που βασανίστηκαν από τις συνέπειες του πολέμου, στη χώρα τους και στις οικογένειές τους.

Οι εξελίξεις πάντως “τρέχουν” καθώς την ώρα που λαμβάνονταν η

συνέντευξη, διαταράσσονταν η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με τη Χαμάς να απειλεί ότι δεν θα απελευθερώσει 12 επιπλέον Ισραηλινούς ομήρους ως όφειλε στην πρώτη φάση της εκεχειρίας και τον πρόεδρο των ΗΠΑ να τονίζει ότι,  “αν όλοι οι όμηροι δεν επιστρέψουν μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου – πιστεύω ότι αυτή είναι μια κατάλληλη ώρα – θα έλεγα να ακυρωθούν όλα και να ξεσπάσει κόλαση στη Γάζα”.

Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κατς μιλώντας για αυτό το θέμα αυτό στο Flashnews.gr τόνισε ότι: “Πρωταρχικός στόχος είναι η επιστροφή των ομήρων μας. Υπάρχει συμφωνία επιστροφής τους στο σπίτι τους. Ελπίζουμε ότι αυτό θα το σεβαστεί η Χαμάς. Δεν μου αρέσει να προβλέπω το μέλλον, ελπίζουμε οι συμφωνίες να τηρηθούν”.

Ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς

Από εκεί και πέρα, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα αναφέρθηκε εκτενώς στο Μεσανατολικό, στην κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς που είναι σε ισχύ, αλλά και στην ανταλλαγή ομήρων, τονίζοντας ότι, “πολλές φορές κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, η Χαμάς προσπάθησε να παραβιάσει τη συμφωνία”. Δηλώνει δε με βεβαιότητα ότι, “ότι “είναι απαραίτητο για το μέλλον των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων να ξεριζωθεί η Χαμάς από τη Γάζα”.

Ο κ. Κατς μίλησε για τον “αποσταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή εκ μέρους του Ιράν”, ενώ εξέφρασε άποψη και για τη στάση της Τουρκίας. Σχολίασε δε ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ “έχει ένα όραμα εξάπλωσης της ειρήνης στη Μέση Ανατολή”.

Δεν παρέλειψε να πει ότι “με την Ελλάδα μοιραζόμαστε κοινές δημοκρατικές φιλελεύθερες αξίες και συμφέροντα”, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά τις αγαστές σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη.

Αδιαμφησβήτητο γεγονός δε είναι ότι η Κρήτη αποτελεί “πόλο έλξης” Ισραηλινών επισκεπτών αλλά και Ισραηλινών επενδυτών, κάτι που επίσης είχε τονιστεί σε συνέντευξη στο Flashnews.gr πριν 3 χρόνια, του προκατόχου του Νόαμ Κατς στην Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, Γιόσι Αμράνι. “Η Κρήτη είναι κοντά και όμορφη”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νόαμ Κατς.

Συζήτηση με τον κ. Κατς για τις τρέχουσες εξελίξεις στη Γάζα. Δεξιά ο Γενικός Διευθυντής του Flashnews.gr Γιάννης Ξυγκάκης

Συνέντευξη: Βασίλης Φουντουλάκης

Κύριε Πρέσβη, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων και με τη διαμεσολάβηση της Αίγυπτου και του Κατάρ, αλλά και την υποστήριξη των ΗΠΑ, επιτεύχθηκε συμφωνία του Ισραήλ με τη Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, μετά από 15 μήνες πολέμου. Περιγράφεται πάντως μια αρχική φάση κατάπαυσης του πυρός διάρκειας έξι εβδομάδων που περιλαμβάνει τη σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα και την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς σε αντάλλαγμα για Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται από το Ισραήλ. Τις πρώτες τρεις εβδομάδες που έχουμε διανύσει από τη συμφωνία, πραγματοποιούνται ομαλά τα συμφωνηθέντα; Οι 6 εβδομάδες κατάπαυσης του πυρός αποτελούν έναν τυπικό χρονικό προσδιορισμό ή σε κάθε περίπτωση, εγκυμονείται κίνδυνος, για κάποιον λόγο, αναζωπύρωσης του πολέμου;

«Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να απελευθερώσουμε όλους τους Ισραηλινούς ομήρους που απήχθησαν από τη Χαμάς, μια γενοκτονική τρομοκρατική οργάνωση που πραγματοποίησε μια φρικτή επίθεση εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 κατά την οποία οικογένειες δολοφονήθηκαν βάναυσα, βιάστηκαν γυναίκες και εκτελέστηκαν παιδιά μπροστά στα μάτια των μητέρων τους. Η Χαμάς πήρε επίσης 250 ομήρους. 75 από αυτούς βρίσκονται ακόμα στα μπουντρούμια της Χαμάς στη Γάζα. Τους απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς και έχουν βασανιστεί όντας αιχμάλωτοι. Δεσμευόμαστε να τους φέρουμε όλους πίσω στα σπίτια τους, τόσο τους ζωντανούς όσο και τους νεκρούς.

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, η Χαμάς προσπάθησε να παραβιάσει τη συμφωνία. Ελπίζουμε ότι η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί εντελώς και θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις επόμενες φάσεις για την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Το τίμημα για τους ομήρους μας είναι η απελευθέρωση καταδικασμένων τρομοκρατών που είναι υπεύθυνοι για τη δολοφονία αθώων Ισραηλινών.

Εξακολουθούμε να είμαστε προσηλωμένοι στους άλλους στόχους του πολέμου που είναι η εξάρθρωση των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς στη Γάζα και η διασφάλιση ότι δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για τις ζωές των Ισραηλινών.

Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο για το μέλλον των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων να ξεριζωθεί η Χαμάς από τη Γάζα. Είναι ο μόνος τρόπος που θα επιτρέψει στις δύο κοινωνίες να ανακάμψουν, να ξαναχτίσουν και να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον.»

Η επίτευξη της συμφωνίας με τη Χαμάς για κατάπαυση του πυρός έγινε 5 μόλις μέρες πριν από την ορκωμοσία του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Το Ισραήλ πώς βλέπει την εκλογή και επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ συνολικά και αν, εν προκειμένω για την κατάσταση στη Γάζα, αποτελεί εγγυητή ειρήνης στο εγγύς και απώτερο μέλλον.

«Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ είναι σταθερές και ισχυρές. Βασίζονται σε κοινές αξίες και συμφέροντα. Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει ένα όραμα εξάπλωσης της ειρήνης στη Μέση Ανατολή που βασίζεται στην προηγούμενη επιτυχία του, τις Συμφωνίες του Αβραάμ. Στη πρόσφατη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξέφρασε την υποστήριξή του για την εξάπλωση των ειρηνευτικών συμφωνιών στην περιοχή και τόνισε ότι πρέπει να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει στρατιωτικές πυρηνικές δυνατότητες, να ανοικοδομηθεί η Γάζα και να μην την ελέγχει η Χαμάς.»

“Σε αυτόν τον περίπλοκο πόλεμο που μας επιβλήθηκε, το Ισραήλ προσπαθούσε και προσπαθεί να προστατεύσει τις ζωές των Παλαιστινίων”

Το Ισραήλ πάντως άκουσε πολλά επικριτικά σχόλια σε σχέση με τις επιθέσεις στη Γάζα και με τους πολίτες να δίνουν έμφαση στην ανθρωπιστική κρίση. Μάλιστα και στην Κρήτη έγιναν πολλές διαδηλώσεις για αυτόν τον λόγο. Εσείς επίσης, αναφέρατε πρόσφατα ότι η χώρα σας έκανε μεγάλες προσπάθειες για να βελτιώσετε την ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή. Κατά πόσο επιτεύχθηκε κάτι τέτοιο και πώς μπορεί εν τέλει, να επιτευχθεί αυτό σε περίοδο πολεμικών συγκρούσεων;

«Στις 6 Οκτωβρίου 2023 δεν υπήρχε ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. 20.000 κάτοικοι της Γάζας εργάζονταν καθημερινά στο Ισραήλ. Το εμπόριο, αν και εποπτευόταν, περνούσε από τα σύνορα. Οι κάτοικοι της Γάζας πήγαιναν στο Ισραήλ για ειδική ιατρική περίθαλψη. Η ανθρωπιστική κρίση δημιουργήθηκε πρώτον, επειδή η Χαμάς εξαπέλυσε έναν απρόκλητο πόλεμο εναντίον του Ισραήλ, Δεύτερον, επειδή η Χαμάς χρησιμοποιεί αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές ως ασπίδες, μετατρέποντας σχεδόν κάθε σπίτι και γειτονιά σε θέση μάχης. Η Χαμάς εκμεταλλεύτηκε τα δισεκατομμύρια που έλαβε σε ανθρωπιστική βοήθεια σκάβοντας περισσότερα από 700 χιλιόμετρα σηράγγων τρομοκρατίας και δημιουργώντας οχυρά και για να αποθηκεύσει δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες, τις οποίες εκτόξευσε αδιακρίτως εναντίον ισραηλινών πόλεων και χωριών.

Σε αυτόν τον περίπλοκο πόλεμο που μας επιβλήθηκε, το Ισραήλ προσπαθούσε και προσπαθεί να προστατεύσει τις ζωές των Παλαιστινίων που έχουν παγιδευτεί σε αυτή την κατάσταση. Δημιουργήσαμε ανθρωπιστικές ζώνες. Επιτρέψαμε την ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στη Γάζα χωρίς περιορισμούς, γνωρίζοντας ότι μεγάλο μέρος της θα πέσει στα χέρια της Χαμάς. Πριν πάμε στην περιοχή, προειδοποιήσαμε τους πολίτες να φύγουν. Επιτρέψαμε την παράδοση ιατρικών προμηθειών στους κατοίκους της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης κινητών νοσοκομείων, σε σαφή αντίθεση με τη Χαμάς που χρησιμοποίησε νοσοκομεία και σχολεία για τις τρομοκρατικές της δραστηριότητες.

Στην τρέχουσα περίοδο κατάπαυσης του πυρός, περισσότερα από 600 φορτηγά με ανθρωπιστικές προμήθειες παραδίδονται καθημερινά στους κατοίκους της Γάζας.

Μια πραγματική αποκατάσταση της Γάζας, από τους δρόμους και τη στέγαση μέχρι τις βασικές υποδομές, θα συμβεί μόνο όταν η Χαμάς δεν θα είναι πλέον εκεί. Θα θέλατε τα χρήματά σας για τη Γάζα να πήγαιναν στα χέρια της Χαμάς; Θα ήταν λογικό κάποια χώρα να ξοδέψει τα χρήματα των φορολογουμένων της για αυτό; Νομίζω πως όχι»

Σε προηγούμενη συνέντευξή σας τονίσατε ότι το Ιράν είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή. Εξακολουθείτε να ισχυρίζεστε κάτι τέτοιο και πιστεύετε ότι υπάρχει ευρύτερα, μια, κάποιου είδους «κοινή στρατηγική» ανάμεσα σε Ιράν, Ρωσία και Κίνα που ενδέχεται να δημιουργήσει νέα ζητήματα στο μέλλον; Επιπλέον, στο παραπάνω «τρίγωνο» θεωρείτε ότι η Τουρκία επηρέασε και αυτή αρνητικά την εξέλιξη της κατάστασης στη Μέση Ανατολή;

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το καθεστώς των Αγιατολάχ του Ιράν είναι ο μεγαλύτερος αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή μας. Το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του στην Υεμένη, το Ιράκ, τη Συρία και τον Λίβανο ενώθηκαν με τη Χαμάς για να επιτεθούν στο Ισραήλ, να αποσταθεροποιήσουν γειτονικές χώρες σε όλη τη Μέση Ανατολή και να προβούν σε πράξεις πειρατείας που παρεμποδίζουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Το Ιράν επιτέθηκε απευθείας στο Ισραήλ δύο φορές με εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους. Ευτυχώς, η αεράμυνα του Ισραήλ ήταν αποτελεσματική. Έχουμε αποδυναμώσει τη Χαμάς, έχουμε αποδεκατίσει τη Χεζμπολάχ, το καθεστώς Άσαντ στη Συρία κατέρρευσε. Σε αντεπίθεση αφαιρέσαμε από το Ιράν ορισμένες από τις αμυντικές του ικανότητες.

Το Ισραήλ είναι πολύ ισχυρότερο σήμερα από ό,τι ήταν στις 6 Οκτωβρίου, ενώ η Χαμάς και οι σύμμαχοί της είναι πολύ πιο αδύναμοι.

Στρατηγικά, ο Πρόεδρος Τραμπ έδειξε επίσης τη μεγάλη υποστήριξή του για την ασφάλεια του Ισραήλ και για την αλλαγή της πραγματικότητας στη Μέση Ανατολή.

Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός παίκτης στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Θέλουμε να τη δούμε να ακολουθεί μια εποικοδομητική πολιτική, αν και οι σημερινές της πολιτικές υποστήριξης της Χαμάς και οι απειλές της εναντίον της κουρδικής μειονότητας στη Συρία είναι αντιπαραγωγικές και λειτουργούν αποσταθεροποιητικά.»

“Η Ελλάδα είναι μια σταθερή πύλη προς την Ευρώπη, ένας σημαντικός εταίρος εντός της ΕΕ”

Είπατε και στο παρελθόν ότι η Ελλάδα είναι φίλη του Ισραήλ και ότι «οι φιλίες δοκιμάζονται στα δύσκολα». Αυτό τι σημαίνει πρακτικά για τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και αν προκύπτει κάποια νέα εξέλιξη και προοπτική σε αυτές που άπτονται σε ευρύτερες οικονομικές, εμπορικές ή άλλου είδους συμφωνίες.

«Με την Ελλάδα μοιραζόμαστε κοινές δημοκρατικές φιλελεύθερες αξίες και συμφέροντα. Έχουμε παρόμοιες αντιλήψεις για την περιοχή και είμαστε γειτονικές χώρες στη Μεσόγειο. Θέλουμε ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη που θα εξυπηρετούν τόσο τους λαούς μας όσο και ολόκληρη την περιοχή.

Με βάση αυτό, δεσμευόμαστε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας στον τουρισμό, στη βιομηχανία και στην ανταλλαγή νέων τεχνολογιών και να είμαστε μέρος του μελλοντικού σημαντικού διαδρόμου που θα συνδέει τον Ινδο-Ειρηνικό και την Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου οι διμερείς μας σχέσεις συνεχίστηκαν ανεμπόδιστα. Οι δύο χώρες μας συνέχισαν τον στρατηγικό τους διάλογο. Η Ελλάδα είναι μια σταθερή πύλη προς την Ευρώπη, ένας σημαντικός εταίρος εντός της ΕΕ και ένας παίκτης, ειδικά τώρα ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η κατασκευή της μεγάλης ηλεκτρικής σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας μέσω Κρήτης ξεκίνησε το 2023. Σε επόμενη φάση του έργου, το Ισραήλ θα είναι επίσης σε θέση να ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού του. Το εγχείρημα μάλιστα περιλαμβάνεται στον κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ και το μπλοκ των «27» έχει ήδη χορηγήσει επιχορήγηση ύψους 657 εκατ. ευρώ για το τμήμα Κύπρος-Κρήτη. Σε τι φάση βρισκόμαστε σε σχέση με την εξέλιξη του έργου;

«Συνεργαζόμαστε στενά με τους Έλληνες και Κύπριους ομολόγους μας. Ελπίζουμε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει ως μέρος των διαδρόμων που είναι τόσο σημαντικοί για την περιοχή μας και την Ευρώπη.»

“Οι Ισραηλινοί έρχονται στην Κρήτη ως τουρίστες αλλά επίσης επενδύουν στους τομείς του τουρισμού και των ακινήτων”

Ο προκάτοχός σας στην Πρεσβεία της Αθήνας, κ. Yossi Amrani σε συνέντευξή του πριν 3 περίπου χρόνια στο Flashnews.gr μας είχε τονίσει ότι «τόσο σε ιδιωτικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο Ισραηλινοί δείχνουν ενδιαφέρον για τον τομέα του real estate και του τουρισμού στην Κρήτη, γιατί αφενός δε βρίσκεται μακριά από το Ισραήλ, αφετέρου γιατί οι Ισραηλινοί νιώθουν σα στο σπίτι τους». Συνεχίζει να υφίσταται κάτι τέτοιο, έχει υπάρξει πρόοδος σε αυτόν τον τομέα, δεδομένων και των συνθηκών πολέμων που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα;

«Ο προκάτοχός μου είχε απόλυτο δίκιο. Η Κρήτη είναι κοντά και όμορφη. Οι Ισραηλινοί έρχονται ως τουρίστες αλλά επίσης επενδύουν στους τομείς του τουρισμού και των ακινήτων.

Η φύση του πολέμου είναι ότι επιβραδύνει τις οικονομίες, αλλά η ισραηλινή οικονομία έχει συνεχίσει να έχει ισχυρούς θετικούς οικονομικούς δείκτες. Μπορούμε να επιτύχουμε πολύ περισσότερα στους τομείς των επενδύσεων, των κοινοπραξιών και του εμπορίου που μπορούν να χρησιμεύσουν ως καλή βάση για τις σχέσεις μας με την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Κρήτη.»

Αριστερά στη φωτογραφία ο μεσίτης και ιδιοκτήτης της Κτηματοεμπορικής Κρήτης, Γιάννης Κριαράς

*Φωτογραφίες: Μπάμπης Γαλανάκης

Keywords
κρητη, γαζα, νοαμ, τουρκια, ελλαδα, νοαμ, ηπα, ισχύ, αθηνα, διαδηλωσεις, σχολεια, ρωσία, νέα, σημαίνει, οηε, μπλοκ, real, υφίσταται, κινηση στους δρομους, αιγυπτος, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυπρος, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, real news, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, κυπρος εκλογες, τι σημαινει, χωρες, ρωσία, το θεμα, αβρααμ, ηπα, θεμα, ιατρικη, ιραν, ιρακ, ισραηλ, κινα, κυπρου, οηε, οικονομια, περιοδος, πυλη, υεμενη, φωτογραφια, ωρα, real, ασαντ, αφορμη, εβδομαδες, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γειτονια, εγινε, εγχειρημα, ευρω, υπαρχει, ειρηνη, εξελιξη, εξι, επιτυχια, ερχονται, ευρωπη, ζωνες, υφίσταται, καταρ, λογο, μακρια, ματια, μηνες, μπλοκ, νοσοκομεια, ομηροι, ομορφη, οντας, οραμα, ορκωμοσια, παιδια, παμε, ρολο, σιγουρα, συρια, σπιτι, σπιτια, σχολια, τμημα, ισχύ, φυση, φορα, φορτηγα, χεζμπολαχ, ασφαλεια, δικιο, εμφαση, χωρα, ιδιαιτερα, μια φορα, μπροστα, σημαίνει, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα
Νόαμ Κατς, Flashnews, “Οι Ισραηλινοί, Κρήτη, ” –, Ισραηλινός, Γάζα, Τουρκία, Τραμπ,noam kats, Flashnews, “oi israilinoi, kriti, ” –, israilinos, gaza, tourkia, trab