Νοσοκομείο Χανίων: Επικίνδυνες καταστάσεις στην ψυχιατρική κλινική λόγω υποστελέχωσης καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι (φωτο – βίντεο)

Στο μη περαιτέρω έχει φτάσει η κατάσταση στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Χανίων εξαιτίας της υποστελέχωσης όπως τόνισαν το πρωί της Τετάρτης οι εργαζόμενοι σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήσαν στην είσοδο του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων.

Οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι η λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής αυτή τη στιγμή είναι επισφαλής τόσο για το προσωπικό όσο και για τους νοσηλευόμενους καθώς δεν υπάρχει επάρκεια προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών των περιστατικών που φτάνουν στο νοσοκομείο.

Ταυτόχρονα με μαζική παραίτηση προειδοποιούν οι ειδικευόμενοι γιατροί

του τμήματος σε περίπτωση που δεν σταματήσουν άμεσα οι εφημερίες, μέχρι να στελεχωθεί το τμήμα από τουλάχιστον 3 ειδικευμένους ψυχιάτρους.

Την αγανάκτηση αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι ειδικευόμενη γιατροί της ψυχιατρικής κλινικής τόνισε σε δηλώσεις της μια εξ αυτών λέγοντας ότι «πραγματικά έχουν ξεπεράσει τους εαυτούς μας. Δεν υπάρχουν όρια ούτε σωματικά ούτε ψυχικής αντοχής. Εργαζόμαστε σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης διαρκώς με την απειλή του εισαγγελέα να νοσηλεύουμε περιστατικά σε ράντζα και να βρούμε κρεβάτι πάση θυσία σε μια υπέρ πλήρη κλινική εδώ και 8 μήνες με έναν μόνο ειδικευμένο γιατρό ο οποίος καλείτε να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα περιστατικά στην λειτουργία της κλινικής με υποθεραπεία αναγκαστικά σε κάποιους γιατί δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Εμείς έχουμε αποφασίσει ότι πρέπει να μπει ένα τέλος σε όλη αυτή την κατάσταση και είμαστε αποφασισμένοι να παραιτηθούμε μαζικά. Δεν υπάρχει καμία εκπαίδευση για εμάς, γιατί μην ξεχνάμε πάνω από όλα ότι ειδικευόμενοι είναι και εκπαιδευόμενοι. Αυτή τη στιγμή καλούμαστε να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα και έχουμε να κάνουμε μάθημα πάνω από ένα χρόνο. Για τι ειδικότητα μιλάμε; Θα βγούμε και τι θα ξέρουμε ακριβώς»;

Για απαράδεκτες καταστάσεις που θέτουν τόσο το προσωπικό όσο και τους νοσηλευόμενους σε κίνδυνο έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο Βαρδής Γεωργιακάκης πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου Χανίων τονίζοντας ότι «είναι τόσο επικίνδυνα τα πράγματα που μπορεί να θρηνήσουμε και ανθρώπινες ζωές. Πρόσφατα το γεγονός με τον κ. Γουλιέλμο που του επιτέθηκε ένας ασθενής παραλίγο να θρηνήσουμε τη ζωή του διευθυντή. Και αυτό γιατί; Γιατί δεν υπάρχει φύλαξη, δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό να στελεχώσει το τμήμα και πραγματικά και εργαζόμενοι και οι νοσηλευόμενοι είναι σε μια κατάσταση οριακή. Υπάρχει κίνδυνος και για τους νοσηλευόμενους λόγω της έλλειψης προσωπικού αλλά και για τους εργαζόμενους με την εργασιακή εξαθλίωση που εισπράττουν. Υπάρχει ο κ. Γουλιέλμος και ένας γιατρός ακόμα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε άδεια ανατροφής τέκνου. Φανταστείτε ότι έχει μείνει μόνος του ο κ. Γουλιέλμος να είναι κάθε μέρα στο νοσοκομείο, να μην μπορεί να πάρει άδεια, να μην μπορεί να ξεκουραστεί και να έχουμε κάποιους άλλους γιατρούς με μπλοκάκια να έρχονται να μας καλύπτουν κάποιες τρύπες με εφημερίες. Και όλα αυτά την στιγμή που ετοιμαζόμαστε να μεταφερθούμε από του χρόνου σε μια νέα ψυχιατρική κλινική. Ας στελεχώσουν τα νοσοκομεία όπως πρέπει. Δεν θα έρθει κανείς και σε κανένα πόστο του νοσοκομείου για να καλύψει θέσεις εργασιακής εξαθλίωσης».

Με τη σειρά του νοσηλευτής της ψυχιατρικής κλινικής υπογράμμισε ότι « το πρόβλημα είναι το ίδιο που συμβαίνει και στα υπόλοιπα τμήματα του νοσοκομείου. Είναι πολύ λίγο το προσωπικό. Η βάρδια βγαίνει με έναν μόνο νοσηλευτή και μια νοσηλεύτρια. Κάτι πρέπει να γίνει. Πέντε συνάδελφοι έχουν μετακινηθεί σε άλλες θέσεις και δεν έχει αντικατασταθεί κανένας. Έχουμε πρόβλημα για την ασφάλεια και τη δική μας και τον ασθενών».

Τέλος ο Δημήτρης Μακρέας γενικός γιατρός στο Ακρωτήρι και δημοτικό σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση Χανίων « αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η υπόθεση της υπεράσπισης του δικαιώματος στην υγεία είναι υπόθεση της κοινωνίας. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή οι γιατροί ξέρουμε την λύση στην προβλήματα μας. Όταν δεν αντέχουμε άλλο φεύγουμε. Η ατομική λύση είναι αυτή δυστυχώς και το πρόβλημα μετατοπίζεται έτσι στην κοινωνία».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νοσοκομείο Χανίων, Επικίνδυνες,nosokomeio chanion, epikindynes