Ο Ερντογάν απειλεί να στείλει στρατό κατά του Ισραήλ για να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους

Ο ηγέτης της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί να στείλει στρατεύματα στο Ισραήλ για να παρέμβουν υπέρ των Παλαιστινίων, σε μια κλιμάκωση της ρητορικής που εγείρει φόβους για ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, σημειώνει το Politico.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε συνεδρίαση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στη βορειοανατολική πόλη Ρίζε στη Μαύρη Θάλασσα ότι η Τουρκία «πρέπει να είναι πολύ ισχυρή, ώστε το Ισραήλ να μην μπορεί να κάνει αυτά τα γελοία πράγματα στην Παλαιστίνη».

«Όπως μπήκαμε στο

Καραμπάχ, όπως μπήκαμε στη Λιβύη, θα κάνουμε [κάτι] παρόμοιο ακριβώς σε αυτούς», είπε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν κάνει συχνά ρητορικές ακροβασίες για να προσελκύσει τον πυρήνα της ισλαμιστικής βάσης υποστήριξής του, αλλά η Τουρκία είναι επίσης ένας σημαντικός στρατιωτικός παίκτης – με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ – και έχει προθυμοποιηθεί να κάνει σημαντικές επεμβάσεις στην περιοχή, μεταξύ άλλων στη Συρία και το Ιράκ, γράφει το Politico.

Υπενθυμίζει μάλιστα πως η Τουρκία υποστήριξε το Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια του δεύτερου πολέμου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ εναντίον της Αρμενίας το 2020, αν και έχει από καιρό αρνηθεί οποιαδήποτε άμεση ανάμειξη, και έχει αναπτύξει στρατεύματα στη Λιβύη για την υποστήριξη της αναγνωρισμένης από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνησης από το 2020.

«Στα βήματα του Σαντάμ Χουσεΐν»

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ απάντησε στα σχόλια του Ερντογάν με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή, παρομοιάζοντάς τον με τον Ιρακινό δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν.

«Ο Ερντογάν ακολουθεί τα βήματα του Σαντάμ Χουσεΐν και απειλεί να επιτεθεί στο Ισραήλ. Ας θυμηθεί μόνο τι συνέβη εκεί και πώς τελείωσε», έγραψε.

Ο Ερντογάν έχει επικρίνει έντονα τη συμπεριφορά του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσής του με τη Χαμάς, κατηγορώντας τον Ισραηλινό ηγέτη Μπενιαμίν Νετανιάχου για γενοκτονία, σταματώντας κάθε εμπορική συναλλαγή με το Ισραήλ και ανακαλώντας τον Τούρκο πρεσβευτή. Το Ισραήλ με τη σειρά του ανακάλεσε τους διπλωμάτες του από την Τουρκία και κατηγόρησε την Άγκυρα ότι υποστηρίζει τη Χαμάς και το Ιράν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επιτέθηκε επίσης στον Νετανιάχου τη Δευτέρα, παρομοιάζοντάς τον με τον Αδόλφο Χίτλερ.

«Όπως ήρθε το τέλος του γενοκτόνου Χίτλερ, έτσι θα έρθει και το τέλος του γενοκτόνου Νετανιάχου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Όπως οι γενοκτόνοι Ναζί λογοδοτούσαν, έτσι και όσοι επιδιώκουν να καταστρέψουν τους Παλαιστίνιους θα λογοδοτήσουν», πρόσθεσε το υπουργείο. «Η ανθρωπότητα θα σταθεί στο πλευρό των Παλαιστινίων. Δεν θα μπορέσετε να καταστρέψετε τους Παλαιστίνιους».

Φόβοι για κλιμάκωση

Τα ισραηλινά πλήγματα στους προσφυγικούς καταυλισμούς Μπουρέιτζ και Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα έχουν σκοτώσει δεκάδες ανθρώπους τις τελευταίες ημέρες, ενώ μάχες μαίνονται στην πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα.

Οι φόβοι για διεύρυνση της σύγκρουσης αναζωπυρώθηκαν μετά τον θάνατο 12 παιδιών σε επίθεση με ρουκέτα σε γήπεδο ποδοσφαίρου στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν το Σάββατο. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ απέδωσαν την επίθεση στην υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ και το Ισραήλ ορκίστηκε να ανταποδώσει. Η Χεζμπολάχ έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση με ρουκέτες.

Πάνω από 39.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του στη Γάζα ως απάντηση στην επιδρομή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που σκότωσε 1.200 Ισραηλινούς, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές, καθώς η σύγκρουση πλησιάζει στην 300ή ημέρα της.

ieidiseis.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα