Ο Τραμπ θα εφαρμόσει «μυώδη πολιτική»: Τα διατάγματα και η στρατηγική «drill baby drill»

Τα δεκάδες Προεδρικά διατάγματα που έχει υπογράψει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο τρόπος και η ευκολία με την οποία χαρακτηρίζει τόσο την κατάσταση στα σύνορα όσο και στην ενέργεια ως «εκτάκτου ανάγκης», αποτελούν τη δική του μοναδική προσέγγιση της «μυώδους» πολιτικής που θα εφαρμόσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έβαλε την υπογραφή του, όπως είχε δεσμευθεί, σε δεκάδες προεδρικά διατάγματα τις πρώτες ώρες μετά την ορκωμοσία του και την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του την περασμένη Δευτέρα. Σήμερα τρεις ημέρες μετά και ακόμη παραμένει μερικώς άγνωστο

το ακριβές περιεχόμενο κάποιων εξ’ αυτών. Ο τρόπος με τον οποίο ο Τραμπ επιλέγει να αρχίσει και αυτή τη φορά τη θητεία του είναι ενδεικτικός τόσο του τρόπου που ο ίδιος αντιλαμβάνεται την εκτελεστική εξουσία – την οποία πρωτίστως στις ΗΠΑ υπηρετεί και εκπροσωπεί ο Πρόεδρος της χώρας – όσο και του «μυώδους» τρόπου που θα την ασκήσει ο ίδιος τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Είναι δεδομένο πως ο Τραμπ λατρεύει τα προεδρικά διατάγματα, τόσο γιατί του αρέσουν οι «περίεργοι» διαφορετικοί μαρκαδόροι με τους οποίους υπογράφει αντί πένας, όσο και γιατί κάνει ξεκάθαρο τόσο προς τη διοίκηση και το προσωπικό της τις προθέσεις του. Με τα προεδρικά διατάγματα ο εκάστοτε Πρόεδρος έχει με βάση το Σύνταγμα τον τρόπο να θέσει σε κίνηση μηχανισμούς που ενδεχόμενα είτε να βρίσκονται σε τέλμα είτε έχουν διαφορετική οπτική για ένα ζήτημα εθνικού και δημοσίου συμφέροντος. Το Σύνταγμα των ΗΠΑ δίνει δεδομένα αυτή τη δυνατότητα στον Πρόεδρο της χώρας χωρίς πάντως να αποσαφηνίζει τη συχνότητα, τον τρόπο και κυρίως τις περιστάσεις στις οποίες ο Πρώτος πολίτης της χώρας μπορεί να τα χρησιμοποιήσει.

Στη δεύτερη θητεία του ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μέσα στο διάταγμα απονομής χάρης στους περισσότερους από 1500 συμμετέχοντες στα θλιβερά επεισόδια του Καπιτωλίου τον Γενάρη του 2021 εισαγάγει και κάποια εξόχως σημαντικά ζητήματα. Το διάταγμα με τις αλλαγές στο μεταναστευτικό πλαίσιο αλλά και αυτό για την ενέργεια δημιουργούν ήδη νομικό και θεσμικό «πονοκέφαλο» ακόμη και στα «κατακόκκινα» λόγω Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Βουλή και Γερουσία. Το ζήτημα που έχει προκύψει, και το οποίο αναμένεται να στείλει στα δικαστήρια τους νόμους που οι Ρεπουμπλικάνοι θα συντάξουν προκειμένου να στηρίξουν τις «βουλές» του 47ου Προέδρου, είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει ως κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τη σημερινή εικόνα στα νότια σύνορα της χώρας και κυρίως την εικόνα της αμερικανικής αγοράς ενέργειας.

Τα σήμερα στοιχεία δείχνουν πως τα ποσοστά παράνομης εισόδου στις ΗΠΑ είναι τα χαμηλότερα από το 2020 και την περίοδο μετά την πανδημία και η κίνηση Τραμπ να καταστήσει ως «ανώτατος διοικητής του στρατεύματος» όπως περιγράφεται στο Σύνταγμα την εθνοφρουρά ως επιπρόσθετο σώμα σύλληψης παράτυπων μεταναστών εγείρει ζήτημα το οποίο έχει ήδη δημιουργήσει αντιδράσεις τόσο σε πολιτικούς όσο και σε αμιγώς στρατιωτικούς κύκλους.

Το θέμα της ενέργειας όμως, για το οποίο σήμερα δεν γίνεται τόσο μεγάλη «φασαρία», αναμένεται να είναι ένα από τα πλέον «καυτά», ειδικά των επόμενων 100 ημερών. Πρόκειται για το περίφημο «drill baby drill» της πρώτης ομιλίας Τραμπ και για την ξεκάθαρη πρόθεσή του να προωθήσει ακόμη περισσότερες νέες άδειες εξόρυξης στις αμερικανικές εταιρείες. Στο αντίστοιχο διάταγμα που έχει υπογραφεί χαρακτηρίζει την ενεργειακή εικόνα της χώρας ως «έκτακτη ανάγκη». Οι ΗΠΑ όμως σήμερα παραμένουν ο υπ’ αριθμόν ένα παραγωγός ενέργειας παγκοσμίως και τα πετρελαϊκά αποθεματικά όσο και οι εξαγωγές προς τρίτους είναι σε ιστορικά υψηλά. Οι τιμές ενέργειας επίσης στη χώρα παρά τον πληθωρισμό βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα ακόμη και από την πρώτη τετραετία του Προέδρου Τραμπ.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα φαίνεται πως «σιωπηρά» ακόμη έχουν ενστάσεις και στελέχη των Ρεπουμπλικάνων και συγκεκριμένα όσα έχουν επενδύσει αρκετά δισεκατομμύρια σε καθαρή ενέργεια με την οποία ο 47ος Πρόεδρος έχει «αλλεργία».

Το ζήτημα είναι σαφώς και θεσμικό καθώς μπορεί στο κείμενο του Συντάγματος των ΗΠΑ να μην υπάρχει σαφής περιγραφή του που ή πώς προκύπτει έκτακτη ανάγκη και με ποιον τρόπο ο εκάστοτε Πρόεδρος της χώρας μπορεί να την αντιμετωπίσει αλλά δεδομένα υπάρχουν άρθρα που καθορίζουν τις υποχρεώσεις και τις αρμοδιότητες των τριών πυλώνων της εξουσίας. Μπορεί σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ να μοιάζει – και επί της ουσίας να είναι – ο απόλυτος κυρίαρχος σε όλα τα επίπεδα αλλά οι ενδιάμεσες εκλογές που δεν είναι τόσο μακριά όσο φαίνονται είναι δυνατό (έχει συμβεί και στην πρώτη του θητεία) να αλλάξουν χρώμα σε ένα ή και στα δύο όργανα που αποτελούν το Σώμα του Κογκρέσου.

protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα