Οβίδιο Γκουζμάν: Ο γιος του «Ελ Τσάπο» κάρφωσε το καρτέλ του πατέρα του

Την Παρασκευή 25 Ιουλίου, όλα έδειχναν να κυλούν ομαλά στο ιδιωτικό αεροδρόμιο που βρισκόταν στο Ελ Πάσο του Τέξας, την ώρα που προσγειώθηκε ένα ιδιωτικό lear jet, μέσα στην κάψα του μεσημεριού.

O Ίσμαελ «Ελ Μάγιο» Ζαμπάντα, ο «αόρατος» αρχηγός του καρτέλ ναρκωτικών της Σιναλόα και ο άνθρωπος που διαδέχθηκε όπως πίστευε τον Ελ Τσάπο, ήταν με μια κουκούλα στο κεφάλι όσο ήρεμος μπορούσε, μέχρι να σταματήσει το αεροπλάνο.

Βγήκε από αυτό ακολουθούμενος από τον έναν γιο του Ελ Τσάπο τον οποίο είχε βαφτίσει-τον Χοακίν-ο οποίος τον είχε

απαγάγει ουσιαστικά και όχι για να δουν κάποιες πολυτελείς κατοικίες όπως του είχε πει αρχικά.


Ο Ελ Μάγιο άλλωστε σπάνια άφηνε τα βουνά οροσειράς Σιέρρα Μάδρε, όπου κρυβόταν επί δεκαετίες, σε διάφορα ράντσα και κρησφύγετα, ενίοτε μαζί με μέλη της οικογένειάς του.
Δεν κατάλαβε για πότε βρέθηκε περικυκλωμένος από μια ντουζίνα πράκτορες της DEA, που σημάδευαν με τα όπλα τους τόσο αυτόν όσο και το βαφτιστήρι του.

Όταν τους πέρασαν χειροπέδες, το μυαλό του είχε αρχίσει ήδη να ψάχνει τον «Ελ Ρατόν», τον «ποντικό» δηλαδή που τον είχε προδώσει βάζοντας τέλος στην διαδρομή του ως αδιαφιλονίκητου αφεντικού στο καρτέλ της Σιναλόα.

Θα τον μάθαινε λίγες εβδομάδες αργότερα…

Ο «Τσαπίτο» που κελάηδησε!

Αυτό που δεν ήξερε ο Ισμαήλ Ζαμπάντα είναι ότι δύο μέρες πριν από την σύλληψή του στο Ελ Πάσο, ο Οβίδιο Γκουζμάν, έτερος γιος του Ελ Τσάπο και αδερφός του Χοακίν, που είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2023 στο Κουλιακάν ενώ ακολούθησε η έκδοσή του στις ΗΠΑ, αφέθηκε ελεύθερος από την φυλακή όπου κρατούνταν. Κίνηση που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως και γέννησε εικασίες για το που κατέφυγε ο γιος ενός από τους μεγαλύτερους εμπόρους ναρκωτικών των τελευταίων δεκαετιών.

Σύμφωνα την El Pais ο Γενικός Εισαγγελέας στο Μεξικό ερευνά ήδη την πιθανή συμμετοχή του Οβίδιο, στην κινηματογραφική απαγωγή του από πράκτορες της DEA στο ιδιωτικό αεροδρόμιο του Ελ Πάσο. Σε συνεργασία με τον αδερφό του, φέρεται να έστησε την παγίδα στον αρχηγό του καρτέλ που διαδέχθηκε τον πατέρα τους.

Σε γράμμα που έδωσε στην δημοσιότητα ο δικηγόρος του Ζαμπάντα ο «Ελ Μάγιο» ισχυρίζεται ότι απήχθη απο τον Χοακίν Γκουζμάν και τους άντρες του, οι οποίοι του έβαλαν μια κουκούλα στο κεφάλι. Κατόπιν τον έβαλαν σε ένα αγροτικό και τον οδήγησαν σε ένα αεροδιάδρομο, όπου περίμενε με αναμμένες μηχανές ένα αεροπλάνο, στο οποίο μπήκαν αυτός και ο Χοακίν Γκουζμάν.


Ο τελευταίος συνελήφθη και αυτός από τους πράκτορες της DEA αλλά αυτό έγινε μάλλον για τυπικούς λόγους, παρότι ο γιος του Ελ Τσάπο τους πήγε τον αρχηγό του καρτέλ της Σιναλόα «πακέτο».

Αυτός και ο αδερφός του είχαν ανοιχτούς λογαριασμούς με τον Ελ Μάγιο και είχε έρθει ο καιρός να τους κλείσουν μια και καλή με τον άνθρωπο που είχε πει: «Η ματαιοδοξία είναι ο χειρότερος εχθρός αυτής της δουλειάς. Βήμα-βήμα, ανέβηκα τη σκάλα. Έχω δύναμη για πολλά χρόνια και από εδώ ψηλά, βλέπω αυτούς που ήθελαν να με γκρεμίσουν να πέφτουν».
Τελικά έπεσε κι αυτός.

Ο πόλεμος για το καρτέλ της Σιναλόα

Τα αυτόματα «ξερνούσαν» σφαίρες κατά ριπάς. Οι εφτά άνδρες που είχαν πέσει σε ενέδρα δεν είχαν πολλά περιθώρια αντίδρασης μια Τετάρτη του, τον Ιούνιο του 2020.
Οι εκτελεστές των «Λος Τσαπίτος»-παρατσούκλι για τους τρεις γιους του περιώνυμου «Ελ Τσάπο»-άφησαν τους εφτά «sicarios» του Ίσμαελ Ζαμπάντα νεκρούς μέσα σε μια λίμνη αίματος.

Τους ανακάλυψαν λίγες ώρες μετά οι αρχές ασφαλείας της Σιναλόα, ενώ οι σκληρές εικόνες και τα βίντεο που είχαν τραβήξει κάποιοι είχαν ήδη δημοσιοποιηθεί στα social media και σε κάποιες ενημερωτικές ιστοσελίδες.

Οι άνδρες κείτονταν νεκροί δίπλα σε ένα φορτηγό στην γειτονιά του Τεπούτσε, ενώ άλλοι οχτώ νεκροί βρέθηκαν στην κοινότητα Λος Μπαγκρεσίτος, σε αυτό τον εμφύλιο για που μαίνεται τα τελευταία χρόνια στο καρτέλ της Σιναλόα.

Αυτό που είχε μείνει «ορφανό» μετά την σύλληψη και την καταδίκη του διάσημου ναρκοβαρώνου Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε φυλακή των ΗΠΑ, αλλά με δύο βασικούς διεκδικητές.

Ο πρώτος ήταν ο Ίσμαελ «Ελ Μάγιο» Ζαμπάντα, το δεξί χέρι του «Ελ Τσάπο» που πίστεψε ότι μετά την σύλληψη του αφεντικού, αυτός ήταν ο νέος patron, δηλ. το αφεντικό.
Φαίνεται όμως ότι δεν είχε υπολογίσει πιστεύοντας ότι είναι μικροί ή ότι δεν θα τολμούσαν να τα βάλουν μαζί του, τους τρεις γιους του Γκουζμάν, τον Ιβάν Αρχιβάλντο, τον Χοακίν και τον Οβίδιο.

Οι «Λος Τσαπίτος» όπως τους αποκαλούσαν αποδείχτηκαν πολύ σκληροί και απόλυτοι, θεωρώντας ότι αυτοί είναι τα νέα αφεντικά του καρτέλ και έτσι ο εμφύλιος πόλεμος δεν άργησε να ξεσπάσει.
Δεν είναι ο πρώτος και σίγουρα δεν θα είναι ο τελευταίος σε αυτή την πολιτεία του Μεξικού που πρωταγωνιστεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 στο εμπόριο της κοκαϊνης και της κρυσταλικής μεθαμφεταμίνης.

Απαγωγές, φρικτές δολοφονίες και πτώματα κρεμασμένα από γέφυρες με σημειώματα καρφιτσωμένα στο στήθος τους, μετέτρεψαν την Σιναλόα σε μια κόλαση επί της γης.
Έναν τόπο που η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία για τους ναρκοβαρώνους, οι οποίοι προκειμένου να επιβάλλουν τις απόψεις τους σπέρνουν τον τρόμο με τους sicarios-οι εκτελεστές τους-οι οποίοι σκοτώνουν ανεξέλεγκτα.

Η προδιαγεγραμμένη μοίρα

Ο Ζαμπάντα είχε στην διάθεση του τους «Λος Ρούσος» με «διοικητή» τους τον «Ρώσο» όπως είναι γνωστός, ενώ οι γιοι του «Ελ Τσάπο» διαθέτουν αρκετούς πιστούς «στρατιώτες» του πατέρα τους.

Οι εκτελέσεις των δεκαπέντε ανδρών του «Ελ Μάγιο» άνοιξαν τότε τον ασκό του Αιόλου για πολλοστή φορά στην μαρτυρική Σιναλόα και το Κουλιακάν, όπου η παρασκευή και το εμπόριο ναρκωτικών είναι στην πρώτη γραμμή.

Μόνο που εκτός από τον εμφύλιο, εκείνη την περίοδο προέκυψαν και τα προβλήματα της πανδημίας αφού σύμφωνα με το Vice η αλυσίδα εφοδιασμού των καρτέλ ναρκωτικών με τα χημικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την παρασκευή της μεθαμφεταμίνης και της φαιντανόλης ταυτιζόταν κυρίως με την Κίνα.

Ο κορωνοϊός και το παγκόσμιο lockdown προκάλεσαν έλλειψη των συγκεκριμένων χημικών και ο Ζαμπάντα έστειλε τότε ένα μήνυμα στους δικούς του εμπόρους.

«Όλοι θα πουλάνε μισό κιλό κρυσταλλικής 15.000 πέσος (560 ευρώ) από εδώ και μπρος. Αν δεν συμμορφωθείτε θα υπάρξουν συνέπειες» κατέληγε το μήνυμα του ναρκοβαρώνου.
Θεωρούσε εκείνη την περίοδο ότι είναι ο αδιαφιλονίκητος αρχηγός του καρτέλ στην Σιναλόα και απάντησε με αντίποινα για την δολοφονία των 15 ανδρών που δούλευαν γι’ αυτόν, από τους εκτελεστές των υιών Γκουσμάν.

Η μοίρα των τριών νεαρών για πολύ κόσμο ήταν προδιαγεγραμμένη, μετά την σύλληψη και την καταδίκη του πατέρα τους, που μεταφέρθηκε στην σκληρότερη φυλακή των ΗΠΑ, την ADX Florence, στο Κολοράντο.

Έπρεπε να αποδείξουν, ότι παρά την απουσία του, αυτοί ήταν οι «κληρονόμοι» του καρτέλ της Σιναλόα που ο πατέρας τους ξεκίνησε να χτίζει λίγο μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’80.

Ο εμφύλιος των «Λος Τσαπίτος» με τον Ζαμπάντα άργησε τελικά να τελειώσει και για να συμβεί αυτό χύθηκε πολύ αίμα στην Σιναλόα και το Κουλιακάν.
Τον τόπο που «γεννήθηκε» και ανδρώθηκε ένα από τα πιο φονικά καρτέλ ναρκωτικών το οποίο διαφέντευε ένας κοντός, άσχημος άνδρας με σπινθηροβόλο βλέμμα που ξεκίνησε ως οδηγός ενός patron για να μεταλλαχθεί σε έναν «αυτοκράτορα της κοκαϊνης».

protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα