Πανώλη αιγοπροβάτων: Σε συναγερμό η Κρήτη – Τι είναι η ασθένεια που απειλεί την κτηνοτροφία

Μετά την θεσσαλία όπου έχουν ήδη οδηγηθεί σε σφαγή χιλιάδες αιγοπρόβατα και τα κρούσματα της πανώλης των αιγοπροβάτων σε Κορινθία, Αττική και Κομοτηνή, τα δύο κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν την Τετάρτη 31/7 στο Ηράκλειο έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις κτηνιατρικές υπηρεσίες στην Κρήτη και έχουν προκαλέσει τεράστια ανησυχία σε κτηνοτρόφους και τυροκόμους.

‘Οπως ανακοίνωσε

η Περιφέρεια Κρήτης «επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά η προσβολή από Πανώλη μικρών μηρυκαστικών, δύο εκτροφών οι οποίοι εισήγαγαν ζώα από το εξωτερικό και ήταν υπό επιτήρηση από την κτηνιατρική υπηρεσία της περιφέρειας Κρήτης.”

Σύμφωνα με πληροφορίες τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε Εθιά και Παρανύμφους, ήδη έχουν δεσμευτεί 350 ζώα στα ποιμνιοστάσια δύο κτηνοτρόφων, ενώ “όλοι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής των Αστερουσίων παρακαλούνται να περιορίσουν τα ζώα τους και σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος να ενημερώσουν την κτηνιατρική υπηρεσία. Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων και επιπλέον των βοοειδών που συσταυλίζονται με αιγοπρόβατα».

Στο Ηράκλειο αναμένεται σήμερα ο Γ.Γ. του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στρατάκος που θα προεδρεύσει σύσκεψης στην Περιφέρεια ενώ το πρωί σε δηλώσεις του στο Open ανέφερε ότι “δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας στην Κρήτη. Έχουμε δύο κρούσματα πανώλης μέσα από την ιχνηλάτηση που ακολουθήσαμε”.

Όπως είπε θα ορισθούν δύο ζώνες, μια ζώνη 3 χλμ από το σημείο όπου βρέθηκαν τα κρούσματα και άλλη μία ζώνη 10 χλμ όπου θα υπάρξει απαγόρευση των πάσης φύσεως μετακινήσεων. Και φυσικά, ορίζεται ρητά ότι συνεργείο θα προχωρήσει άμεσα στη θανάτωση και υγειονομική ταφή τους των μολυσμένων αιγοπροβάτων.

Τι είναι ο ιός της πανώλης των ζώων;

Ο ιός της πανώλης των ζώων (Peste des Petits Ruminants – PPR) είναι ένας RNA ιός που προσβάλλει κυρίως αίγες, πρόβατα και άγρια μικρά μηρυκαστικά. Ανήκει στην οικογένεια Paramyxoviridae και το γένος Morbillivirus. Η νόσος που προκαλεί είναι επίσης γνωστή και ως «πανούκλα των αιγών» ή «σύνδρομο στοματίτιδας – πνευμονοεντερίτιδας».

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, κατάπτωση, υπνηλία, δύσπνοια, βήχα, διάρροιες, αλλοιώσεις στο στόμα και αιφνίδιους μαζικούς θανάτους. Η ασθένεια είναι υψηλής μεταδοτικότητας.

Η μετάδοση γίνεται με στενή επαφή των υγειών με τα ασθενή ζώα: επαφή με εκκρίσεις όπως δάκρυα, σάλια, ούρα, κόπρανα ή με μολυσμένη τροφή, νερό, στρωμνή, μηχανήματα και μέσα μεταφοράς. Η περίοδος επώασης καθορίζεται στις 21 ημέρες.

Εχει ο ιός αυτός  σχέση με την πανώλη που πλήττει τους ανθρώπους;

Οπως εξηγεί στο «Βήμα» ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, η πανώλη των ζώων δεν έχει καμία σχέση με την πανώλη που πλήττει τους ανθρώπους.

«Είναι ένας ιός που αρχικά είχε ανιχνευθεί πριν από αρκετά χρόνια σε χώρες της Αφρικής, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί και σε χώρες της Ευρώπης και στην Τουρκία. Προκαλεί βαριά νόσο και θάνατο στα αιγοπρόβατα. Δεν μεταδίδεται και δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στον άνθρωπο, αλλά στα ζώα η θνητότητα μπορεί να φτάσει και το 100%».

Πώς έφτασε ο ιός στη χώρα μας;

Είναι η πρώτη φορά που η ασθένεια αυτή εμφανίζεται στη χώρα μας. Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε βάθος προκειμένου να διαπιστωθεί με ποιον τρόπο ο ιός έφτασε στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ασθένειες αυτές έρχονται κυρίως με μεταφορά άρρωστων ζώων. Ο αδύναμος κρίκος είναι οι ελλιπείς κτηνιατρικοί έλεγχοι στα σύνορα.

Οπως σημειώνει ο κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, καθηγητής Γενετικής στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «το πιο πιθανό είναι ότι κάποιος εκ των κτηνοτρόφων στη Θεσσαλία είχε φέρει από χώρα του εξωτερικού ένα αρσενικό ζώο προκειμένου να βελτιώσει το γενετικό υλικό του κοπαδιού του. Αυτό το άρρωστο ζώο μετέδωσε την ασθένεια στο υπόλοιπο κοπάδι».

Ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί από ποια χώρα ακριβώς ήρθε ο ιός στην Ελλάδα, αλλά τα τελευταία χρόνια υπήρξαν περιστατικά εμφάνισης της νόσου στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στην Τουρκία.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου είναι η θανάτωση και υγειονομική ταφή των κοπαδιών στα οποία έχουν εμφανιστεί κρούσματα.

Τι πρέπει να κάνουν οι κτηνοτρόφοι;

Θα πρέπει να αποφεύγουν την άμεση επαφή των ζώων τους με άλλα κοπάδια άγνωστου καθεστώτος. Θα πρέπει επίσης να μη δανείζονται και να μη δανείζουν ζώα, εργαλεία και οχήματα μεταφοράς ζώων από άλλες εκτροφές.

Να αποφεύγουν τις παράνομες αγοραπωλησίες και παράνομες μετακινήσεις ζώων. Οι κτηνοτρόφοι καλούνται να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν τακτικά τους χώρους της εκτροφής τους και να ελέγχουν καθημερινά το κοπάδι τους σχολαστικά για την παρουσία άρρωστων ή ύποπτων ζώων. Σε περίπτωση που διαπιστώσουν οτιδήποτε ανησυχητικό, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τις αρμόδιες τοπικές κτηνιατρικές αρχές.

Τι μέτρα έχουν λάβει οι αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα;

Εχουν δημιουργηθεί ζώνες προστασίας ακτίνας 3 χλμ. και ζώνη επιτήρησης ακτίνας 10 χλμ. γύρω από τις μολυσμένες εκτροφές. Ταυτόχρονα γίνεται απογραφή όλων των εκτροφών αιγοπροβάτων καθώς και κλινική εξέταση του συνόλου των ζώων όλων των εκμεταλλεύσεων. Εχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των αιγοπροβάτων σε όλο το δημόσιο και ιδιωτικό οδικό δίκτυο.

Εχει επιβληθεί περιορισμός όλων των αιγοπροβάτων εντός της εκμετάλλευσης στην οποία βρίσκονται (για τη ζώνη προστασίας) και εντός της ζώνης επιτήρησης για 30 ημέρες. Επίσης στο πεδίο δραστηριοποιούνται συνεργεία κτηνιάτρων προκειμένου να ελέγξουν όλα τα ζώα. Ακόμα επιστήμονες του ΕΦΕΤ επισκέπτονται τα τυροκομεία των περιοχών και ενημερώνουν για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και σχετίζονται με τη διαχείριση του γάλακτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πανώλη, Κρήτη –,panoli, kriti –