Περί σχολείων ο λόγος…

Με πολλά και σημαντικά κενά στο διδακτικό προσωπικό βρήκε η νέα σχολική χρονιά τους μαθητές του γυμνασίου και λυκείου Σφακίων. Ο σημερινό αγιασμός στα δυο σχολεία του δήμου Σφακίων προβλημάτισε αρκετά τους γονείς, τους μαθητές αλλά και όλη την τοπική κοινωνία οι οποίοι αντικρίζοντας μόνο δυο εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την σχολική χρονιά που μόλις ξεκίνησε.

Στο πλαίσιο αυτό η κυρία Καλλιόπη Μπολιώτη, δημότης

Σφακίων και γονέας, με ένα κείμενο της εξέφρασε τις ανησυχίες της, ανησυχίες που σίγουρα έχουν και άλλοι συνδημότες της.

Συγκεκριμένα η κα. Μπολιώτη αναφέρει ότι «πρώτο κουδούνι για φέτος. Σε όλα τα σχολεία ανά την Ελλάδα τελείται ο καθιερωμένος αγιασμός. Μαθητές, γονείς και καθηγητές συγκεντρώνονται στις αυλές των σχολείων τους για την πρώτη γνωριμία. Σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας εκτός από το δικό μας, το Γενικό Γυμνάσιο και Λύκειο Σφακίων. Διαφορετικές οι συνθήκες και αλλιώτικη η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Γονείς και μαθητές συγκεντρώθηκαν, αλλά για καθηγητές… ούτε λόγος! Συγκεντρώθηκαν για να ακούσουν ότι τις επόμενες δύο μέρες οι μαθητές δεν θα παρακολουθήσουν μαθήματα κι από βδομάδα… έχει ο Θεός!

Τα Σφακιά, την ξεχασμένη επαρχία από Θεό και ανθρώπους, έρμαιο των καιρών. Τα θυμόμαστε καμιά φορά για την ιστορικότητά τους, το πλούσιο και ηρωικό παρελθόν τους.. Και οι μαθητές μας; Αυτή η νέα γενιά από την οποία εξαρτάται το μέλλον μας; Τι μπορούμε να τους πούμε; Πως μπορούμε να τους εξηγήσουμε ότι η επιλογή μας να κατοικούμε στο Νότο τους καθιστά πολίτες δεύτερης κατηγορίας; Ως πότε θα πρέπει να ζητάμε τα αυτονόητα; Πως μπορείς να πεις στους γονείς που επιλέγουν να ξεριζωθούν από τα σπίτια τους με βαριά καρδιά ότι κάνουν λάθος;

Αυτή η άθλια κατάσταση ζημιώνει τους πάντες: Καταρχήν τους μαθητές και τις μαθήτριες οι οποίοι δεν διδάσκονται τα βασικά μαθήματά τους ή που δεν απολαμβάνουν το αντίστοιχο πρόγραμμα που αντιστοιχεί στην γνωσιακή, ψυχολογική και κοινωνική τους κατάσταση. Τους καθηγητές που παραμένουν άνεργοι ενώ υπάρχουν τεράστιες ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Οι γονείς δεν κάνουμε εκπτώσεις στα όνειρα των παιδιών μας, ούτε φυσικά συμβιβαζόμαστε με το να παραμένει η εκπαίδευση δευτερεύουσα στις κρατικές προτεραιότητες. Εκφράζω με το παρόν, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, την έντονη διαμαρτυρία μου για τις συνεχιζόμενες ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού που ήδη έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του σχολείου μας και του κανονικού προγράμματος των παιδιών μας και εξωθεί τους γονείς και τους μαθητές μας σε εσωτερική μετανάστευση.

Ζητώ από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, να σκύψουν με ενδιαφέρον έστω και τώρα, αφουγκραζόμενοι και εισακούοντες το σοβαρό πρόβλημα της σχολικής μας μονάδας.

Ζητώ να δοθεί άμεσα λύση με διορισμούς και τοποθετήσεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού για την πλήρη κάλυψη των αναγκών του σχολείου μας, πριν ακόμα χαθεί άλλη μια σχολική χρονιά, γιατί κάθε χρονιά για τα παιδιά μας είναι αναντικατάστατη!

Keywords
Τυχαία Θέματα
Περί σχολείων ο λόγος…,