Πλήρεις προτάσεις από το Δήμο Χερσονήσου για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΕΧΠ) για τον Τουρισμό

Η έγκριση έγινε κατόπιν σχετικής εισήγησης του Δημάρχου κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη, η οποία και λαμβάνει υπόψη της, τις προτάσεις του Συνδέσμου Ενώσεων Ξενοδόχων, έτσι όπως παρουσιάστηκαν τόσο στη συνεδρίαση του Συμβουλίου, όσο και κατά τη διάρκεια σύσκεψης εργασίας την οποία και είχε προκαλέσει ο Δήμαρχος στο πλαίσιο της διαβούλευσης.

Το αναλυτικό κείμενο προτάσεων πρόκειται να παραδοθεί στην Περιφέρεια Κρήτης και την αρμόδια Αντιπεριφέρεια Τουρισμού, προκειμένου οι προτάσεις να ενσωματωθούν στις προτεινόμενες αλλαγές του Πλαισίου

που βρίσκεται υπό διαβούλευση.

Κωδικοποιημένα αναφέρεται ότι ο Δήμος Χερσονήσου, προτείνει τη δημιουργία πέντε ζωνών ανάπτυξης και συγκεκριμένο πλαίσιο παρέμβασης σε κάθε ζώνη, καθώς και συγκεκριμένες δράσεις. Οι δράσεις, μεταξύ άλλων, αφορούν στην άσκηση περιβαλλοντικών πολιτικών, δημιουργίας κοινόχρηστων χώρων, βελτίωση υποδομών και δομημένου περιβάλλοντος, στρατηγικής ανάπτυξης ενδοχώρας, αναβάθμισης ποιότητας τουρισμού κι εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος.

Εξειδικεύοντας το πλαίσιο δράσεων ο Δήμος Χερσονήσου προτείνει αλλαγές, που χρήζουν προσοχής, αλλά και συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Ειδικότερα:

Η προτεινόμενη κατηγοριοποίηση του γεωγραφικού χώρου του Δήμου μας, με βάση τη χωρική διάρθρωση των τουριστικών καταλυμάτων δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Η κατάταξη των δημοτικών ενοτήτων Μαλίων και Χερσονήσου στις περιοχές ελέγχου (κατηγορία Α), δεν εξυπηρετεί την ανάπτυξη και κυρίως την επιπρόσθετη που θα προκύψει από τη νέα πραγματικότητα με την κατασκευή του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου Ηρακλείου στο Καστέλι. Προτείνουμε οι δημοτικές ενότητες Μαλίων και Χερσονήσου να ενταχθούν στις αναπτυγμένες περιοχές (κατηγορία Β), η δημοτική ενότητα Γουβών να ενταχθεί στις αναπτυσσόμενες περιοχές (κατηγορία Γ) και η δημοτική ενότητα Επισκοπής να ενταχθεί στις περιοχές με δυνατότητες ανάπτυξης (κατηγορία Δ).

Η διάκριση μεταξύ των δημοτικών κοινοτήτων εντός της ίδιας δημοτικής ενότητας ως προς την κατηγοριοποίηση καθώς υπάρχουν πολύ μεγάλες αποκλίσεις στο βαθμό ανάπτυξης των παραλιακών Δ.Κ. από αυτές της ενδοχώρας.

Ο εκσυγχρονισμός των ξενοδοχειακών μονάδων σε Χερσόνησο και Μάλια θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος. Για τη θωράκιση των επενδύσεων πρέπει να δοθούν σαφή αναπτυξιακά και οικονομικά κίνητρα.

Η ύπαρξη μικρών ιδιοκτησιών στο δήμο μας, θα αποτελέσει εμπόδιο για τη δημιουργία νέων επενδύσεων καθώς, κατά την πρόταση, για τις Γούβες θα απαιτούνται 12 στρέμματα για να γίνει μια νέα μονάδα και για τη Χερσόνησο και τα Μάλια θα απαιτούνται 16 στρέμματα.

Η εκπόνηση ενός Στρατηγικού Σχεδίου: «Χερσόνησος 2040», το οποίο θα επικεντρώνεται στην ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη μέχρι το 2040, με δέσμευση οικονομικών πόρων για τη δημιουργία των κρίσιμων, βασικών τοπικών υποδομών.

Η καθιέρωση προτύπων ποιότητας και βιωσιμότητας στον τουρισμό. Η αναβάθμιση μπορεί να προκύψει με την ανάπτυξη προτύπου πιστοποίησης για βιώσιμες λειτουργίες.

Η περιβαλλοντική ανθεκτικότητα της περιοχής είναι βασική παράμετρος της βιωσιμότητας, αλλά και της ανταγωνιστικότητάς της. Απαιτείται με τη στήριξη της Πολιτείας (από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους) η εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων αισθητήρων για έγκαιρη προειδοποίηση και αλλαγή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, που θα επιτρέπουν την προληπτική διαχείριση κινδύνων και τον σχεδιασμό ενός αποτελεσματικού συστήματος Πολιτικής Προστασίας.

Η διαχείριση καταστάσεων που εμφανίζουν στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν στο φαινόμενο του υπερτουρισμού μπορεί να γίνει με την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού που υιοθετούν νέες τεχνολογίες. Η καινοτομία είναι κλειδί για τη δημιουργία ενός βιώσιμου ανθεκτικού τουριστικού προϊόντος.

Η κλιματική κρίση μπορεί να προσφέρει νέες ευκαιρίες για τον τουρισμό, ειδικά στην Κρήτη. Η διαπιστωμένη αύξηση της θερμοκρασίας επιτρέπει στον προορισμό μας να επεκτείνει την τουριστική περίοδο και να προσελκύσει τουρίστες και εκτός των παραδοσιακών μηνών αιχμής. Αυτό, μαζί με την υιοθέτηση στην πολιτική μας βιώσιμων μορφών τουρισμού θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση των τουριστικών ροών και την πίεση που ασκείται σήμερα, ειδικά το τετράμηνο Ιούνιος – Σεπτέμβριος.

Η διαχείριση και η ανάπτυξη του τουρισμού δεν μπορεί πλέον να επικεντρώνεται μόνο στην αύξηση των αριθμών, αλλά πρέπει να στοχεύει και στην ποιότητα της τουριστικής εμπειρίας και στη διατήρηση των πόρων.

Διευκόλυνση της διασύνδεσης της τοπικής γεωργικής παραγωγής με ξενοδοχεία και επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας τοπικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και στηρίζοντας την περιφερειακή ανάπτυξη.

Θέσπιση μόνιμου «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ» σε επίπεδο Περιφέρειας το οποίο θα διασφαλίζει την άνετη χρήση των περιβαλλοντικών πόρων, θα εκτιμά τον αντίκτυπο της τουριστικής δραστηριότητας στο περιβάλλον και θα εγγυάται την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την διατήρηση της φυσικής και οικιστικής ακεραιότητας του προορισμού.

Θέσπιση κινήτρων για την εξασφάλιση χώρων φιλοξενίας με κατάλληλες συνθήκες χαμηλού κόστους, για τους εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα, αλλά και τους άλλους τομείς της οικονομίας. Η επίλυση των προβλημάτων στέγασης πρέπει να πραγματοποιηθεί.

Κίνητρα για την εκπόνηση Master Plan ολοκληρωμένης διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης από τους ΟΤΑ και τους επιχειρηματίες με σκοπό την ορθολογική παρέμβαση για κρίσιμες υποδομές που θα εξασφαλίσουν την πρόσβαση στις ακτές και την ορθολογική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.

Ρύθμιση των ακραίων αλλοιώσεων των βραχυχρόνιων μισθώσεων (AirBNB) στη στεγαστική αγορά των ντόπιων και σε άλλες πλευρές της κοινωνικής ζωής, που διακινδυνεύουν την συνοχή της τοπικής κοινωνίας. Το All Inclusive αποτελεί ένα σοβαρό θέμα οξύτητας, το οποίο απασχολεί έντονα την τάξη των μικρών ξενοδόχων, αλλά και άλλους τομείς της τουριστικής οικονομίας, όπως την εστίαση και τη διασκέδαση και η Πολιτεία οφείλει να το εξετάσει με τη δέουσα προσοχή. Συγκεκριμένα απαιτούνται πρόσθετες παρεμβάσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις με μέτρα που δίνουν κίνητρα στους ιδιοκτήτες για μακροχρόνιες μισθώσεις, ώστε να μην επηρεάζεται δυσμενώς η διαμόρφωση των τιμών των ακινήτων για τους μόνιμους κατοίκους.

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου επισημαίνει ότι το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΕΧΠ) για τον Τουρισμό «πρέπει να έχει σαφή αναπτυξιακό χαρακτήρα και ταυτόχρονα να θωρακίζει τις επενδύσεις των επιχειρηματιών του τουρισμού. Μπορεί να αποτελέσει το εργαλείο που να δίνει λύσεις στα ζητήματα και τις “υποκειμενικές” ερμηνείες που αποτελούν τροχοπέδη για τον κλάδο του τουρισμού. Το μέλλον του τουρισμού εξαρτάται από την ικανότητα των προορισμών να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του υπερτουρισμού με έξυπνες και καινοτόμες λύσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα