Πολυτεχνείο Κρήτης: Η σχολή ΜΠΔ συμπληρώνει 40 χρόνια και συνεχίζει δυναμικά στις σύγχρονες προκλήσεις (φωτο,βιντεο)

Η Σχολή ΜΠΔ του Πολυτεχνείου Κρήτης τίμησε το παρελθόν της και πραγματοποίησε σήμερα στο αμφιθέατρο “Μανούσος Μανουσάκης” της σχολής εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 40 χρόνων του.

Το “παρών” έδωσαν νυν φοιτητές, απόφοιτοι της Σχολής, πρώην και νυν καθηγητές και φυσικά η διοίκηση της Σχολής αλλά και η Πρυτανεία. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Ευάγγελου Γρηγορούδη, που ως Κοσμήτορας της Σχολής την οραματίστηκε και πήρε την πρωτοβουλία

να την υλοποιήσει, αλλά η απροσδόκητη απώλειά του στις 23 Νοεμβρίου 2023, διέκοψε πρόωρα την προσπάθεια αυτή.

“Όλα ξεκίνησαν από τον λόφο Καστέλι”

Η Σχολή ιδρύθηκε ως Τμήμα το 1983 και δέχθηκε για πρώτη φορά φοιτητές το 1984, ενώ από το 2013 λειτουργεί με την παρούσα οργανωτική της δομή ως μονοτμηματική Σχολή.

Έχει περισσότερους από 2.400 απόφοιτους του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, 1.000 μεταπτυχιακούς απόφοιτους και 160 διδάκτορες, η Σχολή πρωτοπορεί και εξελίσσεται διαρκώς με γνώμονα την ερευνητική και διδακτική αριστεία, ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις. 

“Πολλά από τους απόφοιτούς μας είναι σε υψηλές θέσεις διοίκησης διαφόρων οργανισμών και αποδεικνύει την ποιότητα της σχολής ΜΠΔ. Είναι μια πρωτοποριακή σχολή χρήσιμη στην κοινωνία και την κοινωνία μας”, τόνισε ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Μιχάλης Ζερβάκης.

“Η σχολή ξεκίνησε πριν 40 προσπαθώντας να εισαγάγει μια καινούρια αντίληψη. Σήμερα η σχολή ακολουθεί τις εξελίξεις και παράγει πρωτοπόρα έρευνα. Υπήρξαν πολλές δυσκολίες, ειδικά τα τελευταία 15 χρόνια με την έλλειψη χρηματοδότησης και αποχώρησης προσωπικού. Ευελπιστούμε να μπούμε σε μια νέα αρχή για να λύσουμε αυτά τα προβλήματα”, σημείωσε ο Κοσμήτορας της σχολής ΜΠΔ, Μιχαήλ Δούμπος.

Μείζονος σημασίας είναι οι τοποθετήσεις του πρώτου καθηγητή που ήρθε στη σχολή ΜΠΔ του Πολυτεχνείου Κρήτης το 1984 και επίτιμου πλέον καθηγητή Ιωάννη Σίσκου. Μίλησε για τις δυσκολίες που υπήρξαν ώστε να σταθεί στα πόδια του. Ήταν μάλιστα αντιπρύτανης επί Πρυτανείας Γιάννη Φίλη.

“Όταν ήρθα στο Πολυτεχνείο, τότε ήταν ένα διώροφο σπίτι στην Ηρώων Πολυτεχνείου 37 και ένα διαμέρισμα στην Αθήνα στην οδό Ζαΐμη πίσω από το Μετσόβειο. Δεν υπήρχαν αίθουσες, γραφεία και πρόγραμμα σπουδών για τη σχολή ΜΠΔ. Οι φοιτητές περίμεναν να μπουν να κάνουν μάθημα. Όταν ζήτησα από τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής πού θα γίνουν τα μαθήματα, μου είπε ότι θα γίνουν απέναντι από τα κτήρια των παλιών φυλακών (που ήταν Πρυτανεία) στην 5η Μεραρχία. Τότε δεν υπήρχε καθόλου στα πλάνα ο χώρος στο Ακρωτήρι. Όλα έγιναν από το μηδέν. Είμαι ευτυχής που πήγε μπροστά το Πολυτεχνείο Κρήτης.” τόνισε ο κ. Σίσκος.

Σημειώνεται ότι η σχολή ΜΠΔ είναι η πρώτη σχολή που ιδρύθηκε στην Ελλάδα στο αντικείμενο του Μηχανικού Παραγωγής και Διοίκησης, με στόχο να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην παραγωγή, την τεχνολογία, τη διοίκηση και την οργάνωση. Από την έναρξη της λειτουργίας της το 1984, έχει επιδείξει πλούσιο έργο στην εκπαίδευση νέων μηχανικών, στην παραγωγή έρευνας υψηλού επιπέδου σε πεδία και τεχνολογίες αιχμής, έχοντας παράλληλα μια ευρύτερη προσφορά στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία, προωθώντας την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Βασίλης Φουντουλάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πολυτεχνείο Κρήτης, ΜΠΔ,polytechneio kritis, bd