Πολυτεχνείο Κρήτης: Ο Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπ. Περιβάλλοντος-Ενέργειας σε εκδήλωση του Φοιτητικού Παραρτήματος SPE

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν “Η Ενεργειακή Μετάβαση στην Ελλάδα: Προκλήσεις και Προοπτικές”, ένα πολυδιάστατο και επίκαιρο θέμα, το οποίο έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να μοιραστούν, αλλά και να αποκτήσουν πληροφορίες γύρω από αυτό. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, συζητήθηκαν πληθώρα θεμάτων για το ενεργειακό πλάνο της χώρας, καθώς και για τον ρόλο των κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών στην ενεργειακή μετάβαση.

Η παρουσία ακαδημαϊκών προσώπων στην εκδήλωση, όπως ο Δρ. Βασίλειος Γαγάνης,

Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ο Δρ. Ανδρέας Γιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, διεύρυνε τις θεματικές της συζήτησης με τον κ. Αϊβαλιώτη.

Ακόμη, την εκδήλωση πλαισίωσαν επαγγελματίες του κλάδου της ενέργειας με πολυετή εμπειρία, όπως ο Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου, τέως Τεχνικός Διευθυντής των εταιρειών Ελληνικά Πετρέλαια και Energean Oil & Gas, ο οποίος έθεσε τα δικά του ερωτήματα στον Γενικό Γραμματέα και έκανε τις δικές του τοποθετήσεις επί της συζήτησης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε: “Όταν οι Α.Π.Ε. δεν μπορούν να λειτουργήσουν, χρησιμοποιούμε τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας, όπως τους λιγνίτες, οι οποίοι οδεύουν προς εξαφάνιση, καθώς αποτελεί συστημική αλλαγή ως προς την επίτευξη των Ευρωπαϊκών στόχων απανθρακοποίησης που έχουν τεθεί. Επιπλέον, σημαντική πηγή ενέργειας αποτελεί το φυσικό αέριο, με το οποίο εξασφαλίζεται η αυτάρκεια του συστήματος και του ρεύματος για τον πληθυσμό και την βιομηχανική παραγωγή. Από τον Απρίλιο του 2024, αρχίζει η λειτουργία ενός πλοίου-αποθήκης LNG, που είναι συνδεδεμένο με αγωγό στην Αλεξανδρούπολη και μπορεί να διοχετεύει φυσικό αέριο προς το ελληνικό σύστημα, αλλά και τους βόρειους γείτονές μας.”

Ο κ. Αϊβαλιώτης αναφέρθηκε, επίσης, διεξοδικά στο ηλιακό και γεωθερμικό δυναμικό της χώρας και τις τρέχουσες εθνικές προτεραιότητες για την αξιοποίηση αυτών των μορφών ενέργειας. Ως προς τα θερμικά ηλιακά συστήματα ανέφερε ότι είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου η επιδότηση της αντικατάστασης των λεβήτων πετρελαίου και των ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με αντλίες θερμότητας με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχει το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Σχετικά με την αξιοποίηση της γεωθερμίας, ο κ. Αϊβαλιώτης ανέφερε ότι η πρώτη πρότυπη γεωθερμική μονάδα θα υλοποιηθεί εντός τους 2025 στη Λέσβο, ώστε να αποτελέσει παράδειγμα και κίνητρο για επενδυτές και τοπικούς φορείς σε ολόκληρη τη χώρα.

Αναφορά έγινε και στον τομέα του υδρογόνου. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι “Το υδρογόνο προς το παρόν παράγεται στην «γκρίζα» μορφή του, όπου με τον όρο αυτό εννοείται η παραγωγή του από τα διυλιστήρια, για διάφορες χρήσεις. Στόχος είναι να μεταβούμε στην παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης, χρησιμοποιώντας Α.Π.Ε. για την ενέργεια και μελλοντικά, φιλοδοξούμε να αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό μέσο, είτε ως αυτόνομο καύσιμο, είτε ως ενδιάμεσος σταθμός για την παραγωγή συνθετικών καυσίμων, όπως π.χ. το καύσιμο των αεροπλάνων (SAF) ή για την παραγωγή της μεθανόλης, που πιθανόν να αποτελεί το μελλοντικό καύσιμο στην ναυτιλία. Επιπλέον, σχεδιάζεται παραγωγή βιομεθανίου (από βιομάζα) με αναερόβια χώνευση, το οποίο θεωρείται πράσινο καύσιμο και μπορεί να «πρασινίσει» έως έναν βαθμό τα δίκτυα φυσικού αερίου, εφόσον οδηγηθεί σε μια μίξη με το δίκτυο του φυσικού αερίου.”

Έπειτα από ερώτηση που έγινε στον κ. Αϊβαλιώτη σχετικά με την αξιοποίηση των απορριμμάτων και με το αν υπάρχει δυνατότητα χρησιμοποίησης αυτών για την παραγωγή ενέργειας, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Η., το οποίο περιλαμβάνει τη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία, όπου σχεδιάζεται εργοστάσιο για τη συμπαραγωγή θερμικού και ηλεκτρικού φορτίου, χρησιμοποιώντας εν μέρη και τα απορρίμματα. Όπως ανέφερε, “για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται να φτάσουμε σε ένα κρίσιμο μέγεθος απορριμμάτων, το οποίο εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στις μεγάλες πόλεις της χώρας, με πιθανή πραγματοποίηση όμως και άλλων εργοστασίων σε μικρότερες περιοχές με τη συναρμοδιότητα των γειτονικών περιοχών.”

Άλλη ερώτηση που τέθηκε στον κ. Αϊβαλιώτη αφορούσε το κρίσιμο θέμα της ημερομηνίας έναρξης της εφαρμογής Net-Billing, έπειτα από την κατάργηση του Νet-Metering. Η απάντηση που δόθηκε από τον Γενικό Γραμματέα είναι ότι “Πλησιάζει η εφαρμογή του Net-Billing και οι λόγοι που καταργήθηκε το Νet-Metering είναι πρώτον, μια ευρωπαϊκή οδηγία που δεν κάνει πλέον δεκτές τις επιδοτήσεις Φωτοβολταϊκών σε στέγες με Νet-Metering από 31/12/2023 και δεύτερον, η αλλαγή της κοστολόγησης του ρεύματος, ανάλογα με την ώρα της ημέρας (παλαιότερα είχε την ίδια τιμή για όλη την ημέρα).”

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση στο παρακάτω βίντεο: https://youtu.be/p0daqfSzkNQ?si=_Vtt9Wb4lJiNMkbU

Το Φοιτητικό Παράρτημα SPE του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι μία φοιτητική ομάδα που λειτουργεί από το 2018 ως παράρτημα της Διεθνούς Κοινότητας Μηχανικών Πετρελαίου και αποτελείται από 56 μέλη από όλες τις Σχολές του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Είναι η μόνη φοιτητική ομάδα στην Ελλάδα, η οποία στοχεύει στην προώθηση της γνώσης, της καινοτομίας και της συνεργασίας σε σχέση με τις προκλήσεις και τις εξελίξεις στην ευρύτερη χρήση νέων μορφών ενέργειας στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης και της στρατηγικής Net-Zero της Ε.Ε., μέσα από τη διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων από ειδικούς του κλάδου.

Η ομάδα βραβεύτηκε πολύ πρόσφατα για τις δράσεις της με το Βραβείο Αριστείας “2021 SPE Student Chapter Excellence Award” από τη Διεθνή Κοινότητα Μηχανικών Πετρελαίου για τη συνολική δράση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Μέσα στην ακαδημαϊκή χρονιά 2023-2024, το Φοιτητικό Παράρτημα SPE του Πολυτεχνείου Κρήτης διοργάνωσε πάνω από 30 δράσεις εκπαιδευτικού περιεχομένου σε συνεργασία με ειδικούς του κλάδου της ενέργειας, οι οποίες προσέλκυσαν πάνω από 1.000 συμμετέχοντες. Οι θεματικές που συζητήθηκαν αφορούσαν θέματα, όπως η γεωπολιτική της εξερεύνησης υδρογονανθράκων, η γεωμηχανική και η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στην ενεργειακή μετάβαση, καθώς και εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως η γεωθερμία και το υδρογόνο. Τέλος, αξιοσημείωτη δράση της ομάδας αποτελεί η συνδιοργάνωση του Διεθνούς Συμποσίου Μηχανικών Πετρελαίου με το Φοιτητικό Παράρτημα SPE του Πανεπιστημίου της Βαγδάτης, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 340 συμμετέχοντες.

Η δραστηριοποίηση της ομάδας συνεχίζεται δυναμικά, με πλήθος ομιλιών και διαλέξεων να έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα. Μέσω των παρακάτω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, μπορείτε να ενημερώνεστε και να μαθαίνετε πρώτοι για τις νέες δράσεις της ομάδας.

Website: https://spetuc.my.canva.site/

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/tuc-spe-sc/

Instagram: https://www.instagram.com/spe.tuc/

Facebook: https://www.facebook.com/spesctuc Youtube: https://www.youtube.com/@tucspestudentchapter6381/videos

Keywords
Τυχαία Θέματα