Πότε είναι κατάλληλη στιγμή στην Κρήτη για το εμβόλιο της γρίπης – Δυσοίωνες προβλέψεις για τις πνευμονολογικές παθήσεις λόγω κλιματικής αλλαγής

Αν και ο καιρός δεν ευνοεί ακόμα την εμφάνισή τους, η Κρήτη αρχίζει να μπαίνει σταδιακά στην περίοδο κατά την οποία οι λοιμώξεις του αναπνευστικού παρουσιάζουν αύξηση. Η γρίπη στην Ελλάδα συνήθως εμφανίζεται στα μέσα με τέλη Νοεμβρίου, στην Κρήτη όμως εμφανίζεται λίγο πιο αργά, κατά τα μέσα

του Δεκέμβρη. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι τα εμβόλια χρειάζονται 15 μέρες για να δημιουργήσουν τη σωστή ανοσοποίηση, τότε η πιο κατάλληλη περίοδος για να εμβολιαστεί κάποιος είναι αυτή που διανύουμε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη φαρέτρα των «όπλων» των πνευμονολόγων, προστίθενται εμβόλια τα οποία συνεχώς εξελίσσονται, νέα φάρμακα και νέοι τρόποι αντιμετώπισης των πνευμονικών παθήσεων. Παρόλα αυτά, δεν παύει να έχουν μεγαλύτερη αξία τα μέτρα πρόληψης και τήρησης ατομικής υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή των συγχρωτισμένων χώρων, η απομόνωση των πασχόντων και ο εμβολιασμός με εμβόλια που εξελίσσονται συνεχώς.

Αυτό επεσήμανε ο πνευμονολόγος και πρόεδρος του Συλλόγου Πνευμονολόγων Π.Ε. Χανίων, Αθανάσιος Σολάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την ανακοίνωση της πολύ ενδιαφέρουσας ημερίδας για το αναπνευστικό που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Νοεμβρίου στις 18.00 το απόγευμα στο ΚΑΜ, με τίτλο «Αναπνέω Ελεύθερα»

Στην ημερίδα που θα είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό, με ελεύθερη είσοδο, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για μια πλειάδα σημαντικών θεμάτων (δείτε εδώ)

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου τονίστηκε από την πνευμονολόγο Όλγα Βουλγαράκη, η ανάγκη να παραμένουν οι πολίτες σε εγρήγορση για τον covid19, ο οποίος όπως είπε δεν τελείωσε ποτέ και ούτε πήρε τον εποχιακό χαρακτήρα της γρίπης. Αντίθετα υπήρξαν πολλά κρούσματα το καλοκαίρι και συνεχίζουν να εμφανίζονται.

Η κα Βουλγαράκη μιλώντας για το επικαιροποιημένο εμβόλιο που κυκλοφορεί ήδη για τον covid 19 και αφορά στην καινούρια μετάλλαξη, εξήγησε ότι δεν πρόκειται για συνέχεια των προηγούμενων δόσεων, αλλά είναι κατά κάποιο τρόπο ένα «αυτόνομο» εμβόλιο. Αυτοί που είχαν κάνει ήδη εμβόλια για τον covid19 δεν προφυλάσσονται πλέον (ούτως ή άλλως ο προηγούμενος εμβολιασμός έχει ολοκληρωθεί εδώ και ένα χρόνο). Επομένως πρέπει να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο ειδικά αν είναι ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι.

Τέλος, ο καθηγητής πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας, Νίκος Τζανάκης μίλησε για το θέμα της ομιλίας που θα δώσει στην ημερίδα του Σαββάτου και αφορά στο πόσο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την υγεία.

Ειδικά ως προς την υγεία των πνευμόνων η καταστροφή του περιβάλλοντος με τη μόλυνση του αέρα δημιουργεί πολλές πνευμονικές παθήσεις. Επιπλέον με την κλιματική αλλαγή προάγονται καινούριες ασθένειες και λοιμώξεις. Αναφέρθηκε μάλιστα στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των κουνουπιών ακόμα και τον χειμώνα, στην Κρήτη, κάτι που δε συνέβαινε παλαιότερα σε αυτόν τον βαθμό. Αυτό όπως είπε οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας με αποτέλεσμα τα κουνούπια να έχουν μεταφερθεί από την Αίγυπτο προς τα μέρη μας, φέρνοντας καινούριες αρρώστιες, όπως ελονοσία, και δάγγειο πυρετό. Όλες αυτές είναι λοιμώξεις κάνουν και πνευμονική εντόπιση και δημιουργούν προβλήματα. Ο κ. Τζανάκης καταλήγοντας τόνισε ότι ο άνθρωπος με την υβριστική του συμπεριφορά στο περιβάλλον, αυτή τη στιγμή τιμωρείται. Δεν μπορεί να φέρει πίσω αυτά που έχασε υπάρχουν όμως ελπίδες αν κάθε ένας από εμάς αλλάξει συμπεριφορά.

Μάλιστα, αν δεν υπάρξουν αλλαγές οι προβλέψεις ειδικά για την Κρήτη είναι δυσοίωνες καθώς είναι η πρώτη που θα πληγεί. Όπως είπε ο καθηγητής, το νησί θα γίνει την ουσία ένα ξηρό και άνυδρο μέρος, θα έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ένα συνεχές καλοκαίρι. Όλα αυτά θα έχουν πολλαπλή επίδραση στην υγεία μας και άμεση και έμμεση μέσω της οικονομικής δυσπραγίας και των τεράστιων αλλαγών που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή στην περιοχή μας.

Τέλος ο κ. Τζανάκης έκανε αναφορά στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα Lifetest που παρουσιάζεται στην Αθήνα και είναι μια πλατφόρμα στην οποία ο καθένας από εμάς μπορεί να απαντήσει σε απλές ερωτήσεις και να βρει το ανθρακικό του αποτύπωμα, τη συμβολή του στην κλιματική αλλαγή και στη συνέχεια μέσω της πλατφόρμας να βρει καθοδήγηση ώστε με αλλαγές στον τρόπο ζωής να μειώσει το ανθρακικό αποτύπωμα. Δείτε εδώ την πλατφόρμα και κάντε το τεστ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πότε, Κρήτη, – Δυσοίωνες,pote, kriti, – dysoiones