Ρούλα Πισπιρίγκου: Στο δικαστήριο το πανάκι που φέρεται να χρησιμοποίησε στον θάνατο της Ίριδας – Τι είπε η ιατροδικαστής

Το πολυσυζητημένο πανάκι που βρέθηκε στην κούνια της 6 μηνών Ίριδας Δασκαλάκη και θεωρείται στοιχείο «κλειδί» για το θάνατο της θα φτάσει στα χέρια των δικαστών που δικάζουν τη Ρούλα Πισπιρίγκου για τους θανάτους των δυο μικρότερων παιδιών της .

«Προτείνω να προσκομιστεί το πανάκι το οποίο φέρεται να χρησιμοποίησε η κατηγορούμενη για την απόφραξη των αεραγωγών του παιδιού», πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας, μετά το αίτημα που είχε καταθέσει η υπεράσπιση της κατηγορούμενης, το οποίο έγινε, τελικά, δεκτό από το δικαστήριο.

Το πανάκι, βρέθηκε από τους γονείς του

μωρού και παραδόθηκε σε δεύτερο χρόνο στην ιατροδικαστή Αγγελική Τσιόλα, η οποία συνέταξε την ιατροδικαστική έκθεση για την Ίριδα, προσδιορίζοντας ως αιτία θανάτου την αγενεσία φλεβόκομβου.

Λίγο πριν την έναρξη της κατάθεσης της προϊσταμένης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών η δικηγόρος του Μάνου Δασκαλάκη χαρακτήρισε αναξιόπιστη τη μαρτυρία της κ. Τσιόλα .

«Έχει καταστεί αναξιόπιστη η κατάθεση της κ. Τσιόλα γιατί έχει λάβει γνώση της δικογραφίας. Ως εκ τούτου τα όσα καταθέτει σήμερα δεν είναι δική της γνώμη, αλλά έχοντας ήδη λάβει υπόψη της το σύνολο της δικογραφίας, παρά την απορριπτική διάταξη της εισαγγελίας. Έχει καταστήσει τον εαυτό της πλήρως αναξιόπιστο, έχοντας αλλάξει ήδη αλλάξει τρεις φορές την κατάθεση της. Για τον λόγο αυτό προτείνω η κατάθεση της να μη ληφθεί υπόψη», δήλωσε η πλευρά της υποστήριξης της κατηγορίας,

Η ιατροδικαστής, η οποία μετά το θάνατο της Τζωρτζίνας, επισκέφθηκε αυτοβούλως τον εισαγγελέα, ζητώντας να μελετηθούν τα περιστατικά, δέχτηκε σειρά ερωτήσεων για την έκθεση της σε συνδυασμό με την πραγματογνωμοσύνη των Καρακούκη-Καλογρηά, που έκαναν λόγο για ασφυκτικό θάνατο.

Η ιατροδικαστής αναφέρθηκε στα σημάδια που εντοπίζονται γύρω από το στόμα του βρέφους λέγοντας πως έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως πρόκειται για μεταθανάτιο εύρημα.
«Δεν έχει κανένα χαρακτηριστικό που να παραπέμπει σε προθανάτιο εύρημα. Είναι μεταθανάτιο εύρημα…» είπε σημειώνοντας πως δεν την προβλημάτισε το συγκεκριμένο εύρημα αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να προκλήθηκε κατά την προσπάθεια ανάνηψης .

Η πρόεδρος κάλεσε τη μάρτυρα να σχολιάσει τα σημάδια στο στόμα της νεκρής Ίριδας εξετάζοντας σειρά φωτογραφιών του νεκρού βρέφους. Η ιατροδικαστής υποστήριξε πως πρόκειται για αποξήρανση χειλιών και η πρόεδρος μίλησε για «διαφορετικούς χρωματισμούς». «Αναλόγως της λήψεως βλέπω τη βλάβη» είπε η μάρτυρας επιμένοντας στη θέση της για μεταθανάτιο τραύμα που συνδέεται με την προσπάθεια να επανέλθει το παιδί στη ζωή .

«Είναι απολύτως συμβατή με την προσπάθεια αναζωογόνησης…» κατέθεσε συμπληρώνοντας πως η ίδια δεν εντόπισε κάτι που να την παραπέμπει κάπου αλλού και σημείωσε πως στη συνέχεια έστειλε δείγματα για τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις. Η μάρτυρας ανακάλεσε στη μνήμη της τη συζήτηση που είχε πριν τη νεκροψία με τη Ρούλα Πισπιρίγκου και το Μάνο Δασκαλάκη οι οποίοι την ενημέρωσαν ότι είχαν, ήδη, χάσει, από ηπατική ανεπάρκεια, ένα παιδί 3,5 ετών και της ζήτησαν να μην στείλει δείγματα στα εργαστήρια της ιατροδικαστικής στην Αθήνα γιατί βρίσκονταν σε αντιδικία.

Η κ. Τσιόλα εξήγησε πως τελικά τα όργανα του παιδιού έφτασαν στα εργαστήρια των Ιωαννίνων όπου τα μετέφερε ο πατέρας του παιδιού γιατί δεν είχαν άλλο τρόπο. «Είκοσι μέρες μετά το θάνατο του βρέφους ο πατέρας με ενημέρωσε για την ανακοπή του μεγαλύτερου παιδιού τους. Αυτό έγινε γιατί τους είχα πει στη συνάντηση μας να προχωρήσουν σε γονιδιακό έλεγχο …. Ένας γενετιστής μπορεί να δώσει απαντήσεις για τη δική τους οικογένεια …» κατέθεσε και περιέγραψε τις συνεννοήσεις που ακολούθησαν ώστε να γίνει γονιδιακός έλεγχος στο Ωνάσειο όπου τα δείγματα και πάλι πήγε ο πατέρας των παιδιών.

«Οι γιατροί δεν μπορούσαν να αντιληφθούν γιατί έπαθε την ανακοπή η Τζωρτζίνα . Ήταν τρία παιδιά και επιβαλλόταν ο γονιδιακός έλεγχος…» ανέφερε και πρόσθεσε πως αργότερα έμαθε πως ο έλεγχος ήταν αρνητικός. Η μάρτυρας κατέθεσε πως οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι αιτία θανάτου ήταν η αγενεσία φλεβοκμβου καθώς αυτό προέκυψε από την ιστοπαθολογική έκθεση. «Μου ανάφερε η παθολογοανατόμος Αντιγόνη Μητσέλου ότι βρήκε την αιτία θανάτου. Μου είπε πως δεν το κάνουν συχνά αυτό, αλλά η ίδια έκανε μια διαδικασία και κατέληξε ότι αιτία θανάτου είναι η αγενεσία-υποπλασία φλεβόκομβου» είπε.

«Δεν το είχα ξαναδεί ως αιτία θανάτου» κατέθεσε και στη συνέχεια ανέφερε πως ενημέρωσε το Ωνάσειο όπου της απάντησαν πως η Τζωρτζίνα ,η οποία νοσηλευόταν , δεν είχε το ίδιο πρόβλημα καθώς είχε ήδη ελεγχθεί. Η μάρτυρας δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων σχετικά με την αιτία θανάτου με την πρόεδρο να παρατηρεί πως οι γιατροί που είχαν εξετάσει το βρέφος δεν είχαν διαπιστώσει πρόβλημα στην καρδιά. Η ιατροδικαστής ανέφερε πως αν τη δεδομένη στιγμή γνώριζε αυτά τα στοιχεία θα άλλαζε τη στάση της.

«Αν γύριζα το χρόνο πίσω θα έκανα επαναξιολόγηση του περιστατικού σε εξειδικευμένο παθολογοανατόμο» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως δεν μπορούσε να αμφισβητήσει τα συμπεράσματα της παθοκογοανατόμου .

Πρόεδρος: Ο ιατροδικαστής είναι αυτός που θα πρέπει να συγκεράσει όλα τα στοιχεία. Εσείς τι κάνατε για αυτό;

Μάρτυρας: Η κ. Μητσέλου μου δίνει τη δική της επιστημονική εκτίμηση, γιατί να την αμφισβητήσω εγώ;

Πρόεδρος: Παγκόσμια υπάρχει περίπτωση που να μην λειτουργούν ή να υπολειτουργου τα συστήματα της καρδιάς σε ένα βρέφος με 30 σφίξεις και να έχει ελεγχθεί από καρδιολόγους και δεν έχει βρεθεί τίποτα;

Μάρτυρας: Πρώτα θα πρέπει να δούμε αν υπάρχει πρόβλημα…για αυτό ζητήσαμε και γονιδιακό…

Ήταν η στιγμή που η πλευρά του Μάνου Δασκαλάκη ζήτησε τα πρακτικά της σημερινής διαδικασίας να διαβαστούν στον Ιατρικό Συλλόγο.

Πρόεδρος: Σήμερα με τα δεδομένα που έχουμε τι αιτία θανάτου θα δίνατε;

Μάρτυρας: Απροσδιόριστη αιτία θανάτου

Πρόεδρος: Στην ανάκριση απαντήσατε ασφυξία, τι άλλαξε;

Μάρτυρας: Τότε δεσμεύτηκα από τη δεύτερη παθογολοανατομική Ευτυχιάδη, όπως είχα δεσμευτεί από της Μητσέλου.

Πρόεδρος: Ακόμα δηλαδή κι αν δεν καταλαβαίνετε πως το υιοθετείτε;

Μάρτυρας: Έφτασε σε μια διάγνωση επίσημη ο παθολογοανατόμος, πως θα την αμφισβητήσω;

Η κατάθεση συνεχίζεται αύριο .

newsbeast.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα