Σύλλογος Γονέων δημοτικού σχολείου Βαρυπέτρου για την συγχώνευση τμημάτων: «Τα παιδιά μας δεν είναι αριθμοί»

«Οι γονείς του Δημοτικού Σχολείου Βαρυπέτρου, εν μέσω θέρους, βρεθήκαμε μπρος στον αιφνιδιασμό της κατάργησης 2 τμημάτων και στο σχολείο μας, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις που είχαμε ως και το μήνα Ιούλιο.
Μια πρώτη αντανακλαστική ερώτηση είναι «τι άλλαξε» αυτό τον τελευταίο μήνα που θέτει αυτή την ανάγκη για τον πάση θυσία περιορισμό των τμημάτων της Α και της Γ σε ένα; Υπάρχουν κάποιοι παιδαγωγικοί λόγοι που να το επιβάλλουν; Ή μήπως υπάρχουν όλοι οι λόγοι για το αντίθετο;
Προχωρώντας επί της ουσίας: Μαθαίνουμε ότι όταν σε ένα τμήμα της Α τάξης ο αριθμός των παιδιών

ξεπερνά το μέτρο, κι ενώ και οι διδακτικές αίθουσες και οι δάσκαλοι υπάρχουν σε οργανική θέση στο σχολείο μας, η «λύση» είναι να διώξουμε μαθητές από το σχολείο και όχι να αξιοποιήσουμε τους πόρους που διαθέτουμε. Αρκεί να περιορίσουμε τους δάσκαλους, κι ας στοιβαχτούν 25 πρωτάκια, δυο εκ των οποίων με ανάγκη παράλληλης στήριξης μετά από γνωμάτευση του ΚΕΔΑΣΥ. Ας τα κάνουμε να χωρέσουν τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες σε μια αίθουσα, ας εξοστρακιστούν οι «περισσεύουμενοι» (3, άνω το όριο των 25) μαθητές, να πάνε αλλού, παρά τον οικογενειακό τους σχεδιασμό. Σοβαρευτείτε, κύριοι υπεύθυνοι! Όταν διαθέτουμε τις αίθουσες και το εκπαιδευτικό προσωπικό, οφείλουμε να το αξιοποιούμε για τις καλύτερες εκπαιδευτικές συνθήκες. Λίγο παλιότερα το 25αρι τμήμα αναφερόταν ως «αναγκαίο κακό». Είναι αναχρονιστικό πισωγύρισμα ότι έφτασε να γίνεται και στόχος για τη διοίκηση της εκπαίδευσης! Σοβαρευτείτε, είναι η μόνη λογική λύση: Δυο μικρά και λειτουργικά τμήματα για τα πρωτάκια μας, ώστε όλα τα παιδάκια να παραμείνουν στο σχολείο της γειτονικότερης αναφοράς τους, δυο εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης για τη συμπερίληψη όλων των παιδιών!
Η δεύτερη περίπτωση περικοπής σε τμήμα και δάσκαλο, την οποία καλούμαστε να «καταπιούμε» αφορά τάξη η οποία έχει κατ’ επανάληψη αναφερθεί για την ιδιαίτερη επιμέλεια που χρήζει, λόγω αυξημένων κοινωνικών και εκπαιδευτικών ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει. Εδώ η διάθεση ενός επιπλέον εκπαιδευτικού, ο οποίος άλλωστε υπάρχει στο σχολείο μας, για τη διατήρηση των δύο τμημάτων που σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης κρατούσαν τη λειτουργία της τάξης σε καλά επίπεδα, είναι αποδεδειγμένα αναγκαία για όλους τους παιδαγωγικούς λόγους. Αλλιώς η τάξη κινδυνεύει να μετατραπεί σε θλιβερό παιδοφυλακτήριο και η άσκηση εκπαιδευτικού- διδακτικού έργου ναρκοθετείται. Είναι θέμα παιδαγωγικής απόφασης των αρμοδίων που φέρουν ακόμα την παιδαγωγική ιδιότητα, αν έχουν τη βασική ευαισθησία, να υπερασπιστούν τη διατήρηση αυτή της συνθήκης ως αναγκαία εξαίρεση σε μια ούτως ή άλλως εξαιρετική περίπτωση. Είναι λόγοι άρσης εκπαιδευτικών ανισοτήτων που το επιβάλλουν: Δυο τμήματα, δυο εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης στη Γ Τάξη!
Συνοπτικά: Αφήστε ήσυχους τους δασκάλους μας στο έργο τους, αφήστε ήσυχα τα τμήματα του σχολείου μας ως έχουν, αφήστε τα παιδιά μας στο σχολείο τους αλλιώς αφήστε τα λόγια περί παιδαγωγικής και σύγχρονου ψηφιακού σχολείου, γιατί όσο συνεχίζετε τις περικοπές σε βάρος των ανθρώπων, ακούγονται σας κοροϊδία! Αφήστε, λοιπόν, την κοροϊδία!
Εμείς οι γονείς του Δημοτικού Βαρυπέτρου δε θα δεχτούμε καμιά υποβάθμιση του σχολείου μας και του έργου του. Η παιδαγωγική δε γίνεται με όρους λογιστηρίου και τα παιδιά μας δεν είναι αριθμοί!»

Keywords
Τυχαία Θέματα