Συνάντηση Αλ. Μαρκογιαννάκη – ΣΕΔΗΚ : Ανομβρία και λειψυδρία «καίνε» την ελαιοπαραγωγή

Οι συνεχιζόμενες περίοδοι με καύσωνα ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ανομβρία και την λειψυδρία δημιουργούν μια εν δυνάμει απειλή για το βασικό αγροτικό προϊόν της Κρήτης, το ελαιόλαδο.

Μετά την περσινή πολύ μειωμένη ελαιοπαραγωγή και ενώ για την φετινή περίοδο υπήρχαν ελπίδες για αύξηση της παραγωγής, οι καιρικές συνθήκες οδηγούν σε δυσμενείς επιπτώσεις για την εξέλιξη της ανάπτυξης του ελαιοκάρπου που είναι

στα ελαιόδεντρα.

Με αφορμή και σχετική επιστολή του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το πρωί της Τετάρτης 31/7 ο Βουλευτής Χανίων Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης συναντήθηκε με μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΔΗΚ με τα οποία συζήτησε τα άμεσα θέματα που αφορούν στους ελαιοπαραγωγούς.

Επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι επιστήμονες αναφέρουν πως η ανομβρία και λειψυδρία δεν θα είναι πλέον περιοδικά φαινόμενα, αλλά η κανονικότητα, ο Βουλευτής Χανίων Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης ανέφερε πως «ένα κύριο θέμα το οποίο συζητήθηκε είναι η άμεση αφετηρία συζήτησης της αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ σε σχέση με την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών.

Πράγματι είναι άδικο για τους ελαιοπαραγωγούς οι οποίοι πληρώνουν ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ να μην μπορούν σε αντίστοιχές περιπτώσεις να αποζημιωθούν….»

Ο κ. Μαρκογιαννάκης δεσμεύτηκε άμεση να επικοινωνήσει με τον ΥΠΑΑΤ για να θέσει τα θέματα που τέθηκαν στην διάρκεια της συνάντησης επισημαίνοντας ότι «για το θέμα της ανομβρίας και λειψυδρίας πρέπει να γίνουν πολλά και ενδεχομένως αναπρογραμματισμός κρίσιμων έργων άρδευσης αλλά και η ίδια η διαχείριση από τους αγρότες…»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ Γιάννης Μαλανδράκης χαρακτήρισε λανθασμένες τις αναφορές για «φαινόμενο ακαρπίας» τονίζοντας ότι «η ακαρπία, η μειωμένη παραγωγή, είναι αποτέλεσμα του καύσωνα, άρα θα πρέπει να αποζημιώνεται ο καύσωνας και μάλιστα χωρίς πλαφόν θερμοκρασιών…..

Ενώ για τον παγετό υπάρχει αποζημίωση για τον καύσωνα δεν υπάρχει και το μεγάλο φαινόμενο που δημιουργεί μειωμένη παραγωγή είναι ο καύσωνας. Για μας είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να τροποποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ.

Δεν μπορεί να εισφέρουν υποχρεωτικά οι ελαιοπαραγωγοί στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ για να δίνονται αποζημιώσεις για τα ίδια φαινόμενα σε άλλες καλλιέργειες….»

Επιπλέον ο κ. Μαλανδράκης είπε ότι πρέπει να υπάρξει στρατηγικά στοχευμένη αγροτική πολιτική στην χώρα και να μην κάνει ο καθένας ότι νομίζει, ενώ ειδικά για τους νέους αγρότες τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ψηφιοποιημένη βάση παραγωγής.

Η ελαιοπαραγωγή φέτος δεν είναι σε καλά επίπεδα λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων τον Χειμώνα και των υψηλών θερμοκρασιών Άνοιξης και Καλοκαιριού, ανέφερε ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Νίκος Μιχελάκης, επισημαίνοντας ότι αν συνεχιστούν τα φαινόμενα ανομβρίας και λειψυδρίας, εκτός από τα αναγκαία έργα για την εξασφάλιση των υδατικών πόρων, χρειάζονται και μέτρα για να αποκτήσουν τα ελαιόδεντρα μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις νέες συνθήκες.

«Τα δέντρα της ελιάς στην Κρήτη έχουν παραμεγαλώσει και τα περισσότερα αρχίζουν να υποφέρουν…. Οι απώλειες του νερού που έχουν από το φύλλωμά τους είναι πολύ μεγαλύτερες από τις δυνατότητες που έχουν να απορροφήσουν νερό από το έδαφος. Πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία, η οποία για να γίνει χρειάζεται μια μορφή κλαδέματος έτσι ώστε να επανέρθουν τα ελαιόδεντρα σε μέγεθος ισορροπίας με το έδαφος…» τόνισε ο κ. Μιχελάκης.

Ο ίδιος είπε πως δεν υπάρχει λόγος αλλαγής της ποικιλίας των καλλιεργούμενων ελαιόδεντρων καθώς οι ποικιλίες στην Κρήτη είναι οι πλέον προσαρμοσμένες και ειδικά η Κορωνέικη είναι από τις πλέον ανθεκτικές σε συνθήκες ξηρασίας.

Σε ότι αφορά στην αναμενόμενη ελαιοπαραγωγή ο κ. Μιχελάκης είπε ότι προς το παρόν είναι ρευστή η κατάσταση με δυο τάσεις να επικρατούν στην αγορά. «Η μια των βιομηχανικών και αλυσίδων διανομής ελαιολάδου που προσπαθούν να πουν για πλούσια παραγωγή και άρα θα υπάρχει μεγάλη προσφορά και άρα οι τιμές θα πέσουν και από την άλλη οι παραγωγοί είναι φειδωλοί και λένε ότι η ελαιοπαραγωγή δεν είναι σε καλά επίπεδα γιατί δεν ευνοούν οι καιρικές συνθήκες….»

Τέλος ο αντιπρόεδρος του ΣΕΔΗΚ Γιάννης Νικηφοράκης τόνισε ότι και οι αγρότες πρέπει να κατανοήσουν πως επιβάλλεται να ποτίζουν σωστά, ορθά και με μέτρο τις καλλιέργειές τους. «Δεν μπορούμε να έχουμε τα λάστιχα να τρέχουν ανεξέλεγκτα τα νερά. Πρέπει να μπούμε στην εποχή της σταγόνας, να συμβουλεύουμε τους γεωπόνους, να ποτίζουμε με τις σωστές ποσότητες τα ελαιόδεντρα.»

Με την ευκαιρία ο κ. Νικηφοράκης γνωστοποίησε ότι ο ΣΕΔΗΚ ετοιμάζει την διοργάνωση συνεδρίου για τις επιπτώσεις της ανομβρίας και λειψυδρίας στους αγρότες και ειδικά στην ελαιοπαραγωγή.

Ναπολέων Σαραντίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα