Συνένωση του Πολυτεχνείου Κρήτης με το Πανεπιστήμιο Κρήτης; Πρέπει να απορριφθεί!

Με ενδιαφέρον διάβασα την είδηση για το σενάριο συνένωσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πολυτεχνείου Κρήτης (εδώ: https://flashnews.gr/post/863871/senario-gia-ti-synenosi-panepistimiou-kritis-kai-polytechneiou-kritis/)

Όπως φαίνεται κάποιοι ξεκίνησαν αυτήν την παλιά άσχημη ιστορία αυτή. Από το 2013 σέρνεται αυτό το σενάριο. Ουσιαστικά δεν θα πρόκειται για συνένωση αλλά για «συνένωση» καθώς θα πρόκειται περί επιθετικής απορρόφησης

(hostile takeover) του Χανιώτικου Πολυτεχνείου από το υδροκεφαλικό Ηράκλειο. Από «Πολυτεχνείο» το Πολυτεχνείο Κρήτης θα μετατραπεί σε «Πολυτεχνική Σχολή». Και όπως είναι γνωστό δύο Πολυτεχνεία υπάρχουν στη χώρα μας το Πολυτεχνείο Κρήτης και το ΕΜΠ. Αλήθεια το ΕΜΠ θα δεχόταν απορρόφησή του από το θεωρητικό ΕΚΠΑ; Αστεία πράγματα…

Αν αυτό το σενάριο ευδοκιμήσει, εν μέσω μιας κοινωνίας που έχει ΑΜΕΣΗ ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού της μοντέλου (ΔΕΝ παράγουμε τίποτε, πλήρη αποβιομηχάνιση, μόνο γκαρσόνια παράγουμε και barristas!) θα ήταν καταστροφικό. Ο κ. Πρωθυπουργός αρκετές φορές διαφημίζει πως θέλει να ωθήσει τη χώρα στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης με ταυτόχρονη αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου. Τυχόν τέτοια εξέλιξη θα ήταν τεράστιο ατόπημα του Χανιώτη Πρωθυπουργού. Ας θυμούνται οι αναγνώστες πως το Πανεπιστήμιο Κρήτης «παράγει» πληθώρα θεωρητικής ακαδημαϊκής γνώσης σε αντίθεση με το Πολυτεχνείο Κρήτης που παράγει τεχνοκρατική γνώση. Άραγε τι έχει περισσότερο ανάγκη η χώρα μας; Τυχόν απορρόφηση του Πολυτεχνείου Κρήτης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα φέρει τεράστια εμπόδια στην τεχνοκρατική έρευνα καθώς η πλειοψηφία των καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης θα υψώνει διαρκώς την πλειοψηφική της – πάσχουσα από ιδεοληψίες αρκετές φορές – δύναμη σε οποιαδήποτε τεχνοκρατική έρευνα. Νέτα-ντρέτα. Το θέλουμε;

Ας επαναληφθούν λοιπόν ορισμένα επιχειρήματα – με προτάσεις – τα οποία είχαν παρουσιασθεί σε άρθρο μου το 2017 όταν κάποιοι «πονηρούληδες» θέλησαν και τότε να υλοποιήσουν αυτό το καταστροφικό για τη χώρα μας σενάριο (εδώ: https://www-capital-gr.cdn.ampproject.org/v/s/www.capital.gr/me-apopsi/3225203/paideia-posous-filosofous-xreiazomaste/?amp=true&_gsa=1&_js_v=a9&usqp=mq331AQIUAKwASCAAgM%3D#amp_tf=%CE%91%CF%80%CF%8C%20%251%24s&aoh=17322854316073&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&share=https%3A%2F%2Fwww.capital.gr%2Fme-apopsi%2F3225203%2Fpaideia-posous-filosofous-xreiazomaste%2F)

«Τί μοντέλο παραγωγής θέλουμε για τη χώρα μας; Θέλουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε χιλιάδες αποφοίτους φιλοσοφικών κλπ. σχολών; Πως θα αλλάξουμε την πορεία της χώρα μας; Πού θα απασχοληθούν αυτοί οι χιλιάδες «θεωρητικοί» επιστήμονες; Θα διοριστούν κατά χιλιάδες στο δημόσιο τομέα; Μα αφού ήδη υπάρχει επετηρίδα χιλιάδων αδιόριστων οι οποίοι δεν προβλέπεται να διοριστούν παρά σε εκατοντάδες χρόνια. Και αν διοριστούν στο δημόσιο με ποιανού χρήματα να διοριστούν; Να μπουν και άλλοι δυσβάστακτοι φόροι στις πλάτες των Ελλήνων φορολογούμενων; Θέλουμε να συνεχίσουμε να ακολουθούμε το μοντέλο που μας πτώχευσε ως χώρα; Το μοντέλο παραγωγής αποφοίτων για τους αποφοίτους; Ή μήπως πρέπει να χρησιμοποιηθούν αυτές οι σχολές ως βοηθητικό υπόβαθρο-εργαλείο (και τίποτε περισσότερο) στην προσπάθεια των τεχνοκρατών να φέρουν επιτέλους παραγωγικές δουλειές στη χώρα μας και την πολυπόθητη ανάπτυξη;

1. Πραγματικά υπάρχει ανάγκη για κατάργηση ορισμένων ακαδημαϊκών σχολών. Ας ξεκινήσουμε από την κατάργηση πολλών σχολών φιλοσοφικής, αρχαιολογίας, κοινωνιολογίας, φιλολογίας, χημικών, φυσικών, μαθηματικών κλπ. Να κλείσουν άμεσα ορισμένες από αυτές τις σχολές. Ακούγεται σκληρό, αλλά επιτέλους, πόσους φιλόσοφους χρειαζόμαστε σε αυτή τη χώρα; Η χώρα χρειάζεται εργοστάσια. Φουγάρα. Ας το καταλάβει αυτό η πολιτική ηγεσία και ας αναλάβει την πολιτική ευθύνη.

2. Όσες από τις παραπάνω δημόσιες σχολές παραμείνουν ανοικτές, αυτές να λειτουργούν με δύο παράλληλους τρόπους:

Α) να λειτουργούν ως υποβοηθητικά τμήματα βασικών τεχνοκρατικών σχολών, και

Β) να παράγουν ελάχιστο αριθμό αποφοίτων σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του κράτους και όχι απλώς για την ανακύκλωση αποφοίτων και εξυπηρέτησης πελατειακών συμφερόντων.

3. Όσον αφορά το θέμα του Πολυτεχνείου Κρήτης (τεχνοκρατικό ίδρυμα) και του Πανεπιστημίου Κρήτης (θεωρητικό ίδρυμα) εάν υπάρχουν «σκέψεις» για ορθολογική αναδιάρθρωση (re-engineering) για λόγους οικονομίας κλίμακας (πράγμα το οποίο είναι θεμιτό και απολύτως σεβαστό) τότε το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ηράκλειο) θα πρέπει να καταργηθεί και να απορροφηθεί από το Πολυτεχνείο Κρήτης (Χανιά) ώστε να δημιουργηθεί στην Κρήτη ένα ενιαίο ακαδημαϊκό ίδρυμα με έδρα τα Χανιά. Από καθαρά τεχνοκρατική άποψη αυτό θα είχε περισσότερα αναπτυξιακά-οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας: δηλαδή να υπαχθεί ένα Πανεπιστήμιο που παράγει θεωρητικούς επιστήμονες κάτω από ένα τεχνοκρατικό ακαδημαϊκό ίδρυμα και όχι το αντίθετο.

Αυτή θα πρέπει να είναι η Μεγάλη Εικόνα για το νέο παραγωγικό μοντέλο της πατρίδας μας. Ειδάλλως δεν θα ορθοποδήσουμε ποτέ.»

Keywords
Τυχαία Θέματα